GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska predlaže EU porez na ugljične plinove ispuštene u proizvodnji uvezene struje

Španjolska predlaže EU porez na ugljične plinove ispuštene u proizvodnji uvezene struje
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2019 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska vlada pozvala je Europsku uniju da razmotri mogućnost uvođenja poreza na ugljične plinove ispuštene u proizvodnji uvezene struje kako bi zaštitila europske interese i napravila iskorak u ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša.

EU bi trebao iskoristiti aktualne pregovore o dugoročnom proračunskom okviru za pokretanje "prave rasprave" o uvođenju takvog poreza, napisale su u pismu europskim dužnosnicima španjolska ministrica energetike Teresa Ribera i ministrica za proračun Maria Jesus Montero.

Pismo je adresirano na povjerenika EU-a za zaštitu klime Miguela Ariasa Canetea i na povjerenika za poreze i carine Pierrea Moscovicija.

"Carine su tradicionalan izvor proračunskih prihoda pa bi se porez na ugljik za uvezenu struju savršeno uklopio u tradicionalan pristup EU-a tim pitanjima", stoji u pismu španjolskih ministrica koje je Reuters dobio na uvid.

Ujedno bi takav porez pomogao Europi da učvrsti svoju industrijsku politiku i osigura ravnopravan položaj na globalnim tržištima, ističu španjolske dužnosnice.

"Bude li Europa u konačnici uvozila robu proizvedenu uz niže standarde zaštite klime, njezin dobar rezultat u vidu smanjene emisije (štetnih plinova) bit će neutraliziran ili čak nadmašen emisijama u zemljama-proizvođačima", upozoravaju.

Španjolski dnevnik El Pais piše da je svrha prijedloga ograničavanje uvoza struje iz Maroka ali ministrice u pismu poimence ne navode nijednu zemlju, primjećuje Reuters.

Španjolska je nekada izvozila struju proizvedenu iz obnovljivih izvora u Maroko da bi 2018. godinu prema izvješćima više španjolskih medija zaključila na poziciji neto uvoznika struje proizvedene u termoelektranama u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Nedjeljna pobjeda na izborima za Europski parlament dala je krila premijeru Pedru Sanchezu koji priželjkuje veći utjecaj Španjolske u odlučivanju na razini Europske unije, posebno kada su u pitanju klimatske promjene, tumači Reuters.

Zahvaljujući dobrom izbornom rezultatu stranka premijera Sancheza vjerojatno će imati najviše zastupnika u klubu socijalista u EP-u, dodaje agencija.

EU planira do 2030. ograničiti emisiju ugljičnog dioksida za 40 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine.

Tagovi: Španjolska, EU porez na ugljične plinove, električna energija
PROČITAJ I OVO
Obustavljen postupak za stjecanje udjela u Wüstenrot životnom osiguranju
HANFA
Obustavljen postupak za stjecanje udjela u Wüstenrot životnom osiguranju
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na 8. ovogodišnjoj sjednici donijelo je rješenje kojim se obustavlja postupak pokrenut povodom zahtjeva za izdavanje odobrenja za stjecanje udjela u društvu Wüstenrot životno osiguranje d.d..
Podravka: Neto dobit u 2019. porasla 7,7%
RAST
Podravka: Neto dobit u 2019. porasla 7,7%
KOPRIVNICA - Nadzorni odbor Podravke d.d. potvrdio je nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za 2019. godine te izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenim pokazateljima. Nakon 2018. godine koja je bila jedna od najuspješnijih poslovnih godina u dugogodišnjoj povijesti, Grupa Podravka nastavila je s uspješnim poslovanjem i u 2019. godini.
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
KONTAKTI
Končar održao poslovni skup u Podgorici i sastao se s crnogorskim premijerom
PODGORICA - S ciljem jačanja gospodarske suradnje uspješno je održan poslovni skup KONČARA kojem su prisustvovali ministrica gospodarstva Dragica Sekulić, ministar financija  Crne Gore Darko Radunović, ministar prometa i pomorstva Osman Nurković, kao i Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić.
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
POTONUĆE
Neto dobit Kraša u 2019. potonula 68,7%
ZAGREB - Kraš grupa je u 2019. ostvarila neto dobit od 15,6 milijuna kuna, što je smanjenje za 68,7 posto u odnosu na 2018. godinu, kada je iznosila 49,7 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša, iz kojeg napominju kako su se na ukupni rezultat odrazile povećane rezervacije.
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
PRODAJA
Thyssenkrupp prodao odjel dizala za 17 milijardi eura
FRANKFURT - Njemački industrijski div Thysenkrupp objavio je da je prodao odjel za proizvodnju dizala za 17,2 milijarde eura investicijskom konzorciju koji su oformili investicijski fondovi Advent i Cinven i zaklada njemačke rudarske tvrtke RAG.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE