GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sloveniji odobren kredit od 250 milijuna eura za izgradnju pruge Koper-Divača

Sloveniji odobren kredit od 250 milijuna eura za izgradnju pruge Koper-Divača
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2019 / 16:19
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Europska investicijska banka (EIB) odobrila je Sloveniji kredit do visine 250 milijuna eura za gradnju pruge Koper-Divača, najveći logistički projekt u toj zemlji u zadnjih desetak godina, čija se cijena procjenjuje na skoro 1,2 milijarde eura.

Odluku o kreditu donio je Odbor direktora "kućne" banke Europske unije, nakon čega će uslijediti tehnički pregovori o kreditnom ugovoru, potvrdili su u srijedu u EIB-u za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Direktor državne tvrtke 2TDK, koja je nositelj projekta, Dušan Zorko izjavio je da su pozitivnu odluku o kreditu očekivali, makar je donesena nakon dužeg čekanja, ali da su u međuvremenu bili spremni i na alternativni scenarij prema kojemu bi Slovenija dodatna sredstva za gradnju strateške pruge osigurala iz komercijalnih kredita.

Potrebu gradnje pruge koja će povećati protočnost roba na pruzi prema koparskoj luci Slovenija obrazlaže njenim izuzetnim potencijalom na području transporta i logistike, jer je pretovar u Kopru u desetak godina povećan za 40-ak posto, a do 2040. godine bi se, sa sadašnjih skoro 25 milijuna tona, trebao povećati na 36 milijuna, zbog čega su ograničene mogućnosti transporta usko grlo u razvoju luke i njene veze sa zaleđem i susjednim kontinentalnom državama u okruženju poput Mađarske, Austrije i Češke.
Računa se da će pruga Koper-Divača, duga 27 kilometara, nakon što radovi počnu, biti dovršena za oko šest godina, s obzirom na zahtjevnost trase na kojoj treba iskopati 8 tunela te izgraditi 2 mosta, dva vijadukta i jednu galeriju.

Slovenija, uz sredstva EIB-a, prugu namjerava financirati i vlastitim i europskim bespovratnim sredstvima te kreditima komercijalnih banaka, a ove su godine uvedene i nadoknade i takse za prijevoznike koji koriste pravac prema Kopru, na pojedinim trasama autocesta.
Konačnu odluku o projektu donijela je posebnim zakonom prijašnja vlada Mira Cerara, ali je zbog modela financiranja te trase koja je izabrana za prugu doživljavala i žestoke kritike u oporbenim krugovima, ali i stručnoj javnosti.

Neki stručnjaci tvrde da je cijena pruge u projektu namjerno postavljena prenisko iako se zna da će biti znatno viša te da su cijene u projektu "dozidane" kako bi se, po njihovim tvrdnjama, pogodovalo nekim izvođačima koji će sudjelovati na natječajima, odnosno domaćim ekonomskim i političkim lobijima.

Tagovi: pruga Koper-Divača, Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
Portugal će povećati udio u zračnom prijevozniku TAP-u na 72,5 posto
POTEZI
Portugal će povećati udio u zračnom prijevozniku TAP-u na 72,5 posto
LISABON - Portugalska vlada povećat će udio u posrnulom zračnom prijevozniku TAP-u sa sadašnjih 50 na 72,50 posto, objavio je ministar financija Joao Leao.
HAMAG-BICRO osigurao 900 milijuna kuna za područje kulture, kreativne industrije, mora i promet
DRUGI PAKET
HAMAG-BICRO osigurao 900 milijuna kuna za područje kulture, kreativne industrije, mora i promet
ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je u okviru drugog paketa gospodarskih mjera za subjekte pogođene COVID-19 epidemijom osigurala čak 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u području kulturnih i kreativnih industrija te 600 milijuna kredita za sektor mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti.
Costa produljio obustavu putovanja do 15. kolovoza
AGONIJA
Costa produljio obustavu putovanja do 15. kolovoza
LONDON - Turoperator Costa Cruises priopćio je u petak da do 15. kolovoza produljuje obustavu svojih međunarodnih putovanja i otkazuje sva kružna putovanja tijekom ljeta u sjevernoj Europi zbog epidemije COVID-a 19.
EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir
ODOBRENJE
EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir
BRUXELLES - Europska komisija je u petak dala uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište lijeka remdesivir, što ga čini prvim lijekom odobrenim na razini EU-a za liječenje bolesti covid-19.
Novartis se nagodio u spor oko podmićivanja, platit će 729 milijuna dolara
NAGODBA
Novartis se nagodio u spor oko podmićivanja, platit će 729 milijuna dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis objavio je da je s američkim vlastima postigao nagodbu u okviru koje će platiti 729,25 milijuna dolara kako bi se povukle tužbe da je podmićivao liječnike i pacijente da bi povećao prodaju lijekova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE