GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split i dalje pun turista

Split i dalje pun turista
VREVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2019 / 19:55
Autor: SEEbiz / N1 info
SPLIT - Špica turističke sezone je za nama, no obala vrvi turistima - trenutačno ih je na Jadranu čak pola milijuna. Jedna od turističkih zvijezda ove godine svakako je Split koji je i na samom vrhu ljestvice najpopularnijih odredišta. U prvih osam mjeseci grad bilježi povećanje od 9% u dolascima i noćenjima, a zbog odlične popunjenosti i u rujnu moglo bi se reći da je 15. rujna novi 15. kolovoza.

Na Bačvicima kao da je sredina ljeta. I dalje živo. Visoke temperature zraka i mora turiste mame na uživanje.

"Prekrasno je, bili smo zabrinuti jer smo odabrali kraj sezone i brinulo nas je kakvo će biti vrijeme, ali prekasno je. Možemo cijeli dan biti na plaži i uživati u suncu", kaže nam Aldo Gonzales iz Argentine

"More je lijepo, lijepo i čisto, jako nam se sviđa i plaža, vrlo je lijepo", kaže Felix iz Arizone.

Tipična ljetna vreva i u gradu. Turisti uživaju u restoranima, pod palmama ili u šetnji.

"Stvarno je lijepo, svi su zaista dragi, lako je šetati gradom i istraživati", kaže Haley iz Australije.

"Prekrasno je. Prije ovoga smo bili u Dubrovniku i sad smo došli tu. Bila sam u Italiji prije nekoliko godina i jedna od prijateljica mi je preporučila da dođem u Hrvatsku", otkriva svoje dojmove Sarah iz Kanade.

U većini hotela sezona je u punom jeku. Sve je kao usred ljeta, a promijenilo se tek jedno.

"Razlika između 15.8. i 15.9. je ta što su rezervacije za deveti mjesec već davno bile napravljene, a za 15.8. su se punili dan za dan", pojašnjava Nevena Čikeš, direktorica prodaje u hotelu.

Vremena za uživanje i odmor i dalje nemaju u splitskoj zračnoj luci. Putnika jest manje nego prije mjesec dana, ali i dalje pristižu u velikom broju.

"Danas i jučer znači očekujemo da ćemo imati oko 45 tisuća putnika. Radi usporedbe sa prošlim mjesecom to bi bilo negdje 55 tisuća, znači nekih 10-ak tisuća putnika razlike", kaže nam Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpremu ZL Split.

Da turistička sezona još uvijek traje pokazuju i brojke. U Hrvatskoj je trenutačno oko pola milijuna turista, dok je ih je 15. kolovoza bilo milijun i 200 tisuća. Sredinom prošlog mjeseca u Splitu je bilo 26 tisuća gostiju, a sada ih je 12 tisuća.

Iako je to ipak znak da posezona stiže, turizam se u Splitu očito više ne prestaje događati s Velikom Gospom, prvim kišama i palim lišćem.

Zarada iznimno dobra

Gostujući u našem Dnevniku direktorica TZ Split Alijana Vukšić istaknula je da su Grad Split i turistički djelatnici davno prestali brojati i pokazivati statističke pokazatelje jer im je puno važnije zadovoljstvo gostiju, a svi su, kaže, zadovoljni otišli iz grada i dobro potrošili.

"Za sada možemo kazati da je zarada iznimno dobra, a pred nama su dva najzanimljivija mjeseca u godini jer su rujan i listopad po zaradi bolji od onih mjeseci u špici sezone jer gosti koji dolaze sada ostaju dulje i više troše."

Kaže da se u Splitu stalno nešto događa, tako se danas obilježava 40 godina Mediteranskih igara pa je bio mimohod sportaša kroz grad.

Ističe i da se mora dati maksimalno zadovoljstvo gostima za ono što su platitli. Velika Britanija, SAD, Španjolska i Njemačka su zemlje iz kojih su turisti do sada dolazili u Split.

Čestitala je svim turističkim djelatnicima na njhovom trudu. "Oni su prepoznali da je turizam zahtjevan i da je stalno potrebno ulagati u kvalitetu i to nas je diglo visoko na turističkim kartama svijeta i sada se moramo potruditi da to visoko mjesto zadržimo."

Kultura, gastronomija, sport i kuturni turizam su glavni strateški ciljevi i vjeruje da rezultati neće izostati.

Tagovi: Split, turisti, strani turisti, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Slovenski ugostitelji protiv obveznih covid potvrda za goste
PROTIVLJENJE
Slovenski ugostitelji protiv obveznih covid potvrda za goste
LJUBLJANA - Slovenski ugostitelji u otvorenom su pismu vladi zatražili ukidanje obvezujućih covid potvrda, upozorivši da im pada promet, te da potvrde prema novim pravilima moraju imati i gosti koje poslužuju na terasama.
Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika
REZOVI
Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika
MADRID - Španjolska aviokompanija Iberia najavila je u ponedjeljak privremeno otpuštanje između 4000 i 5000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom.
Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora
KAPITAL
Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora
BERLIN - Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa najavila je povećanje kapitala u iznosu od 2,14 milijardi eura kako bi vratila dio državne pomoći koju je dobila u pandemiji covida 19 i poboljšala svoje financije.
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
HGK
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučio je prije isteka mandata sadašnjeg predsjednika krenuti u izbore za novog predsjednika/icu HGK, a izborna skupština bi se trebala održati 4. listopada, najavio je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović na skupštini Komore.
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
CJEPIVO
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
NEW YORK - Iz kompanije Pfizer objavili su u ponedjeljak da je druga faza kliničkog ispitivanja pokazala da je cjepivo za djecu od 5 do 11 godina sigurno i da je kreiralo dovoljno antitijela za zaštitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE