GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solana procijenjena na 163 miliona, uskoro oglas za prodaju

Solana procijenjena na 163 miliona, uskoro oglas za prodaju
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2018 / 09:27
Autor: SEEbiz / Vijesti
ULCINJ - Imovina ulcinjske solane “Bajo Sekulić” vrijedi 163.370.542 eura, a ta nova procjena sačinjena je za potrebe Privrednog suda i stečajne uprave preduzeća, kojom rukovodi upravnik Žarko Ostojić, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Ekspertski tim u kojem su bili Omer Markišić, Vesna Nikčević, Rade Mijović, Nada Marstijepović i Mihailo Mijušković procijenio je da objekti i administrativno proizvodni prostor vrijede 5.019.450 eura, zemljište van administrativno proizvodnog prostora 157.513.372 eura, dok postrojenja, oprema, inventar, zalihe soli i vozni park vrijede 837.720 eura. Kompleks solane obuhvata oko 14 miliona kvadrata zemljišta u zaleđu Velike plaže.

Prvobitna procjena imovine bila je 257 miliona, a na posljednjem pokušaju prodaje oko 150 miliona.

Stečajni upravnik Ostojić kazao je juče „Vijestima“ da je nova procjena urađena zbog pauze od tri i po godine u oglašavanju prodaje imovine stečajnog dužnika.

“Tokom sljedeće sedmice biće objavljen novi oglas za prodaju imovine po sada procijenjenoj vrijednosti“, dodao je Ostojić.

Ukupni dugovi stečajne kompanije iz Ulcinja su, prema riječima upravnika, veći od pet miliona eura.
Stečajni postupak u ulcinjskoj firmi, čiji je većinski vlasnik ZIF Eurofond, pokrenut je u prvoj polovini 2005, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije Solane trajao je od početka 2006. godine.

Kako Plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je u stečaju od 2011. godine. U kompaniju je 2005. uveden tzv. programirani stečaj zbog duga od svega 13 hiljada eura, a šest godina kasnije i klasični, koji je rezultirao otpuštanjem radnika.

Prethodno je propalo čak 14 sudskih prodaja imovine stečajnog dužnika u Privrednom sudu. 
Prvobitna procjena imovine Solone od ove najnovije bila je veća zbog toga što je ranija zemljište ulcinjske Solane imalo kategoriju gradskog građevinskog, dok se sada na toj lokaciji planira mogući park prirode.

Vlada je nedavno usvojila informaciju o projektu “Finalizacija studije zaštite područja ulcinjske Solane”. Ta studija će biti proslijeđena Opštini Ulcinj, nakon čega će biti stečeni uslovi za proglašenje solane parkom prirode.

Zbog sporne skupštinske odluke donijete glasovima opozicije i dijela tadašnje vlasti - SDP-a, ljeta 2012, kada je izmjenom prostornog plana onemogućena “urbanistička i svaka druga valorizacija nepokretnosti” Solane, Eurofond je 2014. podnio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu predstavku protiv države. Ustavni sud je, međutim, naknadno tu odluku parlamenta stavio van snage, tako da zemljište i dalje formalno ima status gradsko-građevinskog.

Kako saznaju „Vijesti“, investitori iz Francuske interesuju se za preuzimanje imovine i gazdovanje posjedima ulcinjske firme. Riječ je o kompaniji koja je specijalizovana u Evropi za gazdovanje nacionalnim parkovima.

Teritorija ulcinjske Solane je stanište za ptice od međunarodnog značaja i kao takva ima zaštitu. Nacionalni parkovi Crne Gore Solanom upravljaju i obezbjeđuju imovinu od 24. avgusta 2015. u skladu sa zaključcima Vlade i ugovorom sa stečajnom upravom. Prema tom ugovoru, Nacionalni parkovi stečajnoj upravi svakog mjeseca plaćaju zakup (kiriju) u iznosu od 2.000 eura. Ugovor je sklopljen u vrijeme kad je stečajni upravnik Solane bio Ognjen Jovović.

Tagovi: Solana Bajo Sekulić, Solana Ulcinj
PROČITAJ I OVO
Regionalne zračne luke: Beograd u kolovozu i rujnu preskočio Zagreb i Split, fijasko Ljubljane
TRENDOVI
Regionalne zračne luke: Beograd u kolovozu i rujnu preskočio Zagreb i Split, fijasko Ljubljane
ANALIZA - Iako je kolovoz izgledao optimistično i stvarao je nadu da sve kreće bitno nabolje, rujan je diljem Europe, pa i svijeta, te u našoj regiji donio hladan tuš.
Srpski penzioner u globalnom skandalu pranja novca
PRANJE NOVCA
Srpski penzioner u globalnom skandalu pranja novca
BEOGRAD - Vlasnik firme koja je, prema istrazi estonske policije, oprala dva miliona dolara kroz ogranak „Danske“ banke u Estoniji je srpski državljanin Živojin Nikolić iz Smedereva, otkriva KRIK u okviru globalnog novinarskog projekta „Fincen dosijei“.
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
TESTOVI
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
BERLIN - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa planira od listopada putnicima nuditi brze testove na COVID-19 a razmatra i mogućnost otvaranja testnih centara u zračnim lukama u SAD-u i Kanadi.
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
PROGRAM
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
ZAGREB - Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća njemačka kemijska kompanija BASF raspisuje regionalni natječaj za investiranje u domaću startup scenu, s posebnim naglaskom na one startupove čija rješenja pridonose održivu razvoju.
Amazinga otvorila vlastiti restoran
INVESTICIJE
Amazinga otvorila vlastiti restoran
ZAGREB - U sklopu Amazinge, najvećeg europskog family entertainment centra, odnedavno posluje i restoran s bogatom ponudom hrane koja, između ostalog, uključuje burgere, pizze, à la carte jela, ražanj i dnevne gablece.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE