GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada traži partnera za nacionalnog avioprijevoznika s ulaganjem od 70 milijuna eura

Slovenska vlada traži partnera za nacionalnog avioprijevoznika s ulaganjem od 70 milijuna eura
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo razmišlja o uspostavljanju novog nacionalnog prijevoznika s privatnim partnerom i privremeno je za projekt izdvojila sedamdeset milijuna eura kao dio mjera za ublažavanje i uklanjanje posljedica pandemije Covid-19.

- Ovaj plan omogućava i subvencije i povratna sredstva, što znači da država može biti uključena u osnivanje prijevoznika ili sudjelovati u njegovom osnivanju na razne načine, poput kredita i kapitala, priopćilo je slovensko Ministarstvo ekonomije. Prema dnevnom listu "Delo", rasprave o vlasničkoj strukturi potencijalnog novog prevoznika još uvijek traju. Ministarstvo je napomenulo da planovi oko nove aviokompanije neće utjecati na njenu inicijativu da stranim prevoznicima pruži subvenciju od šest milijuna eura kako bi održali letove za Ljubljanu.

Ministarstvo ekonomije priopćilo je kako su različiti privatni dionici zainteresirani za suradnju s državom u uspostavljanju nacionalnog zračnog prijevoznika, uključujući lokalne kompanije, kao i Croatia Airlines.

- Odluka o partneru još nije donesena, navelo je Ministarstvo.

Slovenski teretni operater Solinair, podsjeća Ex-Yu Aviation, prethodno je izrazio spremnost da osnuje novog prijevoznika ako bi država djelomično ulagala u kompaniju. Tada je priopćilo da će tražiti dogovor s Lufthansa Grupom da nova zrakoplovna kompanija preuzme njihove rute do Ljubljane, uključujući letove Lufthanse iz Frankfurta i Munchena, švicarske iz Züricha i uslugu Brussels Airlinesa iz glavnog grada Belgije. Uz to, aviokompanija, nazvana Air Slovenia, povezala bi Ljubljanu s Amsterdamom, Skopljem, Tiranom i Prištinom.

Krajem prošle godine, nakon bankrota Adria Airways-a, slovenska državna kompanija za upravljanje bankarskom imovinom (DUTB) izradila je poslovni plan za potencijalnu novu nacionalnu aviokompaniju u zemlji. Prema tom prijedlogu, prijevoznik će navodno upravljati flotom od pet aviona i brojati oko 200 zaposlenih. Na osnovu tadašnjih proračuna kompanije za upravljanje imovinom, procijenjeno je da bi aviokompanija zabilježila gubitak od dvadeset milijuna eura u prvoj godini poslovanja.

Tagovi: Vlada Slovenije, Adria Airways, Lufthansa, Brussels Airlines, Aerodrom Ljubljana, Fraport, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE