GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija uvodi elektronske vinjete

Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.

Novi sustav naplate putničkih automobila funkcionirat će tako što će kamere snimati registarske tablice, a Darsovi kontrolni mehanizmi pripazit će na to tko je platio vinjetu, a tko nije. Ako jest, podaci će se izbrisati odmah, ako ne, izbrisat će se na kraju postupka.

Kupnja e-vinjete bit će moguća putem aplikacije, putem interneta ili na benzinskim postajama. Vinjeta će vrijediti godinu dana od datuma kupnje, a ne kao sada, kada vrijedi do 31. siječnja godine koja slijedi godinu na koju se odnosi. Trenutne kategorije vinjeta ostat će u uporabi, tj. Godišnje, polugodišnje i tjedne za tri različite kategorije vozila nosivosti do 3,5 tone.

Prema Ministarstvu infrastrukture, cijena će ostati ista. Sada godišnja vinjeta za osobni automobil košta 110 eura, mjesečna vinjeta 30 eura, a tjedna vinjeta 15 eura. Kada se vozilo povuče iz prometa, bit će moguće vratiti dio novca.

Novi sustav e-vinjeta, za koji je Dars već raspisao natječaj za uspostavu i rad sustava, zamijenit će trenutni sustav koji je na snazi od 2008. godine, a njegovo uvođenje zakazano je za prosinac 2021. godine. u međuvremenu, najveća dopuštena masa preko 3,5 tone ima njihov DarsGo elektronički sustav naplate cestarine uveden u travnju 2018.

Tagovi: vinjete, DARS, cestarine, DarsGo
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE