GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski ustavni sud odbio žalbu Agrokora na zapljenu dionica Mercatora

Slovenski ustavni sud odbio žalbu Agrokora na zapljenu dionica Mercatora
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski ustavni sud odbacio je žalbu Agrokora na odluku prekršajnog suda u Ljubljani prema kojoj je odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje o zapljeni dionica Mercatora kao sredstvu naplate kazne od 53,9 milijuna eura bila zakonita.

Mercator je na tu odluku suda podnio ustavnu pritužbu, no ustavni suci su je jednoglasno odbili, utvrdivši da za žalbu ustavnom sudu nema pravne osnove.

Time je odluka o zapljeni dionica kojom se zapravo onemogućuje prijenos Mercatora na grupu Fortenova, sljednicu posrnulog koncerna, postala pravomoćna, prenose slovenski mediji u petak.

Kako je navedeno u priopćenju ustavnog suda, Agrokor je uz žalbu na odluku prekršajnog suda podnio i prijedlog za početak ocjene ustavnosti zakonskog propisa temeljem kojega je izvršena zapljena dionica u svrhu naplate prekršajne kazne.

"Zakon ne omogućava da stranka u žalbenom postupku podnosi inicijativu za početak postupka za ocjenu ustavnosti propisa. U slučaju da bi ustavni sud smatrao kako se zakonske odredbe koje se osporavaju temelje na protuustavnim i nezakonitim propisima, onda bi ocjenu njihove ustavnosti proveo po svojoj službenoj dužnosti", navodi se u presudi ustavnog suda, prenijeli su slovenski mediji.

Prekršajni sud u Ljubljani je Agrokoru za slovenske prilike, ali i prema ranijoj praksi državnog regulatora Agencije za tržišno natjecanje (AVK), izrekao neuobičajeno visoku kaznu zbog preuzimanja manje tvrtke Costella koja ima svega milijun eura prihoda godišnje.

Agrokorova uprava tada je ustvrdila da je kazna donesena čak tri godine nakon što je operacija kupnje te tvrtke provedena, još u vrijeme kad je Agrokor vodio Ivica Todorić, o čemu nova uprava koncerna ništa nije znala.

Do zapljene dionica došlo je potkraj prošle godine, u vrijeme zahlađenja odnosa između slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka i čelnih ljudi Fortenove.

Počivalšek, koji je ministar za gospodarstvo i u sadašnjoj vladi, tada je inzistirao da se prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu provede uz produljenje sporazuma sa slovenskim dobavljačima, s time da oni dobiju privilegiran položaj na policama trgovačkog lanca.

Čelništvo Fortenove tada je odbilo potpisati takav sporazum, a Fortenova je tada Europskoj komisiji prijavila Počivalšeka zbog utjecaja na tržište, što je dodatno ohladilo odnose uprave Fortenove i slovenske strane.

Tagovi: Ustavni sud Slovenije, Agrokor, Mercator, Fortenova grupa, Costella, Ivica Todorić
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE