GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spar najbrže rastući trgovac u Hrvatskoj

Spar najbrže rastući trgovac u Hrvatskoj
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2019 / 14:01
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prihodi iz trgovine na malo u Hrvatskoj zabilježili su nominalni rast od 2,5 milijardi kuna u odnosu na 2017. godinu, a najveći rast ostvario je Spar, slijede ga Lidl, Konzum, Tommy, Mlin i pekare, Studenac, Plodine, NTL, Boso i La-vor trade, pokazuju podaci istraživanja AZTN-a.

U promatranoj 2018. godini ukupno 34 poduzetnika bilježi rast prihoda u trgovini na malo mješovitom robom u odnosu na prethodnu godinu, dok ostali trgovci bilježe pad prihoda.

Rast prihoda najviše je izražen u Zagrebu, nešto više od 500 milijuna kuna, zatim u Splitu gdje je zabilježen rast od iznosi 97 milijuna kuna, dok je u Osijeku ostvaren rast do 31 milijuna kuna te najmanje u Rijeci od 20 milijuna kuna.

U Gradu Zagrebu ostvaren je prihod iz maloprodaje u iznosu od 6,9 milijardi kuna. Usporedbe radi, u 2017. ukupno ostvareni prihod iznosio je 6,4 milijardi kuna. Nominalni rast prihoda koji su ostvarili svi trgovci iz uzorka u Gradu Zagrebu iznosi nešto više od 500 milijuna kuna i to je ujedno najveći nominalni rast po pojedinom regionalnom tržištu.

U Gradu Zagrebu vodeću poziciju i dalje drži Konzum unatoč smanjenje tržišnog udjela. Na drugoj poziciji je i dalje Spar, dok je na trećoj i dalje ostao Kaufland. Što se tiče stanja u ostalim većim hrvatskim gradovima istraživanje za 2018. pokazalo je kako je Tommy u Splitu zadržao prvu poziciju, dok se na drugoj poziciji dogodila izmjena, Spar prestigao Konzum. U Rijeci su Plodine i dalje lider, a Spar je sa sedmog došao na treću poziciju. U Osijeku je Konzum i dalje najveći trgovac na malo, uz blagi pad tržišnog udjela, Spar je ostao na drugoj poziciji, dok je Lidl s četvrte pozicije došao na treću poziciju, na kojoj je u 2017. bila druga članica Schwarz grupe, Kaufland.

S druge pak strane Tommy je preuzeo vodeću poziciju u Šibensko-kninskoj županiji, a Konzum se vratio na prvu poziciju u Ličkosenjskoj županiji.

Tagovi: Spar, Konzum, Kaufland, Lidl, Tommy, Plodine
PROČITAJ I OVO
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti
MOST
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti

KOMARNA - Most bi trebao biti završen do 31. srpnja sljedeće godine, no s obzirom na to da zbog epidemije izazvane koronavirusom tvornice u Kini neko vrijeme nisu radile, moguće je da će se taj rok produljiti za nekoliko mjeseci.

Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
UPOZORENJE
Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
ZAGREB - Iako ministar gospodarstva daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao “visoku fazu konsenzusa” oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš i slučaj, samo sa sindikatom.
Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
TREND
Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija

ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj krajem ožujka bilo je 181.959 zaposlenih, što je za 1,1 posto ili 2.009 osoba manje nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Došen: AD Plastik cilja na širenje u Španjolsku
STRATEŠKI
Došen: AD Plastik cilja na širenje u Španjolsku
INTERVJU - Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe govori o značenju proizvodnje za Hrvatsku te o perspektivi i budućem razvoju autoindustrije.
Avion izraelskog El Al-a prvi put sletio u Tursku u deset godina
SPOROVI
Avion izraelskog El Al-a prvi put sletio u Tursku u deset godina
ISTANBUL - Zrakoplov izraelske zračne kompanije El Al sletio je u nedjelju u Tursku, prvi puta u 10 godina i nakon oštre diplomatske razmirice između dvije zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE