GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka

Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 14:17
Autor: SEEbiz
BRDO KOD KRANJA - Slovenija, Hrvatska i Italija namjeravaju ojačati suradnju na sjevernom Jadranu. Zajedno će se zalagati za ekološku zaštitu voda, a tražit će i mogućnost prometnih veza između sjevernojadranskih luka Kopra, Trsta i Rijeke kako bi se povećao promet s azijskim tržištima i trećim zemljama.

Nakon višemjesečne koordinacije, ministri vanjskih poslova Slovenije Anže Logar, Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi di Maio usvojili su zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji sve tri države sjevernog Jadrana na Brdu pri Kranju. Zajedničko priopćenje već je dogovoreno na prosinačkom sastanku u Trstu, nakon što su Hrvatska i Italija objavile namjeru da proglase svoje isključive ekonomske zone na Jadranu.

Na sastancima s Hrvatskom i Italijom slovenska je strana naglasila da planirano proglašenje isključivih gospodarskih zona Hrvatske i Italije ni na koji način ne smije prejudicirati slovenska prava prema međunarodnom i europskom pravu. Hrvatska je već proglasila svoju zonu, a Italija još nije dovršila parlamentarnu proceduru.

"Tijekom pripreme deklaracije riješili smo sva otvorena pitanja koja su pokrenuta i čuo sam određenu zabrinutost zbog njih od predstavnika parlamentarnih skupina u Odboru za vanjsku politiku", rekao je Logar, ocijenivši sastanak uspjehom za sve tri diplomacije.

U zajedničkom priopćenju sve su tri zemlje predane ekološkoj zaštiti sjevernog Jadrana, promicanju plave ekonomije, povezanosti i pomorske sigurnosti. Trojica ministara također su razgovarali o mogućoj pojačanoj suradnji u sjevernojadranskim lukama na Brdu. Slovenija, Hrvatska i Italija tražit će mogućnost povezivanja sjevernojadranskih luka, a također će sudjelovati u zajedničkoj promociji sjevernojadranskog plovnog puta kao najboljeg načina prijevoza i uvjeta za pojačanu i ubrzanu bilateralnu trgovinu s trećim tržištima.

Potpisivanje izjave Logar je opisao kao zaključak prve faze suradnje triju zemalja na području sjevernog Jadrana, jer je zajedničkom izjavom postavljen temelj za jačanje međudržavne suradnje u svim područjima ključnim za tri države.

Grlić Radman najavio je da će se sljedeći sastanak triju zemalja održati na razini premijera u Zagrebu. Očekuje se da će se tamo s domaćinom Andrejem Plenkovićem Janez Janša i Mario Draghi sastati najkasnije u lipnju.

Tagovi: Luka Koper, Luka Trst, Luka Rijeka, Anže Logar, Ravenna, poslovni rezultati, Venecija
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE