GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska kaznila Glovo sa 79 milijuna eura zbog lažnog samozapošljavanja

Španjolska kaznila Glovo sa 79 milijuna eura zbog lažnog samozapošljavanja
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 17:28
Autor: SEEbiz
MADRID - Španjolsko ministarstvo rada kaznilo je dostavu hrane Glovo, koja posluje i u Sloveniji, kaznu od 79 milijuna eura zbog kršenja zakona o radu.

Inspekcija rada utvrdila je da je 10.600 vozača dostave u tvrtki lažno samozaposleno jer ispunjavaju sve uvjete za rad na puno radno vrijeme.

Španjolska ministrica rada Yolanda Diaz rekla je novinarima, prema španjolskoj novinskoj agenciji EFE, da Glovo nije u skladu s novim zakonom o radu. To je doneseno upravo kako bi platforme za dostavu hrane službeno zaposlile svoje radnike.

"Težina zakona pasti će na ovu tvrtku", najavila je Diazova. Optužila je Glovo da opstruira istragu: "Ova tvrtka opstruira inspektore rada, što je jako loše u socijalnoj, demokratskoj i pravnoj zemlji u kojoj tvrtke moraju poštivati zakon."

Prema njezinim riječima, ministarstvo je sada naložilo Glovu da zaposli 10.600 dostavljača, a ujedno je tvrtku kaznilo s gotovo 79 milijuna eura.

Španjolska je donijela nove zakone o radu koji od platformi za dostavu hrane zahtijevaju zapošljavanje dostavljača koji ispunjavaju uvjete za zapošljavanje 2021. Do tada je većina dostavljača bila nesigurno zaposlena.

Protiv neopravdanog prekarnog zapošljavanja na platformama Glovo i Wolt javno se oglasio i slovenski ministar rada Luka Mesec. Početkom ovog mjeseca istaknuo je da su multinacionalke u našoj zemlji u neregularnoj situaciji i da ne zapošljavaju kurire, iako mnoge od njih ispunjavaju sve uvjete za zapošljavanje i od tog posla žive.

Kako je podsjetio, Europska komisija predložila je da se to područje uredi direktivom, a on sam očekuje da će uredba biti donesena u roku od godinu dana. Slovenija je po tom pitanju u taboru zemalja koje podržavaju regulaciju, zajedno sa Španjolskom i Belgijom. Po njemu je, primjerice, Nizozemska u suprotnom taboru.

Tagovi: Španjolska, Glovo, samozapošljavanje, Yolanda Diaz
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE