GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada odobrila strateške investicije Luke Koper

Slovenska vlada odobrila strateške investicije Luke Koper
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 22:24
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Luka Koper dobila je odobrenje vlade za provedbu infrastrukturnog uređenja obodnog kanala Ankaran i uređenje novih vezova na južnoj obali drugog mola.

Riječ je o ulaganjima koja su bila predviđena državnim prostornim planom i uključena su u petogodišnji plan razvoja luke i u strateški poslovni plan tvrtke do 2025. godine.

U slučaju ankaranskog perifernog kanala, vlada je u četvrtak odobrila investiciju od pet milijuna eura za uređenje kanala i uspostavljanje zamjenskih staništa, preduvjet za nastavak ulaganja ili izgradnju kaseta na ankaranskoj bonifiki, gdje se ukupna investicija procjenjuje na 17 milijuna eura.

Za suglasnost s preostalim dijelom investicije, odnosno za ulaganje u izgradnju kaseta, od vlade će se tražiti da naknadno izda suglasnost - kada će, otprilike dvije godine nakon uspostave staništa, biti jasno u kojoj će mjeri biti moguća njegova provedba i u tu će svrhu biti pripremljena projektna dokumentacija.

Kasete na ankaranskoj bonifiki gradit će se u prvoj fazi u svrhu zbrinjavanja viška materijala prilikom produbljivanja morskog dna i u završnoj fazi uređenja dodatnih skladišnih površina za automobile, što je posebno važno u vezi s izgradnjom drugog kolosijeka Koper-Divača. 

Projekt novih vezova na južnoj obali drugog mola uključuje izgradnju nekoliko vezova, produbljivanje morskog dna i izgradnju dodatnih kolosijeka na obali navedenog mola.

Kako je objašnjeno u Luci Koper, u oba slučaja riječ je o ulaganjima koja su bila predviđena državnim prostornim planom, uključena su u petogodišnji plan razvoja luke, a bila su predviđena i u strateškom poslovnom planu tvrtke 2020.-2025.

U slučaju izgradnje ankaranskog obodnog kanala, predviđa se uređenje navedenog korita od delte ankaranskog obodnog kanala s rijekom Rižanom do njenog izljeva u more. To će osigurati adekvatan protok ankaranskog perifernog kanala i sigurnost od poplave na području gdje se planira izgradnja kaseta za odlaganje materijala. Istodobno će se u Luci uspostaviti prvi dio zamjenskih staništa koja su planirana prema državnom prostornom planu.

Ulaganja na južnoj obali drugog mola uključuju izgradnju dva nova veza za privez brodova za generalni teret i automobile. Projekt također predviđa produbljivanje morskog dna, preuređenje obale za silose i izgradnju dodatnih kolosijeka na obali, objasnili su iz koparske tvrtke.

Tagovi: Luka koper, Vlada Slovenije, Ankaran, pruga Koper-Divača
PROČITAJ I OVO
Na ljubljanskom aerodromu deset puta manje putnika nego u prvom kvartalu 2020.
OŠTAR PAD
Na ljubljanskom aerodromu deset puta manje putnika nego u prvom kvartalu 2020.
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine u zračnoj luci Ljubljana izbrojano je 18.364 putnika, što je više od deset puta manje nego u prvom tromjesečju prošle godine, kada je prebrojano 191.639.
Magyar Telekom odobrio dividendu od 15 forinti po dionici
DIVIDENDA
Magyar Telekom odobrio dividendu od 15 forinti po dionici
BUDIMPEŠTA - Magyar Telekom odobrio je dividendu od 15 forinti po dionici. Ukupno je za isplatu dividende naimjenjeno 15,3 milijarde forinti.
Ministarstvo zdravstva: Ministar ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi bolnica
REAKCIJE
Ministarstvo zdravstva: Ministar ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi bolnica
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva oglasilo se priopćenjem vezano uz istrage o nabavi skupih CT uređaja i poručilo kako ministar zdravstva ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi koje provode zdravstvene ustanove.
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
CJEPIVO
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
TOKIO - Japanski premijer Yoshihide Suga zatražio je u subotu od američke farmaceutske tvrtke Pfizer dodatne doze cjepiva protiv covida-19, izvijestili su mediji.
Kanada ne odustaje od AstraZenece unatoč slučajevima zgrušavanja krvi
CJEPIVO
Kanada ne odustaje od AstraZenece unatoč slučajevima zgrušavanja krvi
OTTAWA - Kanada je u subotu objavila da je identificirala drugi slučaj zgrušavanja krvi u tjedan dana s malim brojem trombocita nakon primjene cjepiva AstraZenece, ali zemlja i dalje preporučuje njegovo korištenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE