GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske železnice sa strateškim partnerom u brži razvoj teretnog prometa

Slovenske železnice sa strateškim partnerom u brži razvoj teretnog prometa
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tvrtka SŽ-Tovorni promet uskoro će stupiti u strateško partnerstvo s češkim EP Holdingom s kojim Slovenske železnice (SŽ) žele stvoriti vodeću tvrtku na području logistike u jugoistočnoj Europi.

Nakon što su nadzornici SŽ već kimnuli partnerstvu, SDH također mora dati zeleno svjetlo. Očekuje se da će se to dogoditi za nekoliko dana.

Slovenske željeznice strateškog su partnera počele tražiti prije tri godine. U početku je nekoliko tvrtki bilo zainteresirano za pridruživanje SŽ-Tovornom prometu, ali samo su Česi napokon predali obvezujuću ponudu.

Podružnica SŽ i EP Holding namjeravaju zajednički osnovati novu tvrtku na koju će SŽ prenijeti imovinu SŽ-Tovornog prometa. Omjer vlasništva bit će 51 posto naspram 49 posto u korist Slovenaca.

"Strateški partner je dobar, optimalan s obzirom na situaciju", rekao je generalni direktor SŽ-a Dušan Mes u srpnju u intervjuu za STA.

Prema njegovim riječima, veći nacionalni prijevoznici nemaju interesa za širenje jer i sami imaju dovoljno problema, a u problemima su i privatni operatori.

"Teško je dobiti partnera koji je u stanju pridonijeti pozitivnom potencijalu koji SŽ-Tovorni promet ima", istaknuo je tada.

Krajem listopada nadzornici SŽ dali su zeleno svjetlo novom strateškom partnerstvu. Prema podacima željeznica, cilj strateškog partnerstva je stvaranje vodeće tvrtke na polju logistike u jugoistočnoj Europi, koja uključuje Sloveniju, sjevernu Italiju, Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju i ostatak Balkana.

Glavni financijski ciljevi nove tvrtke su udvostručenje dobiti i rast prihoda od 50% tijekom petogodišnjeg razdoblja, dok ključni poslovni ciljevi ostaju veća konkurentnost i bolja korisnička usluga.

"To ćemo postići preuzimanjem u inozemstvu, širenjem mreže i obnavljanjem voznog parka," najavile su Slovenske željeznice.

Kao što je Mes istaknuo u srpnju, osim novih vagona, teretnom prijevozu hitno trebaju ulaganja, modernizacija i dodatni kapaciteti, a prije svega potrebno je produžiti udaljenost vožnje na više od 500 kilometara te ili preuzeti tvrtku u Italiji, Austriji ili Mađarskoj ili postaviti u ovom dijelu Europe. tvoje društvo.

"To treba učiniti za dvije godine, a za takav postupak trebate dodatnih stotinu ili više milijuna eura", rekao je.

Iznos dokapitalizacije novoosnovanog zajedničkog ulaganja i dalje ostaje tajna, ali neslužbeno su mediji izvijestili da se brojke kreću između 60 i 100 milijuna eura.

U posljednjih pet godina tvrtka SŽ-Tovorni promet najveći je prihod ostvarila 2016. godine, kada su se zaustavili na 197,3 milijuna eura. Tada je s 10,9 milijuna eura operativna dobit (EBIT) ujedno bila i najveća. Prošle godine prihodi su iznosili 191,6 milijuna eura, a EBIT 7,3 milijuna eura. U prvih osam mjeseci ove godine tvrtka je ostvarila 109 milijuna eura prihoda od prodaje i 4,2 milijuna eura normalizirane operativne dobiti.

Tagovi: Slovenske železnice, SŽ-Tovorni promet, EP Hoolding, logistika, teretni promet, regionalno tržište, Luka Koper, Dušan Mes, Luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
EU odbila naručiti dodatnih 100 milijuna doza AstraZenece
POTEZI
EU odbila naručiti dodatnih 100 milijuna doza AstraZenece
BRUXELLES - Europska unija odbila je naručiti dodatnih 100 milijuna doza cjepiva tvrtke AstraZeneca, piše CNN.
Nestle: Organska stopa rasta prihoda od 7,7 posto
RAST
Nestle: Organska stopa rasta prihoda od 7,7 posto
VEVEY - Pojačana potražnja za kavom i hranom za kućne ljubimce potaknula snažan rast prihoda švicarske prehrambene grupe Nestle u prvom tromjesečju, pokazuje preliminarno izvješće objavljeno u četvrtak.
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE