GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šolakovoj kompaniji smanjen kreditni rejting

Šolakovoj kompaniji smanjen kreditni rejting
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Jedna od tri najveće rejting agencije na svijetu "Moody''s" smanjila je kreditni rejting kompaniji "Adria Midco", koja je osnivač kompanije "United Media" u čijem je vlasništvu i informativni TV kanal N1.

Vodeći prorežimski tabloid u Srbiji, Informer, piše da je "Moody''s" promijenio ocjenu sa stabilno na negativne izglede, a kako kaže potpredsjednik agencije Agustin Alberti, kompanija ima slabu likvidnost u poslednjih 12 mjeseci, i moraće da se pozabavi predstojećim dospjećem duga 2024. i 2025. godine.

U izvještaju se dodaje da je, zbog visoke potrošnje, zatim kupovine mobilnih i fiksnih mreža i drugih koristi kao što su transakcije povezanih lica, uključujući zajam osnivaču, kompanija ugrožena u smislu slabe likvidnosti. Agencija takođe izražava sumnju u najavljene prodaje imovine i tvrdi da ako se te transakcije ne obave na vrijeme, da može doći do još slabije likvidnosti kompanije.

Moody''s u izvještaju ističe da novac kojim kompanija raspolaže nije dovoljan u odnosu na veličinu kompanije, i da je mali u odnosu na potrebu za gotovinom u narednih 12 do 24 mjeseca.

Informer piše da kreditni rejting predstavlja mišljenje o kreditnom riziku u narednom periodu i podrazumijeva procjenu sposobnosti i spremnosti kompanije da pravovremeno i u potpunosti izmiruje svoje obaveze prema kreditorima.

Mediji pod Vučićevom kontrolom ranije su objavili podatak da su Šolakove kompanije dužne 5,4 milijarde eura te da dug i dalje vrtoglavo raste.

Mediji u Srbiji koje finansira Šolak, a prije svih N1, na meti je stalnih napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Šolaka optužuje da finansira ne samo medije nego i opoziciju.

Šolak u Hrvatskoj ima nekoliko kompanija u svom vlasništvu. Najznačajnija je svakako kablovski operater Telemach te informativni TV kanal N1.

Tagovi: Dragan Šolak, Adria Midco, United Group, Televizija N1, Telemach
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE