GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spar najavljuje širenje u Srbiju

Spar najavljuje širenje u Srbiju
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2018 / 14:51
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Evropi planira da dođe u Srbiju, potvrdio je za B92.net Boštjan Brantuša, direktor Spara za proširenje i razvoj.

Spar je jedan od najvećih svetskih prehrambenih trgovinskih lanaca sa skoro 16.000 objekata u 34 zemlje. Najveći je lanac supermarketa u Austriji, gde mu je i sedište, sa više hiljadu objekata, više od 500 ima u Italiji i oko 280 u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i od ove godine novih 100 Hrvatskoj. Ima više od 30.000 zaposlenih.

Kompanija je osnovana 2007. godine.

- Spar ima planove za Srbiju - rekao nam je Brantuša na marginama CEE Property Foruma u Beču.

Prema njegovim rečima, Spar će nakon stabilizacije tržišta u Hrvatskoj, gde sada intezivno rade, preći na tržište Srbije.

- Jedino sada prvo moramo da završimo Hrvatsku. Takav je plan, i kada se stabilizuje tržište u toj zemlji, naš sledeći korak je pogledati šta se radi u Srbiji - kaže Brantuša.

Prema njegovim rečima, za sada kompanija nema vremensku odrednicu, ali ističe da su predstavnici kompanije, a i on lično, s vremena na vreme u Beogradu i Srbiji i da se upoznaju sa tržištem. Kako kaže, "planovi će sigurno biti poznati u doglednoj budućnosti".

Na pitanje da li bi to bila akvizicija, Brantuša kaže da će takođe sam način ulaska Spara u Srbiju zavisiti od trenutne situacije na tržištu.

Agrokor je svojom aferom uzdrmao regon, posebno trgvinski sektor i Brantuša potvrđuje da je i te kako Agrokor uticao na njih, ali i da u svemu vide šansu.

- Apsolutno utiče. Mogu da kažem da je u ovoj situaciji Spar preuzeo inciijativu jer je situacija baš prava za to. S jedne strane akvizicijom trgovina Bille dobili smo 20 drugih trgovina i tako da je Spar za ove dve godine iz deset trgovina narastao na 100. A s druge strane, kao neko ko posluje u oblasti nekretnina, ritejl i real estate tražimo priliku da možda to iskoristimo za naše dobro - priča Brantuša.

Objašnjavajući da li u regionu ima mesta za velike igrače, poput Lidla koji bi do kraja godine trebalo da otvori svoje prve prodavnice i u Srbiji, i šta to znači pre svega za potrošače, kaže:

- Ima mesta. Poznajem situaciju iz Slovenije gde sam bio 25 godina, ista situacija je bila tamo. Počeli su jedan za drugim da dolaze veliki trgovinski lanci, mesta ima, ali upravo zbog same konkurencije poenta je biti bolji prema kupcu.

Da li to onda znači da veliki lanci donose i niže cene?

- Da, niže cene, bolja usluga, bolji odnos prema kupcu. Ekonomska racionalizacija samog ritejla. I to je u Sloveniji na primer, doneo Lidl i drugi i to se dalje odražava prema Hvatskoj, a verovatno će se to tako odraziti i na tržite Srbije - kaže za B92 Brantuša.

Tagovi: Spar, Srbija, trgovina, Agrokor, Boštjan Brantuša, Billa
PROČITAJ I OVO
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
TESTOVI
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
BERLIN - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa planira od listopada putnicima nuditi brze testove na COVID-19 a razmatra i mogućnost otvaranja testnih centara u zračnim lukama u SAD-u i Kanadi.
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
PROGRAM
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
ZAGREB - Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća njemačka kemijska kompanija BASF raspisuje regionalni natječaj za investiranje u domaću startup scenu, s posebnim naglaskom na one startupove čija rješenja pridonose održivu razvoju.
Amazinga otvorila vlastiti restoran
INVESTICIJE
Amazinga otvorila vlastiti restoran
ZAGREB - U sklopu Amazinge, najvećeg europskog family entertainment centra, odnedavno posluje i restoran s bogatom ponudom hrane koja, između ostalog, uključuje burgere, pizze, à la carte jela, ražanj i dnevne gablece.
Nike zaključio kvartal s dobiti zahvaljujući internetskoj prodaji
U PLUSU
Nike zaključio kvartal s dobiti zahvaljujući internetskoj prodaji
NEW YORK - Američki proizvođač sportske opreme Nike izvijestio je da je prvo fiskalno tromjesečje zaključio s dobiti budući da su kupci rješenje za ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa pronašli u online prodaji.
Bauerfeind donira troslojne medicinske zaštitne maske bolnicama zagrebačke regije
DONACIJA
Bauerfeind donira troslojne medicinske zaštitne maske bolnicama zagrebačke regije
ZAGREB - Tvrtka Bauerfeind d.o.o. donirat će troslojne medicinske zaštitne maske bolnicama zagrebačke regije: KBC Zagreb, KB Merkur, OB Zabok, Dječja bolnica Klaićeva, Dječja bolnica Bistra, Dječja bolnica Srebrnjak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE