GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske državne tvrtke prošle godine s rekordnim povratom

Slovenske državne tvrtke prošle godine s rekordnim povratom
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Povrat kapitalnih ulaganja kojima upravlja Slovenski državni holding (SDH) lani je, prema aktualnim podacima, dosegao 10,2 posto, što je najveći povrat od osnutka holdinga 2014.

Država i SDH dobili su i 175,5 milijuna eura dividende, što je također iznad godišnjeg plana, priopćio je SDH nakon današnje sjednice nadzornog odbora.

Vrijednost svih kapitalnih ulaganja u upravljanje SDH-om na kraju prošle godine iznosila je 12,2 milijarde eura, što je oko milijardu eura više nego na kraju 2022. godine.

Povrat na portfelj kapitalnih ulaganja lani je bio 2,9 postotnih bodova veći od planiranog povrata u godišnjem planu upravljanja za 2023. godinu te značajno viši nego 2022. godine, kada je zbog posljedica energetske krize dosegao samo 2,8 posto. Dividende od države i SDH iznosile su 175,5 milijuna eura i također su premašile planiranu vrijednost od 162,6 milijuna eura.

Prema objašnjenjima SDH-a, glavni razlog prošlogodišnjih rekordnih rezultata je izniman učinak energetskog stupa, dok su i svi ostali stupovi upravljanja pokazali rezultate iznad planova.

„Izvrsni rezultati energetskog stupa prvenstveno su rezultat dobrih rezultata Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) i Gen. Do kraja 2023. godine HSE je već vratio 342 milijuna eura od 492 milijuna eura naknadno primljenih kapitalnih uplata, a ostatak će biti vraćen tijekom ove godine", pojašnjavaju iz SDH.

Izvješće o upravljanju investicijama za prošlu godinu i prezentaciju sustava vrednovanja imovine SDH-a razmatrao je na današnjoj sjednici nadzorni odbor holdinga.

Povrat investicijskog kapitala države i Republike Slovenije znatno je oscilirao posljednjih godina. U 2015., kada je donesena aktualna Strategija upravljanja državnim investicijama, iznosio je 4,7 posto, 2019. narastao je na 6,9 posto. U 2020., suočen s covid krizom, pao je na 4,3 posto, da bi nakon privremenog porasta u 2021. skliznuo na samo 2,8 posto u 2022. zbog energetske krize.

Ministarstvo financija odlučilo je obnoviti strategiju upravljanja državnim ulaganjima. Prema nacrtu do kojeg je došla STA, obnovljena strategija zadržala bi klasifikaciju ulaganja s kapitalnim udjelima države na strateška, važna i portfeljna ulaganja.

Nacrt također uključuje neke predložene izmjene. Pošta Slovenije i Zavarovalnica Triglav bi npr. prešao sa strateških na važne investicije, gdje bi se našao i Telekom Slovenije. Ministar financija Klemen Boštjančič, nakon što su sindikati izrazili zabrinutost, prošli je tjedan objasnio da je do promjene klasifikacije državnih ulaganja došlo isključivo iz tehničkih razloga te da iza toga ne stoji želja za prodajom tvrtki.

Tagovi: SLOVENSKI DRŽAVNI HOLDING, boštjančič, SDH, hse, pošta, triglav, gen-i
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE