GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šolakovoj kompaniji smanjen kreditni rejting

Šolakovoj kompaniji smanjen kreditni rejting
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Jedna od tri najveće rejting agencije na svijetu "Moody''s" smanjila je kreditni rejting kompaniji "Adria Midco", koja je osnivač kompanije "United Media" u čijem je vlasništvu i informativni TV kanal N1.

Vodeći prorežimski tabloid u Srbiji, Informer, piše da je "Moody''s" promijenio ocjenu sa stabilno na negativne izglede, a kako kaže potpredsjednik agencije Agustin Alberti, kompanija ima slabu likvidnost u poslednjih 12 mjeseci, i moraće da se pozabavi predstojećim dospjećem duga 2024. i 2025. godine.

U izvještaju se dodaje da je, zbog visoke potrošnje, zatim kupovine mobilnih i fiksnih mreža i drugih koristi kao što su transakcije povezanih lica, uključujući zajam osnivaču, kompanija ugrožena u smislu slabe likvidnosti. Agencija takođe izražava sumnju u najavljene prodaje imovine i tvrdi da ako se te transakcije ne obave na vrijeme, da može doći do još slabije likvidnosti kompanije.

Moody''s u izvještaju ističe da novac kojim kompanija raspolaže nije dovoljan u odnosu na veličinu kompanije, i da je mali u odnosu na potrebu za gotovinom u narednih 12 do 24 mjeseca.

Informer piše da kreditni rejting predstavlja mišljenje o kreditnom riziku u narednom periodu i podrazumijeva procjenu sposobnosti i spremnosti kompanije da pravovremeno i u potpunosti izmiruje svoje obaveze prema kreditorima.

Mediji pod Vučićevom kontrolom ranije su objavili podatak da su Šolakove kompanije dužne 5,4 milijarde eura te da dug i dalje vrtoglavo raste.

Mediji u Srbiji koje finansira Šolak, a prije svih N1, na meti je stalnih napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Šolaka optužuje da finansira ne samo medije nego i opoziciju.

Šolak u Hrvatskoj ima nekoliko kompanija u svom vlasništvu. Najznačajnija je svakako kablovski operater Telemach te informativni TV kanal N1.

Tagovi: Dragan Šolak, Adria Midco, United Group, Televizija N1, Telemach
PROČITAJ I OVO
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
PROCES
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
FRANKFURT - Tehnički problemi koji su usporavali rad Lufthanse u frankfurtskoj zračnoj luci, utjecali su na prijavu putem web stranice zrakoplovne kompanije, na šalteru i ukrcaj, riješeni su do podneva.
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE