GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spasojević: Ne izlazim iz biznisa, kupiću svoju firmu iz stečaja

Spasojević: Ne izlazim iz biznisa, kupiću svoju firmu iz stečaja
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2018 / 16:20
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Kompaniju ITM grupa koja se prodaje iz stečaja kupiće, kako je danas rekao, dosadašnji suvlasnik Toplica Spasojević.

On je za Betu rekao da neće dozvoliti da neko drugi kupi kompaniju jer ne želi da izadje iz biznisa koji se zasniva na uvozu robe, već da je samo reč o "restrukturiranju preko stečaja" i da će ITM grupu kupiti druga firma koja je pod njegovom kontrolom.

Stečajni upravnik oglasio je prodaju ITM grupe kao pravnog lica javnim nadmetanjem, jer je u tu firmu uveden stečaj krajem oktobra prošle godine pošto nije poštovala Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), usvojen 2014. godine.

Predlog za pokretanje stečaja podnela je država, odnosno državna Agencija za osiguranje depozita, i predstavnici dve banke u stečaju Univerzal banke i Privredne banke Beograd, koja je takodje državna.

Spasojević je rekao da je "sve pod kontrolom i da je bankarske dugove otkupio ruski partner koji će nastaviti da posluje s njim".

"S bankama smo napravili dogovor, one su namirene i ITM grupa će se restrukturirati kupovinom iz stečaja", rekao je Spasojević.

Na pitanje zašto je kompanija zapala u teškoće, Spasojević je rekao da su problemi nastali 2008. godine kada je počela svetska kriza.

"IMT grupa je jedan od najvećih uvoznika, uvozimo robu svetskih brendova i u prvom talasu 2008. godine izgubili smo sedam-osam miliona evra, a skoro isto toliko i u drugom talasu krize", rekao je Spasojević.

Dodao je da kompanija ima firme na Kipru i u Makedoniji i da će se "za mesec dana sve znati kada se okonča kupoprodaja iz stečaja".

Zvanično, vlasnik ITM grupe je kiparski "Dagenam", čiji su vlasnici po 50 odsto Spasojević i Siniša Raković.

ITM grupa ima oko 1.100 radnika, a najznačajnija imovina je zemljište u Šimanovcima i Pećincima i logističko-distributivni centar površine 13.181 kvadratnih metara u Šimanovcima sa opremom.

Procenjena vrednost stečajnog dužnika ITM grupe, kao pravnog lica je oko 1,012 milijardi dinara, a početna cena oko 506 miliona dinara.

Rok za uplatu depozita od oko 202,2 miliona dinara je 14. septembar, ponude se moraju dostaviti do 17. septembra a javno nadmetanje biće održano 21. septembra.

Tagovi: Toplica Spasojević, ITM Grupa
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE