GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada priprema nove prepreke Fortenova grupi oko Mercatora

Slovenska vlada priprema nove prepreke Fortenova grupi oko Mercatora
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 18:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ljubljansko Delo danas piše da je slovenska vlada odnosno Ministarstvo gospodarstva Zdravka Počivalšeka, koji je u prošlosti više puta isticao sistemsku važnost najveće slovenske maloprodaje i izrazio rezervu zbog prijenosa Mercatora na Fortenova grupu, priprema još jednu prepreku hrvatskoj grupi.

Nakon zakonskih promjena donesenih jednim od zakona protiv krune, Fortenova će kao strani ulagač morati upisati svoj vlasnički ulazak u ministarstvo gospodarstva, a posebno povjerenstvo će tada odlučiti hoće li odobriti investiciju. Iz Ministarstva rada zasad nisu zaprimljena objašnjenja.

Mercator je definiran kao sistemski važna tvrtka u zakonu o uvjetima za imenovanje izvanrednog člana Uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za državu, poznatom kao lex Agrokor, ali mandat izvanrednog člana Uprave prestaje kad Mercator i Agrokor prestaju postojati. Postupak insolventnosti u slučaju Agrokora je okončan.

Međutim, očekuje se da će Fortenova, koja će u trenutku prijenosa postati 88% vlasnik Mercatora, objaviti ponudu za preuzimanje. Među ostalim vlasnicima Mercatora su i hrvatski fondovi putem fiducijarnih računa i neki mali investitori.

Podsjetimo, u petak su dioničari Fortenova grupe na skupštini imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting održanoj u Nizozemskoj, izglasali sve predložene odluke, između ostalih, i one koje se odnose na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano uz prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu. Tako je Fortenova grupa dobila odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje će se koristiti za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama.

Ujedno, dioničari su izglasali odluku o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi, čime se na Fortenova grupu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbank. Istodobno, tom zamjenom udio Sberbank u vlasništvu Fortenova grupe raste na 44 posto.

Tagovi: Mercator, Agrokor, Zdravko Počivalšek, Sberbank, Fortenova grupa, Fabris Peruško, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
KAPITAL
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
VARAŽDIN - Varteks je povećao temeljni kapital za pet milijuna kuna i sada on iznosi 46.066.860 kuna.
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
PRAVOMOĆNO
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
KOPER - Postupak prisilne nagodbe Istrabenz završen je, priopćio je Okružni sud u Kopru. Istrabenz, koji je u međuvremenu promijenio ime u d. o. o., u godinu dana mora platiti DUTB-u 9,87 milijuna eura.
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
CJEPIVA
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
NEW YORK - Johnson & Johnson je Europskoj uniji (EU) prepolovio ovotjednu očekivanu isporuku cjepiva protiv covida-19, izjavio je u ponedjeljak europski dužnosnik.
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
DIVIDENDA
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
ROVINJ - Uprava Adris grupe sazvala je za 30. lipnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničari između ostalog odlučivati o isplati dividende od 12,5 kuna po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005.do 2011. godine.
EMA: Moguće čuvati cjepivo Pfizera u običnom hladnjaku do mjesec dana
CJEPIVO
EMA: Moguće čuvati cjepivo Pfizera u običnom hladnjaku do mjesec dana
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je u ponedjeljak produljenje vrijeme skladištenja Pfizer/BioNTech cjepiva na normalnoj temperaturu hladnjaka s pet na 31 dan, olakšavajući time logističke izazove za provedbu cijepljenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE