GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Na prvi natječaj za bolju zračnu povezanost javili se samo Luxair i ToMontenegro

Slovenija: Na prvi natječaj za bolju zračnu povezanost javili se samo Luxair i ToMontenegro
ZRAČNI PRIJEVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2023 / 21:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na prvi natječaj za veću zračnu povezanost Slovenije javila su se samo dva zračna prijevoznika, luksemburški Luxair i crnogorski ToMontenegro. U ovoj godini planirana su još dva natječaja i to u srpnju i studenom 2023. godine.

Početkom travnja Ministarstvo infrastrukture objavilo je javni natječaj za subvencije za veću zračnu povezanost Slovenije. Zainteresirani prijevoznici prijave su mogli podnijeti do 4. svibnja.

Programom je predviđeno subvencioniranje 50 posto pristojbi zračnih luka u tri međunarodne zračne luke Brnik, Maribor i Portorož za prijevoznike koji će uspostaviti letove na raspisanim vezama.

Prema programu, na prvoj listi prioriteta nalazi se ukupno deset ruta, i to četiri za letove do krajnjeg odredišta - Bruxelles, Skoplje, Prag i Berlin - te šest za letove do zračnih luka odakle će putnici moći letjeti dalje , tj. Beč, Kopenhagen, Atena, Madrid, Amsterdam i Helsinki.

Istodobno su planirali raspisati, ako ostane sredstava nakon prvog kruga, subvencije za veze s Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelonom, Lisabonom, Prištinom i Parizom.

Ukoliko još bude sredstava, raspisuje se natječaj za destinacije na području Zajedničkog europskog zračnog prostora (ECAA), koji uključuje zemlje EU, Norvešku i Island te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo, je u planu.

Programom je predviđeno subvencioniranje priključaka tijekom tri godine. Godišnje će biti na raspolaganju 5,6 milijuna eura, odnosno ukupno 16,8 milijuna eura.

Stručni pregled prijava provodi povjerenstvo ministarstava infrastrukture, financija i gospodarstva, turizma i sporta.

Crnogorskog nacionalnog avioprijevoznika To Montenegro, koji posluje pod imenom Air Montenegro, od sada će voditi Slovenac Mark Anžur, koji je Adriju Airways vodio od prosinca 2012. do ožujka 2016. godine. Vlada Crne Gore imenovala ga je na tu dužnost u četvrtak, javlja STA.

Prošlog lipnja na natječaj Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, vrijedan gotovo 1,83 milijuna eura, prijavilo se deset avioprijevoznika, i to Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, ToMontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair i MNOGO.

Tagovi: Luxair, ToMontenegro, Aerodrom Ljubljana, Air Serbia, flydubai
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE