GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada stečaj Adrije Airways smatra neizbježnim

Slovenska vlada stečaj Adrije Airways smatra neizbježnim
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2019 / 18:02
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska vlada neće financijski pomoći posrnuloj aviokompaniji Adria Airways u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest, ali razmišlja o alternativnim rješenjima kako bi Slovenija zadržala zračnu povezanost s europskim destinacijama pa i o osnivanju nove kompanije, potvrdio je u ponedjeljak nakon sjednice vlade ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek

"Izvršili smo preciznu analizu stanja u Adriji i ustanovili da je financijska rupa bitno veća od očekivanja", kazao je Počivalšek, dodavši da bi za trenutno spašavanje kompanije, što vlada ne namjerava, učiniti trebalo 28 milijuna eura", te da je jedini izlaz u stečaju, nakon čega su moguća "dva scenarija".

Prema njegovim riječima, po prvom bi scenariju stanje na zrakoplovnom tržištu bi se samo po sebi reguliralo nakon nekog vremena jer bi veze iz Ljubljane s drugim destinacijama preuzele druge zrakoplovne kompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove zrakoplovne tvrtke. Dobivanje novih dozvola i licencija za potonji scenarij s novom tvrtkom trebalo bi od tri do šest mjeseci, a vlada u tom smislu vodi razgovore s njemačkom Lufthansom koja bi pomagala savjetima, ali ne bi ušla u vlasništvo takve komenije, kazao je Počivalšek, navevši kako je prije toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avioprijevoznika.

Po ocjeni ministra gospodarstva, samo za očuvanje linija s europskim prijestolnicama s kojima je Adria bila povezana bile bi potrebne subvencije od 4 do 5 milijuna eura godišnje, što bi vlada bila spremna uložiti nakon što promijeni postojeći zakon o zrakoplovstvu, ali bi za osnivanje nove avio kompanije bilo potrebno osigurati politički konsenzus u Sloveniji, ocijenio je Počivalšek.

Tagovi: Adria Airways, Zdravko Počivalšek, 4K Invest
PROČITAJ I OVO
Fraport planira otpustiti između 3.000 i 4.000 zaposlenika
REZOVI
Fraport planira otpustiti između 3.000 i 4.000 zaposlenika
FRANKFURT - Direktor aerodroma Fraport, koji također upravlja aerodromom Jože Pučnik Ljubljana, namjerava otpustiti između 3.000 i 4.000 zaposlenika zbog pada dobiti i posljedica pandemije covida-19.
Amazonu odobrena kupnja manjinskog udjela u kompaniji Deliveroo
DUGA BITKA
Amazonu odobrena kupnja manjinskog udjela u kompaniji Deliveroo
LONDON - Amazon je danas dobio suglasnost za kupovinu manjinskog udjela u britanskom startupu za dostavu hrane Deliveroo, čime je okončao dugotrajnu bitku kako bi uvjerio regulatore u Britaniji da ovaj sporazum neće naškoditi tržišnoj konkurenciji.
Coca-Cola će izmijeniti sve sporne ugovore, AZTN okončao postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja
AZTN
Coca-Cola će izmijeniti sve sporne ugovore, AZTN okončao postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja
ZAGREB - AZTN je postupak protiv Coca-Cole pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod su bili ugovori koje je kompanija sklapala s kupcima u HoReCa kanalu, odnosno odredbe ugovora koje su za cilj ili posljedicu imale isključivu kupnju Coca-Colinih proizvoda.
Pavić zadovoljan prihodima ACI-ja u prvom polugodištu
ZADOVOLJSTVO
Pavić zadovoljan prihodima ACI-ja u prvom polugodištu

DUBROVNIK - Predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić izrazio je u utorak zadovoljstvo ostvarenim prihodom u prvoj polovini godine od 72 milijuna kuna, što je za 23 milijuna kuna manje nego 2019. godine, pri čemu je čak 50 milijuna kuna ostvareno od godišnjeg veza.

Bayer u gubitku zbog skupih nagodbi
U MINUSU
Bayer u gubitku zbog skupih nagodbi

LEVERKUSEN - Njemački farmaceutski div Bayer u drugom je tromjesečju poslovao s neto gubitkom od 9,5 milijardi eura, uslijed povećanih troškova u sudskim procesima zbog glifosata u njegovim herbicidima, objavila je kompanija u utorak.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE