GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SPAR hrvatskim proizvođačima omogućio više od 100 milijuna eura izvoza

SPAR hrvatskim proizvođačima omogućio više od 100 milijuna eura izvoza
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 10:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Unatoč globalnoj pandemiji koja je u 2020. godini utjecala na cjelokupno gospodarstvo, hrvatski proizvođači putem prodajne mreže SPAR-a zabilježili su rekordan izvoz domaćih proizvoda u vrijednosti višoj od 100 milijuna eura, što predstavlja rast od 15 posto u odnosu na godinu prije.

SPAR je iz godine u godinu sve značajniji izvozni kanal za hrvatske tvrtke prema zemljama Europske unije. Najveći porast izvoza u prošloj godini bilježi se u Austriji, i to za 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a slijedi porast izvoza u Italiju za 21 posto te Sloveniju za 16 posto. S ciljem podrške hrvatskim proizvođačima i dodatnog isticanja hrvatskih proizvoda koji su dostupni austrijskim kupcima, SPAR Austria ih također promovira i kroz posebno izdanje letka za SPAR trgovine.

„Mi u SPAR-u Hrvatska smo jako ponosni da su se unatoč brojnim izazovima proizvodi hrvatskih proizvođača u prošloj godini, kroz ponude mreže SPAR trgovina u Austriji, Italiji, Sloveniji i Mađarskoj tako dobro prodavali. Rekordan rast prodaje pokazuje da je kvaliteta domaćih proizvođača sve više prepoznata kod kupaca diljem Europe“, naglasio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

Svoje proizvode putem SPAR-a lani su uspješno nastavili izvoziti veliki proizvođači Atlantic Grupa, Podravka, Kraš, Zvijezda, Ledo i drugi. Među njima je i Vindija čiji mliječni segment kontinuirano raste te su na izvozna tržišta ulistani i novi proizvodi. Poznati proizvođač Žito d.o.o. iz Osijeka ostvario je rast i to na tržištu Slovenije zahvaljujući proizvodima „DOBRO“ čiju su kvalitetu prepoznali brojni kupci na susjednom tržištu. Izvoz je povećala i tvrtka Violeta koja je postigla rast prodaje svojih artikala poput pelena i vlažnih maramica u Sloveniji i Austriji, dok su u Sloveniji ulistana čak nova 92 artikla. Tu je i Gatarić grupa koja, kao lider u proizvodnji i distribuciji kancelarijskog i školskog materijala i opreme, bilježi 16 posto veći izvoz na austrijsko tržište.

I brojni mali domaći proizvođači realizirali su odlične rezultate. Impresivan rast od čak 125 posto u Austriji napravio je Incite Code, hrvatski proizvođač higijenskih štapića za uši i kozmetičkih blazinica.

Značajan porast dosegao je i ALDEN, mali domaći proizvođač bakalara na bijelo, koji za robnu marku SPAR Premium proizvodi klasični bakalar na bijelo i bakalar na bijelo s maslinama. S tim je proizvodima ostvario rast na talijanskom tržištu od čak 73 posto u odnosu godinu prije. Dobrim izvoznim rezultatima može se pohvaliti i EKOS pekarnica koja je na izvoznim tržištima prisutna s 19 proizvoda. Ova varaždinska tvrtka samo je jedan od 20ak hrvatskih dobavljača s kojima SPAR Hrvatska surađuje kroz kampanju „Da, domaće je!“, kontinuirano pružajući partnersku podršku i veću prepoznatljivost domaćih proizvoda.

Tagovi: SPAR, Interspar, Helmut Fenzl, Atlantic Grupa, Gatarić grupa, Podravka, Kraš, Zvijezda, Ledo
PROČITAJ I OVO
Dulux preuzima slovenski JUB za više od 190 milijuna eura
AKVIZICIJE
Dulux preuzima slovenski JUB za više od 190 milijuna eura
LJUBLJANA - Tvrtku JUB iz Dola kod Ljubljane, najstarijeg slovenskog proizvođača zidnih boja, preuzet će za više od 191,3 milijuna eura australska kompanija Dulux koja je dio japanske multinacionalne tvrtke Nippon Paint Holdings, objavili su u četvrtak slovenski mediji.
Kraš: Bruto dobit porasla 34%, dobra očekivanja za cijelu 2021.
RAST
Kraš: Bruto dobit porasla 34%, dobra očekivanja za cijelu 2021.
ZAGREB – Rezultati poslovanja Kraš grupe u trećem tromjesečju 2021. godine potvrđuju kontinuitet trenda rasta u svim segmentima poslovanja. Konsolidirani ukupni prihodi iznose 759,2 milijuna kuna, što je za 53,2 milijuna kuna, odnosno 7,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
DOBRA GODINA
Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
ZAGREB - Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 605 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 141 milijun kuna, uz rast ukupnih prihoda za 23 posto, na 4,51 milijardu kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke.
Gubitak Grupacije Đuro Đaković povećan čak 68,5%
POGORŠANJE
Gubitak Grupacije Đuro Đaković povećan čak 68,5%
ZAGREB - Đuro Đaković grupacija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala je s gubitkom od 53,6 milijuna kuna, što je za 68,5 posto više nego lani, kada je u istom razdoblju gubitak iznosio 31,8 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.
Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
SJAJNE BROJKE
Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
ZAGREB - Grupa KONČAR je u trećem kvartalu 2021. godine zabilježila dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE