GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solari: obnovljiva energija u koju ulaže odgovorna naftna kompanija

    Solari: obnovljiva energija u koju ulaže odgovorna naftna kompanija
PROMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2019 / 15:09
Autor: SEEbiz
Smanjenje emisije stakleničkih plinova treba biti cilj svakoj odgovornoj tvrtki koja može djelovati na naš okoliš ali i našu društvenu te ekonomsku budućnost, MOL Grupa je upravo tu ogledni primjer.

Kao jedna od vodećih poslovnih grupacija u našem srednjoeuropskom okruženju, MOL je strateški planirao i provodi mnoštvo proaktivnih mjera i novih tehnologija poslovanja koje djeluju na kompanijski karbonski otisak. Među njima je korištenje obnovljivih izvora energije, što bi samo onima manje upućenima bilo iznenađenje. Naime, osim korištenja geotermalne energije što je često prisutno u segmentima poslovanja naftnih kompanija, MOL je 2018. pokrenuo i izgradnju solarnih elektrana na tri industrijske lokacije u Mađarskoj, čemu je kasnije pridodana i jedna manja, a od sredine listopada 2019. u pogonu su tri od ukupno četiri. 

Zaštita klime za MOL Grupu ne znači samo ublažavanje emisija CO2, već uključuje i širu pripremu za gospodarstvo koje se dugoročno oslanja na tehnologije s niskim udjelom ugljika.Grupa ima dugogodišnje iskustvo u konvencionalnoj proizvodnji energije, međutim, kao dio Strategije 2030., nastoji se pripremiti za budućnost bez goriva i istražiti mogućnosti koje proizlaze iz alternativnih energetskih tehnologija. 

U okviru proizvodnje solara planirano je da fotonaponske elektrane rade u ukupnom kapacitetu od 18,4 MWp, što odgovara potrebama potrošnje za više od devet tisuća kućanstava. Tako osim što pokriva dio energetskih potreba vlastitih operacija, projekt pruža izvrsnu priliku MOL-u da stekne reference na području solarne tehnologije i iskoristi buduće mogućnosti na ovom obećavajućem tržištu.

Solarni pogoni proizvode električnu energiju prikupljanjem sunčeve energije s kombiniranom površinom od 105.000 m2 uz pomoć 64.594 solarnih panela. Radi se o investiciji koja doprinosi ispunjavanju ciljeva održivog razvoja MOL-a za smanjenje izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova, a povećava i zaradu od alternativnih izvora energije u skladu s kompanijskom strategijom održivog razvoja 2020. Ova vrsta proizvodnje korisna je za kompanije te doprinosi poboljšanju održivosti jer dosljedno postiže visoke rezultate u vodećim ESG istraživačkim i procjeniteljskim kućama, uključujući Indeks održivosti Dow Jones, MSCI, Sustainalytics i Bloomberg, zbog čega je MOL Grupa izvrstan primjer za druge naftne kompanije.

Solarno poslovanje MOL-a nije samo ekološki i odgovoran projekt nego i jasan odraz nastojanja Grupe da postane jedan od vodećih inovatora u regiji, što je uostalom predviđeno i u Strategiji 2030. MOL Grupa predviđa kako će solarna energija imati važnu ulogu u budućim energetskim sustavima, stoga je i svoje industrijske sposobnosti počela razvijati u smjeru brzog odgovora na dinamičnost i rast ove tehnologije poslovanja. Pomoću fotonaponskih tvornica koriste se neiskorišteni potencijali na proizvodnim lokacijama, a istodobno se dokazuje predanost Grupe poboljšanju utjecaja na okoliš smanjenjem emisija ugljičnog dioksida.

Četiri godine prije početka izgradnje solarnih elektrana MOL Grupa je objavila svoju "Izjavu o klimatskim promjenama" gdje se navodi kako su klimatske promjene jedan od ključnih ekonomskih, društvenih i okolišnih izazova našeg vremena te je jasno istaknuta predanost smanjenju okolišnog otiska i smanjenju emisije stakleničkih plinova u svim segmentima poslovanja. Provođenjem ciljeva navedenih u izjavi, među kojima je i ulaganje u obnovljive izvore energije MOL dokazuje kako se radi o Grupi koja je u svemu dokazani industrijski lider, pa i u pogledu brige za našu okolinu i održivi razvoj.

Tagovi: kompanija MOL, obnovljivi izvori energije, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi
CJEPIVA
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi

LONDON - Europska unija zatražit će od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomijestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT).

Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU
PORAZNO
Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU
ZAGREB - Hrvatska je na začelju ljestvice zemalja Europske unije po udjelu žena na menadžerskim pozicijama, koje su i na razini Unije još uvijek daleko od ravnopravnosti s muškarcima, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
United Media preuzela list Danas
MEDIJSKA SCENA
United Media preuzela list Danas
BEOGRAD - Kompanija United Media saopštila je danas da je postala novi vlasnik dnevnog lista i portala Danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE