GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spahn odbacio napise po kojima je cjepivo AstraZenece nedjelotvorno kod starijih

Spahn odbacio napise po kojima je cjepivo AstraZenece nedjelotvorno kod starijih
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 12:50
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada demantirala je u utorak medijske napise po kojima je cjepivo britansko-švedske tvrtke AstraZeneca protiv koronavirusa djelotvorno kod svega osam posto starijih od 65 godina.

„Čini se da su u medijskim napisima pobrkani neki pojmovi“, stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.

Nadalje se ukazuje na to da je u testiranju cjepiva AstraZenece sudjelovalo oko osam posto osoba starosne dobi između 56 i 69 godina te samo tri do četiri posto starijih od 70.

„Iz toga se međutim ne može izvući zaključak da je djelotvornost cjepiva kod starijih od 65 samo osam posto“, stoji u priopćenju.

Njemački dnevnici Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak objavili kako je cjepivo AstraZenece djelotvorno kod samo osam posto starijih od 65 godna. U Njemačkoj, kao i u ostalim zemljama, prioritet pri cijepljenju imaju upravo stariji građani.

I njemački ministar zdravstva Jens Spahn je u razgovoru za javni servis ZDF rekao kako su napisi medija „iskrivljeni“.

„Ja ne držim mnogo do ovih špekulativnih naslova“, rekao je Spahn. On je dodao da će se na temelju novijih znanstvenih studija odrediti do koje mjere je cjepivo AstraZenece djelotvorno kod starijih.

„Mi ćemo na temelju novih znanstvenih spoznaja odlučiti koje grupe građana ćemo cijepiti cjepivom AstraZenece“, rekao je Spahn.

Ova tvrtka je Europskoj komisiji naknadno dostavila podatke iz jedne novije studije koja je obuhvatila i više sudionika starijih od 65 godina.

Odluku o uporabnoj dozvoli EU institucije bi trebale donijeti krajem tjedna.

Tagovi: AstraZeneca, Jens Spahn, cjepivo protiv koronavirusa, koronavirus, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE