GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske železnice sa strateškim partnerom u brži razvoj teretnog prometa

Slovenske železnice sa strateškim partnerom u brži razvoj teretnog prometa
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tvrtka SŽ-Tovorni promet uskoro će stupiti u strateško partnerstvo s češkim EP Holdingom s kojim Slovenske železnice (SŽ) žele stvoriti vodeću tvrtku na području logistike u jugoistočnoj Europi.

Nakon što su nadzornici SŽ već kimnuli partnerstvu, SDH također mora dati zeleno svjetlo. Očekuje se da će se to dogoditi za nekoliko dana.

Slovenske željeznice strateškog su partnera počele tražiti prije tri godine. U početku je nekoliko tvrtki bilo zainteresirano za pridruživanje SŽ-Tovornom prometu, ali samo su Česi napokon predali obvezujuću ponudu.

Podružnica SŽ i EP Holding namjeravaju zajednički osnovati novu tvrtku na koju će SŽ prenijeti imovinu SŽ-Tovornog prometa. Omjer vlasništva bit će 51 posto naspram 49 posto u korist Slovenaca.

"Strateški partner je dobar, optimalan s obzirom na situaciju", rekao je generalni direktor SŽ-a Dušan Mes u srpnju u intervjuu za STA.

Prema njegovim riječima, veći nacionalni prijevoznici nemaju interesa za širenje jer i sami imaju dovoljno problema, a u problemima su i privatni operatori.

"Teško je dobiti partnera koji je u stanju pridonijeti pozitivnom potencijalu koji SŽ-Tovorni promet ima", istaknuo je tada.

Krajem listopada nadzornici SŽ dali su zeleno svjetlo novom strateškom partnerstvu. Prema podacima željeznica, cilj strateškog partnerstva je stvaranje vodeće tvrtke na polju logistike u jugoistočnoj Europi, koja uključuje Sloveniju, sjevernu Italiju, Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju i ostatak Balkana.

Glavni financijski ciljevi nove tvrtke su udvostručenje dobiti i rast prihoda od 50% tijekom petogodišnjeg razdoblja, dok ključni poslovni ciljevi ostaju veća konkurentnost i bolja korisnička usluga.

"To ćemo postići preuzimanjem u inozemstvu, širenjem mreže i obnavljanjem voznog parka," najavile su Slovenske željeznice.

Kao što je Mes istaknuo u srpnju, osim novih vagona, teretnom prijevozu hitno trebaju ulaganja, modernizacija i dodatni kapaciteti, a prije svega potrebno je produžiti udaljenost vožnje na više od 500 kilometara te ili preuzeti tvrtku u Italiji, Austriji ili Mađarskoj ili postaviti u ovom dijelu Europe. tvoje društvo.

"To treba učiniti za dvije godine, a za takav postupak trebate dodatnih stotinu ili više milijuna eura", rekao je.

Iznos dokapitalizacije novoosnovanog zajedničkog ulaganja i dalje ostaje tajna, ali neslužbeno su mediji izvijestili da se brojke kreću između 60 i 100 milijuna eura.

U posljednjih pet godina tvrtka SŽ-Tovorni promet najveći je prihod ostvarila 2016. godine, kada su se zaustavili na 197,3 milijuna eura. Tada je s 10,9 milijuna eura operativna dobit (EBIT) ujedno bila i najveća. Prošle godine prihodi su iznosili 191,6 milijuna eura, a EBIT 7,3 milijuna eura. U prvih osam mjeseci ove godine tvrtka je ostvarila 109 milijuna eura prihoda od prodaje i 4,2 milijuna eura normalizirane operativne dobiti.

Tagovi: Slovenske železnice, SŽ-Tovorni promet, EP Hoolding, logistika, teretni promet, regionalno tržište, Luka Koper, Dušan Mes, Luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE