GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solari: obnovljiva energija u koju ulaže odgovorna naftna kompanija

    Solari: obnovljiva energija u koju ulaže odgovorna naftna kompanija
PROMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2019 / 15:09
Autor: SEEbiz
Smanjenje emisije stakleničkih plinova treba biti cilj svakoj odgovornoj tvrtki koja može djelovati na naš okoliš ali i našu društvenu te ekonomsku budućnost, MOL Grupa je upravo tu ogledni primjer.

Kao jedna od vodećih poslovnih grupacija u našem srednjoeuropskom okruženju, MOL je strateški planirao i provodi mnoštvo proaktivnih mjera i novih tehnologija poslovanja koje djeluju na kompanijski karbonski otisak. Među njima je korištenje obnovljivih izvora energije, što bi samo onima manje upućenima bilo iznenađenje. Naime, osim korištenja geotermalne energije što je često prisutno u segmentima poslovanja naftnih kompanija, MOL je 2018. pokrenuo i izgradnju solarnih elektrana na tri industrijske lokacije u Mađarskoj, čemu je kasnije pridodana i jedna manja, a od sredine listopada 2019. u pogonu su tri od ukupno četiri. 

Zaštita klime za MOL Grupu ne znači samo ublažavanje emisija CO2, već uključuje i širu pripremu za gospodarstvo koje se dugoročno oslanja na tehnologije s niskim udjelom ugljika.Grupa ima dugogodišnje iskustvo u konvencionalnoj proizvodnji energije, međutim, kao dio Strategije 2030., nastoji se pripremiti za budućnost bez goriva i istražiti mogućnosti koje proizlaze iz alternativnih energetskih tehnologija. 

U okviru proizvodnje solara planirano je da fotonaponske elektrane rade u ukupnom kapacitetu od 18,4 MWp, što odgovara potrebama potrošnje za više od devet tisuća kućanstava. Tako osim što pokriva dio energetskih potreba vlastitih operacija, projekt pruža izvrsnu priliku MOL-u da stekne reference na području solarne tehnologije i iskoristi buduće mogućnosti na ovom obećavajućem tržištu.

Solarni pogoni proizvode električnu energiju prikupljanjem sunčeve energije s kombiniranom površinom od 105.000 m2 uz pomoć 64.594 solarnih panela. Radi se o investiciji koja doprinosi ispunjavanju ciljeva održivog razvoja MOL-a za smanjenje izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova, a povećava i zaradu od alternativnih izvora energije u skladu s kompanijskom strategijom održivog razvoja 2020. Ova vrsta proizvodnje korisna je za kompanije te doprinosi poboljšanju održivosti jer dosljedno postiže visoke rezultate u vodećim ESG istraživačkim i procjeniteljskim kućama, uključujući Indeks održivosti Dow Jones, MSCI, Sustainalytics i Bloomberg, zbog čega je MOL Grupa izvrstan primjer za druge naftne kompanije.

Solarno poslovanje MOL-a nije samo ekološki i odgovoran projekt nego i jasan odraz nastojanja Grupe da postane jedan od vodećih inovatora u regiji, što je uostalom predviđeno i u Strategiji 2030. MOL Grupa predviđa kako će solarna energija imati važnu ulogu u budućim energetskim sustavima, stoga je i svoje industrijske sposobnosti počela razvijati u smjeru brzog odgovora na dinamičnost i rast ove tehnologije poslovanja. Pomoću fotonaponskih tvornica koriste se neiskorišteni potencijali na proizvodnim lokacijama, a istodobno se dokazuje predanost Grupe poboljšanju utjecaja na okoliš smanjenjem emisija ugljičnog dioksida.

Četiri godine prije početka izgradnje solarnih elektrana MOL Grupa je objavila svoju "Izjavu o klimatskim promjenama" gdje se navodi kako su klimatske promjene jedan od ključnih ekonomskih, društvenih i okolišnih izazova našeg vremena te je jasno istaknuta predanost smanjenju okolišnog otiska i smanjenju emisije stakleničkih plinova u svim segmentima poslovanja. Provođenjem ciljeva navedenih u izjavi, među kojima je i ulaganje u obnovljive izvore energije MOL dokazuje kako se radi o Grupi koja je u svemu dokazani industrijski lider, pa i u pogledu brige za našu okolinu i održivi razvoj.

Tagovi: kompanija MOL, obnovljivi izvori energije, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE