GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sloveniji odobren kredit od 250 milijuna eura za izgradnju pruge Koper-Divača

Sloveniji odobren kredit od 250 milijuna eura za izgradnju pruge Koper-Divača
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2019 / 16:19
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Europska investicijska banka (EIB) odobrila je Sloveniji kredit do visine 250 milijuna eura za gradnju pruge Koper-Divača, najveći logistički projekt u toj zemlji u zadnjih desetak godina, čija se cijena procjenjuje na skoro 1,2 milijarde eura.

Odluku o kreditu donio je Odbor direktora "kućne" banke Europske unije, nakon čega će uslijediti tehnički pregovori o kreditnom ugovoru, potvrdili su u srijedu u EIB-u za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Direktor državne tvrtke 2TDK, koja je nositelj projekta, Dušan Zorko izjavio je da su pozitivnu odluku o kreditu očekivali, makar je donesena nakon dužeg čekanja, ali da su u međuvremenu bili spremni i na alternativni scenarij prema kojemu bi Slovenija dodatna sredstva za gradnju strateške pruge osigurala iz komercijalnih kredita.

Potrebu gradnje pruge koja će povećati protočnost roba na pruzi prema koparskoj luci Slovenija obrazlaže njenim izuzetnim potencijalom na području transporta i logistike, jer je pretovar u Kopru u desetak godina povećan za 40-ak posto, a do 2040. godine bi se, sa sadašnjih skoro 25 milijuna tona, trebao povećati na 36 milijuna, zbog čega su ograničene mogućnosti transporta usko grlo u razvoju luke i njene veze sa zaleđem i susjednim kontinentalnom državama u okruženju poput Mađarske, Austrije i Češke.
Računa se da će pruga Koper-Divača, duga 27 kilometara, nakon što radovi počnu, biti dovršena za oko šest godina, s obzirom na zahtjevnost trase na kojoj treba iskopati 8 tunela te izgraditi 2 mosta, dva vijadukta i jednu galeriju.

Slovenija, uz sredstva EIB-a, prugu namjerava financirati i vlastitim i europskim bespovratnim sredstvima te kreditima komercijalnih banaka, a ove su godine uvedene i nadoknade i takse za prijevoznike koji koriste pravac prema Kopru, na pojedinim trasama autocesta.
Konačnu odluku o projektu donijela je posebnim zakonom prijašnja vlada Mira Cerara, ali je zbog modela financiranja te trase koja je izabrana za prugu doživljavala i žestoke kritike u oporbenim krugovima, ali i stručnoj javnosti.

Neki stručnjaci tvrde da je cijena pruge u projektu namjerno postavljena prenisko iako se zna da će biti znatno viša te da su cijene u projektu "dozidane" kako bi se, po njihovim tvrdnjama, pogodovalo nekim izvođačima koji će sudjelovati na natječajima, odnosno domaćim ekonomskim i političkim lobijima.

Tagovi: pruga Koper-Divača, Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
Pevex, mjesto sigurne kupnje
SIGURNOST
Pevex, mjesto sigurne kupnje
ZAGREB - Ovih dana ključne su riječi sigurnost i oprez. Kad radimo, kad se krećemo gradom, pa čak i kad kupujemo.
Windrose Airlines uvodi još jedan let tjedno na liniji Kijev - Zagreb
LETOVI
Windrose Airlines uvodi još jedan let tjedno na liniji Kijev - Zagreb
ZAGREB - Niti mjesec dana nakon pokretanja linije Kijev - Zagreb, Windrose Airlines odlučio je povećati broj tjednih letova na liniji prema Zagrebu. Uz letove srijedom i nedjeljom, kompanija će od prosinca na ovoj liniji prometovati i petkom.
Stiže državna pomoć za srpske hotele
POMOĆ
Stiže državna pomoć za srpske hotele
BEOGRAD - Isplata ove pomoći odobrena je za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a odluka o ovoj pomoći doneta je u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije virusa korona.
Marić: Veledrogerijama 300 milijuna kuna do kraja tjedna
NAJAVE
Marić: Veledrogerijama 300 milijuna kuna do kraja tjedna
ZAGREB – Ministar financija Zdravko Marić rekao je danas vezano za dug veledrogerijama da će se 300 milijuna kuna koje će se platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa, planira provesti do kraja ovog tjedna, te vjeruje kako neće doći do nestašice lijekova.
MK Mountain Resort uveo fleksibilne uslove rezervecije sa covid garancijom
FLEKSIBILNO
MK Mountain Resort uveo fleksibilne uslove rezervecije sa covid garancijom
BEOGRAD - Kompanija MK Mountain Resort objavila je danas da je uvela fleksibilnje uslove rezervacije sa covid garancijom, koja podrazumeva refundaciju uplaćenih sredstava u celosti, te da je mesec i po dana pred otvaranje zimske sezone, hotel "Grand" na Kopaoniku spreman da primi goste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE