GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Mercator: Slovenija s malim izgledima u sporu s američkim i ruskim kapitalom

Slučaj Mercator: Slovenija s malim izgledima u sporu s američkim i ruskim kapitalom
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2019 / 08:49
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa

ZAGREB - Ovo nema veze sa arbitražom i veći je problem za Sloveniju, nego za Hrvatsku, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković iz Rima, komentirajući odluku slovenske Agencije za zaštiti tržišnog natjecanja (AVK) da privremeno konfiscira 140 milijuna eura vrijednih 69,57 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercator u vlasništvu Agrokora.

Time bi se osiguralo da Agrokor plati kaznu od 53,9 milijuna eura.

"Mislim da je ovo ozbiljniji problem za samu Sloveniju, jer je ovakva odluka van svih okvira i praksi. Ovakva odluka s takvim iznosom kazne i oduzimanjem dionica apsolutno je neprimjerena i povrijedila je prava tvrtke", kazao je hrvatski premijer.

Slovenska Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) je ove jeseni, zbog toga što Agrokor 2016. godine nije prijavio da je kupio punionicu vode u Sloveniji koja ima godišnji promet od nešto preko milijun eura, odredio Agrokoru kaznu od 53,9 milijuna eura.

A kako bi bili sigurni da će Agrokor to platiti, privremeno su konfiscirali njegove dionice Mercatora "teške" 140 milijuna eura.

Prvi čovjek koncerna Fortenova koji je naslijedio posrnuli Agrokor Fabris Peruško kazao je da nikada do sada slovenska Agencija nije ništa zaplijenila kao garanciju plaćanja, a da je ovdje primijenjen slovenski "prometni" Zakon o prekršajima. Po tom zakonu inostranom državljaninu koji napravi prometni prekršaj u Sloveniji privremeno se oduzima vozačku dozvolu ili vozilo kao garancija da će platiti kaznu.

"Sve ovo smatramo grubom i namjernom zloupotrebom zakona od strane državnog regulatora AVK čije predstavnike imenuje slovenski Parlament. Rješenje AVK je doneseno samo zato da bi poslužilo kao sredstvo otimanja dionica Mercatora kako bi na taj način neizravno usporilo, odnosno spriječilo prijenos dionica Mercatora sa Agrokora na Fortenovu", poručio je Peruško.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek odgovara da je sve po zakonu i da je Agencija samostalno tijelo.

Novinar "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista" Frenki Laušić podsjeća da je Fortenova koncern koji je naslijedio propali Agrokor hrvatskog biznismena Ivice Todorića, s tim da su mu novi vlasnici najveći vjerovnici Agrokora – ruske banke Sberbank i VTB sa gotovo 50 posto udjela i američki fond Knighthead sa gotovo 30 posto udjela.

"Agrokor d.d. je de facto u stečaju i najveći dio njegove imovine je prenesen na Fortenova grupu. Jedna od većih tvrtki koja još nije prenesena je upravo Mercator. A Mercator je od iznimnog značaja za Fortenova grupu jer njegovi prihodi čine otprilike trećinu ukupnih prihoda Fortenova grupe, i njegovim konsolidiranjem u Fortenova grupu ta bi kompanija imala izgleda vraćati svoj ukupni dug od 1, 25 milijardi eura", kaže Laušić za Radio Slobodnu Evropu.

Sloveniji je važno da ima kontrolu nad Mercatorom kako bi preko njegovih trgovina u Sloveniji, BiH i Srbiji plasirala slovenske proizvode.

Na tome da slovenski dobavljači ostanu "glavni dobavljač" je upravo Počivalšek inzistirao, a, prema pisanju slovenskih medija, navodi sugovornik Radija Slobodna Europa (RSE), Fortenova i Fabris prijavili su ga Europskoj komisiji jer je to radio pritiscima preko državne SID banke.

Dakle, u prijavi Europskoj komisiji stoji da se slovenska vlada preko svog ministra nedopušteno miješala u poslovne odluke privatnih firmi. U četvrtak je trebao biti održan novi sastanak slovenskih dobavljača i Fortenove na tu temu, ali čini se da je nakon konfiskacije Mercatorovih dionica propao te je odgođen na zahtjev slovenske Komore za početak siječnja.

Laušić je uvjeren da će Fortenova krenuti s tužbama protiv Slovenije, što je Peruško već i najavio, gdje će Slovenci morati paziti na svaki svoj korak, jer ovo nije bitka s Hrvatskom.

"Ovo je prvenstveno bitka sa takozvanim krupnim kapitalom, u kojoj vi pravno najvjerojatnije gubite. Tako da zbilja nije jasno koja je motivacija slovenske politike, osim ako već tisućiti puta ne gledamo istu stvar, a to je da je politika zbog dnevnopolitičkih interesa odlučila zaigrati čvrsto, tvrdeći kako na taj način brani nacionalne interese! A što će biti za godinu, dvije, tri ili četiri. Nikoga nije briga", zaključuje Laušić.

Izvanredna uprava

Koncern Agrokor Ivice Todorića je imao sve većih problema s financiranje i, da se izbjegne raspad sustava koji bi ozbiljno narušio stabilnost hrvatske ekonomije, 10. travnja 2017. godine uvedena je u koncern izvanredna uprava.

Gotovo dvije godine kasnije, od tvrtki iz sustava Agrokora formiran je novi koncern – Fortenova grupa, kojem su vlasnici dojučerašnji vjerovnici Agrokora – ruski Sberbank i VTB sa gotovo 47 posto dionica.

Vlasnici obveznica među kojima prednjački američki Knighthead fond sa ukupno 29,4 posto dionica, hrvatske financijske institucije s 15,3 posto i dobavljači.

Pročitajte: Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića

Protiv Ivice Todorića pokrenuta je istraga u kojoj ga se tereti u tri postupka za nezakonito pribavljanje 1,4 milijarde kuna.

On je pobjegao u Veliku Britaniju, ali je u studenom prošle godine nakon više od godinu dana izručen Hrvatskoj. Kratko je vrijeme proveo u istražnom zatvoru, a onda je pušten da suđenja čeka na slobodi. Za sada je započeo svega jedan postupak u kojem ga se tereti za 1,25 milijuna eura.

Tagovi: Mercator, Agrokor, Forrtenova, Fabris Peruško, Frenki Laušić, Zdravko Počivalšek
PROČITAJ I OVO
Istraživanje PwC-a: Većini hrvatskih tvrtki za rast najvažnija Srbija
OČEKIVANJA
Istraživanje PwC-a: Većini hrvatskih tvrtki za rast najvažnija Srbija
ZAGREB - John Gašparac, voditelj usluga revizije i računovodstvenog savjetovanja za Hrvatsku tvrtke PricewaterhouseCoopers, gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao istraživanje koje je ta tvrtka provela, a u kojoj se vidi usporedba očekivanja menadžera i predsjednika uprava u Republici Hrvatskoj s onima u svijetu što očekivati od koronakrize.
Otkazi za 35 zaposlenika Holdinga
REZOVI
Otkazi za 35 zaposlenika Holdinga
ZAGREB - Trideset i pet zaposlenika zagrebačkog Holdinga krajem mjeseca će dobiti otkaz.
Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
ODLUKE
Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
CELJE - Cinkarna Celje raspodijelit će gotovo cijelu raspodjeljivu dobit među dioničarima. Dok su Uprava i Nadzorni odbor predložili da dividenda po dionici iznosi 11 eura bruto, dioničari su na današnjoj skupštini podržali protuprijedlog prema kojem će dobiti dividendu od 21 eura po dionici.
Nexe Grupa i Nexe d.d zadržavaju dobit iz 2020.
ODLUKE
Nexe Grupa i Nexe d.d zadržavaju dobit iz 2020.
NAŠICE - Glavne skupštine Nexe Grupe i Nexe d.d. u utorak su donijele odluku da se lanjska dobit Nexe Grupe od 18,89 milijuna kuna i Nexe d.d od 99,1 milijun kuna rasporedi u zadržanu dobit.
IKEA u Francuskoj kažnjena s 1,2 milijuna dolara zbog špijuniranja zaposlenika
KAZNA
IKEA u Francuskoj kažnjena s 1,2 milijuna dolara zbog špijuniranja zaposlenika
PARIZ - Francuski sud je u utorak kaznio IKEA-u s novčanom kaznom od 1,2 milijuna američkih dolara zbog špijuniranja svog francuskog osoblja, nakon što je najveći svjetski proizvođač namještaja proglašen krivim za neprimjereno prikupljanje podataka o svojim zaposlenicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE