GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Söder: Lufthansa treba podršku države, ne nacionalizaciju

Söder: Lufthansa treba podršku države, ne nacionalizaciju
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 16:26
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada trebala bi pomoći zrakoplovnoj kompaniji Lufthansi da lakše prebrodi koronakrizu ali je ne bi trebala nacionalizirati, ustvrdio je u ponedjeljak bavarski premijer Markus Söder.

"Lufthansu ne bi trebalo nacionalizirati", rekao je Soeder, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Vlada bi trebala biti tihi partner u nacionalnom zračnom prijevozniku a ne njegov dioničar i nakon krize trebala bi se brzo povući, poručio je bavarski premijer.

Vrijednost paketa trebala bi iznositi devet do 10 milijardi eura, doznaje agencija dpa iz vladinih krugova.

Krajem prošlog tjedna kompanija je objavila da neće moći sama prevladati koronakrizu i da pregovara s vladama o financijskim instrumentima za prevladavanje teškoća.

Prvo tromjesečje zaključila je s operativnim gubitkom od 1,2 milijarde eura. Prihodi su im potonuli gotovo 18 posto a u drugom tromjesečju očekuju još lošije poslovne rezultate.

U Lufthansi ne mogu procijeniti kada će njihovi zrakoplovi ponovno uzletjeti s obzirom na mjere ograničavanja putovanja uvedene diljem svijeta kako bi se suzbilo širenje zaraze koronavirusom.

Stoga intenzivno pregovaraju s vladama Njemačke, Švicarske, Austrije i Belgije, zemalja u kojima Lufthansa posluje putem svojih ogranaka.

U tim razgovorima razmatraju se različiti financijski instrumenti kako bi se održala solventnost u kratkoročnom razdoblju, uključujući jamstva, zajmove i tiha partnerstva, ali i izravno uključivanje vlada u skladu s pravilima EU-a, naveli su.

Belgijski mediji objavili su u međuvremenu da bi Lufthansin belgijski ogranak Brussels Airlines trebao dobiti kredit vlade u Bruxellesu od 290 milijuna eura.

Vlada je spremna odobriti kredit pod uvjetom da Lufthansa zajamči nastavak poslovanja belgijskog prijevoznika, piše list La Libre Belgique.

Druga faza predviđa financijski angažman Lufthanse, ali uz smanjenje obujma poslovanja Brussels Airlinesa za 25 posto i prodaju 10 aviona a nije isključena ni mogućnost otkaza, navodi list.

Tagovi: Markus Söder, Lufthansa, Angela Merkel, nacionalizacija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE