GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast dobiti Cinkarne u 2021.

Snažan rast dobiti Cinkarne u 2021.
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 21:46
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje je u 2021. godini ostvarila 192,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 12 posto više nego 2020. godine, dok je neto dobit tvrtke porasla za 75 posto na 33,2 milijuna eura.

Operativna dobit (EBITDA) dosegnula je 51,8 milijuna eura, odnosno 58 posto više nego godinu prije i 27 posto prodaje.

Cinkarna je lani najveći dio prihoda ostvarila od izvoza - vrijednost izvoza iznosila je 175,1 milijun eura, što je 11 posto više nego 2020. - a potražnja je bila povoljna na svim tržištima. Tržište trenutno nedostaje titanovog oksida, što se očituje i poskupljenjem ovog najvažnijeg proizvoda celjske tvrtke, navodi se u izvješću o poslovanju u 2021. koje je u utorak predstavljeno nadzornom odboru Cinkarne.

Azijska konkurencija je prisutna, ali po znatno višim cijenama nego u prethodnim razdobljima. Više prodajne cijene azijskih dobavljača stvorile su veću potražnju za proizvodima zapadnih multinacionalnih kompanija i domaćih proizvođača u situaciji sužene ponude, napisali su u današnjem priopćenju uprava tvrtke i Aleš Skok.

Trenutna geopolitička situacija u poslovno okruženje unosi veliku neizvjesnost na dijelu europskog energetskog tržišta, upozorava uprava celjske tvrtke. Više razine cijena energije u Europi nego u Aziji i Sjevernoj Americi mogle bi imati jači utjecaj na konkurentnost europskih proizvođača.

Iz tvrtke ističu da je financijsko poslovanje Cinkarne Celje tradicionalno konzervativno, te da je tvrtka financijski stabilna. Na kraju prošle godine iznos sredstava iznosio je 59,7 milijuna eura i bio je 22 milijuna eura veći nego na kraju 2020. Cinkarna je lani izdvojila 11 milijuna eura za ulaganja, posebice u proizvodnju titanovog dioksida.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE