GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija uvodi elektronske vinjete

Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.

Novi sustav naplate putničkih automobila funkcionirat će tako što će kamere snimati registarske tablice, a Darsovi kontrolni mehanizmi pripazit će na to tko je platio vinjetu, a tko nije. Ako jest, podaci će se izbrisati odmah, ako ne, izbrisat će se na kraju postupka.

Kupnja e-vinjete bit će moguća putem aplikacije, putem interneta ili na benzinskim postajama. Vinjeta će vrijediti godinu dana od datuma kupnje, a ne kao sada, kada vrijedi do 31. siječnja godine koja slijedi godinu na koju se odnosi. Trenutne kategorije vinjeta ostat će u uporabi, tj. Godišnje, polugodišnje i tjedne za tri različite kategorije vozila nosivosti do 3,5 tone.

Prema Ministarstvu infrastrukture, cijena će ostati ista. Sada godišnja vinjeta za osobni automobil košta 110 eura, mjesečna vinjeta 30 eura, a tjedna vinjeta 15 eura. Kada se vozilo povuče iz prometa, bit će moguće vratiti dio novca.

Novi sustav e-vinjeta, za koji je Dars već raspisao natječaj za uspostavu i rad sustava, zamijenit će trenutni sustav koji je na snazi od 2008. godine, a njegovo uvođenje zakazano je za prosinac 2021. godine. u međuvremenu, najveća dopuštena masa preko 3,5 tone ima njihov DarsGo elektronički sustav naplate cestarine uveden u travnju 2018.

Tagovi: vinjete, DARS, cestarine, DarsGo
PROČITAJ I OVO
EK kaznio Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura
KAZNA
EK kaznio Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak kaznila farmaceutske tvrtke Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura zbog dogovora da za nekoliko godina odgode ulazak na tržište jeftinije generičke verzije Cephalonova lijeka za poremećaj spavanja modafinil nakon što je istekao patent na taj lijek.
IKEA zainteresirana za nekretnine u središtima velikih europskih gradova
INTERES
IKEA zainteresirana za nekretnine u središtima velikih europskih gradova
STOCKHOLM - Investicijski ogranak vlasnika švedskog lanca trgovina namještajem IKEA-e razgovara o kupnji komercijalnih nekretnina u središtima nekoliko velikih europskih gradova, signalizirajući promjenu dosadašnjeg modela poslovanja.
Generali potvrdio ciljeve, najavljuje rast dividende
DAN INVESTITORA
Generali potvrdio ciljeve, najavljuje rast dividende
MILANO - Generali je na virtualnom Danu investitora financijskoj zajednici predstavio ažurirane informacije o napretku svoje trogodišnje strategije Generali 2021.
Uređaj Therapy Air iOn služi kao pročišćivač i ionizator zraka
UREĐAJI
Uređaj Therapy Air iOn služi kao pročišćivač i ionizator zraka
ZAGREB - Ovaj visokosofisticirani uređaj uklanja do 99,99% onečišćujućih tvari u zraku i nema štetnih nuspojava.
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
UGOVOR
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
ZAGREB – Medijska agencija Ascanius Media potpisala je ugovor o suradnji s kompanijom Telemach Hrvatska, koja i dalje djeluje pod brendom Tele2, jednom od vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE