GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solidan rast obujma građevinskih radova

Solidan rast obujma građevinskih radova
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2019 / 16:29
Autor: SEEbiz / HGK
ANALIZA - U srpnju je obujam građevinskih radova u odnosu na prethodni mjesec povećan za 4,1% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim privremenim podatcima DZS-a) što je rezultiralo i nastavkom solidne dinamike rasta na godišnjoj razini od 6,9% (prema kalendarski prilagođenim podatcima).

Riječ je o kontinuitetu rasta građevinske aktivnosti na godišnjoj razini koji, uz tri izuzetka, traje od početka 2016. godine, a dodatno je učvršćen od kolovoza prošle godine otkad se bilježi simultan rast obujma radova na zgradama i na ostalim građevinama.

Štoviše, pri sve učinkovitijem korištenju raspoloživih sredstava iz fondova EU, od veljače ove godine jasno je izražena tendencija bržeg rasta obujma građevinskih radova u niskogradnji u odnosu na radove u visokogradnji. Tako su u srpnju ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, radovi na zgradama povećani za 5,2%, dok je istodobno obujam građevinskih radova na ostalim građevinama porastao za 9,4%.

Iako je dinamika rasta građevinske aktivnosti u posljednjim mjesecima spuštena s dvoznamenkastih razina na kojima se kretala u prva tri mjeseca ove godine, ona je i dalje relativno visoka u odnosu na gospodarski rast i na rast koji se ostvaruje u drugim djelatnostima. Tako je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine bruto dodana vrijednost građevinarstva povećana za 7,6% što je znatno više od rasta BDV-a ukupnog gospodarstva (2,4%) i više od rasta BDV-a svih ostalih djelatnosti.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen rast obujma građevinskih radova od 9,7%, uz rast radova na zgradama od 8,8% i radova na ostalim građevinama od 11,1%.

Rast građevinske aktivnosti zabilježen je i u Europskoj uniji gdje je u srpnju ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ona povećana za 1,7%, uz rast radova na zgradama za 1,3% i radova na ostalim građevinama za 2,5%. Od 18 zemalja za koje su trenutno raspoloživi podatci, rast je zabilježen u 16, a pad u dvjema zemljama.

Pritom je rast viši nego u Hrvatskoj zabilježen samo u Rumunjskoj (39,5%) i Mađarskoj (32,9%), dok je pad građevinske aktivnosti zabilježen u Slovačkoj (-7,7%) i Francuskoj (-2,5%). Od ožujka prošle godine rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj kontinuirano nadmašuje prosječan rast ostvaren u EU.

Pri nastavku gospodarskog rasta, zadržavanju povijesno niskih kamatnih stopa, raspoloživosti visokog iznosa sredstava iz fondova EU te primjeni poticajnih mjera u rješavanju stambenog pitanja, očekuje se nastavak investicijske aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji, a time i nastavak rasta obujma radova u građevinarstvu. To potvrđuju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama s obzirom na to da je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine izdano 12,2% više građevinskih dozvola (8,9% kod zgrada i 29,2% kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 40,7% (26,2% kod zgrada i 60,5% kod ostalih građevina).

Tagovi: građevinske dozvole, građevinski sektor, građevina
PROČITAJ I OVO
Tri varaždinske tvrtke izrađuju vizire za zaštitu od koronavirusa
POHVALNO
Tri varaždinske tvrtke izrađuju vizire za zaštitu od koronavirusa
VARAŽDIN - Tri tvrtke iz Varaždinske županije - Fripol iz Ljubeščice, Plastika Šantek iz Novog Marofa te varaždinski Gumiimpex, počeli su zajedno izrađivati vizire za zdravstvene i druge djelatnike kojima je potrebna zaštitna opreme u borbi protiv koronovirusa, a prvih 500 komada donirano je u subotu varaždinskoj bolnici.
Hisense Gorenje dodatno produžuje prekid proizvodnje
ZASTOJ
Hisense Gorenje dodatno produžuje prekid proizvodnje
VELENJE - Rukovodstvo Hisense Gorenje odlučilo je produžiti obustavu svih svojih europskih tvornica za još tjedan dana, zbog trenutnih okolnosti nove epidemije koronavirusa, do 10. travnja, priopćila je tvrtka.
Arena Hospitality Group kupuje hotel Rivieru
HOTELI
Arena Hospitality Group kupuje hotel Rivieru
PULA - U četvrtak je na sjednici Vlade donesena odluka o prodaji te nekretnine po cijeni od 36 i pol milijuna kuna.
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
SUBVENCIJE
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (ovih je dana zatrpan zahtjevima poduzetnika za isplatu državne subvencije na plaće, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je u 10 dana isplaćeno čak 37.000 tvrtki.
Kolika će biti Krkina dividenda?
RASPODJELA DOBITI
Kolika će biti Krkina dividenda?
LJUBLJANA - Krka će svoj prijedlog za isplatu dividende za 2019. godinu objaviti 9. travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE