GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka

Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 14:17
Autor: SEEbiz
BRDO KOD KRANJA - Slovenija, Hrvatska i Italija namjeravaju ojačati suradnju na sjevernom Jadranu. Zajedno će se zalagati za ekološku zaštitu voda, a tražit će i mogućnost prometnih veza između sjevernojadranskih luka Kopra, Trsta i Rijeke kako bi se povećao promet s azijskim tržištima i trećim zemljama.

Nakon višemjesečne koordinacije, ministri vanjskih poslova Slovenije Anže Logar, Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi di Maio usvojili su zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji sve tri države sjevernog Jadrana na Brdu pri Kranju. Zajedničko priopćenje već je dogovoreno na prosinačkom sastanku u Trstu, nakon što su Hrvatska i Italija objavile namjeru da proglase svoje isključive ekonomske zone na Jadranu.

Na sastancima s Hrvatskom i Italijom slovenska je strana naglasila da planirano proglašenje isključivih gospodarskih zona Hrvatske i Italije ni na koji način ne smije prejudicirati slovenska prava prema međunarodnom i europskom pravu. Hrvatska je već proglasila svoju zonu, a Italija još nije dovršila parlamentarnu proceduru.

"Tijekom pripreme deklaracije riješili smo sva otvorena pitanja koja su pokrenuta i čuo sam određenu zabrinutost zbog njih od predstavnika parlamentarnih skupina u Odboru za vanjsku politiku", rekao je Logar, ocijenivši sastanak uspjehom za sve tri diplomacije.

U zajedničkom priopćenju sve su tri zemlje predane ekološkoj zaštiti sjevernog Jadrana, promicanju plave ekonomije, povezanosti i pomorske sigurnosti. Trojica ministara također su razgovarali o mogućoj pojačanoj suradnji u sjevernojadranskim lukama na Brdu. Slovenija, Hrvatska i Italija tražit će mogućnost povezivanja sjevernojadranskih luka, a također će sudjelovati u zajedničkoj promociji sjevernojadranskog plovnog puta kao najboljeg načina prijevoza i uvjeta za pojačanu i ubrzanu bilateralnu trgovinu s trećim tržištima.

Potpisivanje izjave Logar je opisao kao zaključak prve faze suradnje triju zemalja na području sjevernog Jadrana, jer je zajedničkom izjavom postavljen temelj za jačanje međudržavne suradnje u svim područjima ključnim za tri države.

Grlić Radman najavio je da će se sljedeći sastanak triju zemalja održati na razini premijera u Zagrebu. Očekuje se da će se tamo s domaćinom Andrejem Plenkovićem Janez Janša i Mario Draghi sastati najkasnije u lipnju.

Tagovi: Luka Koper, Luka Trst, Luka Rijeka, Anže Logar, Ravenna, poslovni rezultati, Venecija
PROČITAJ I OVO
BAT najavio investiciju od 200 milijuna kuna u pogon u Kanfanaru
INVESTICIJE
BAT najavio investiciju od 200 milijuna kuna u pogon u Kanfanaru
KANFANAR - British American Tobacco najavio je tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića pogonu u istarskom Kanfanaru, ulaganje od 200 milijuna kuna u proizvodnju nove kategorije grijanih duhanskih proizvoda, a istaknuo je i važnost novog logističkog centra u Rijeci.
Končar: Erste Plavi traži dividendu od 5,8 kuna
DIVIDENDA
Končar: Erste Plavi traži dividendu od 5,8 kuna
ZAGREB - Treći najveći dioničar Končara, obvezni mirovinski fond Erste Plavi, podnio je protuprijedlog u vezi s odlukom o isplati dividende za 2020. godinu.
Uprava Saponije imenovala tim za zaštitu okoliša i održivi razvoj
POTEZI
Uprava Saponije imenovala tim za zaštitu okoliša i održivi razvoj
OSIJEK - Važnost djelovanja u skladu s načelima održivog razvoja ugrađeni su u misiju i viziju Saponije s ciljem promicanja zaštite okoliša i društveno odgovornog poslovanja.
Renesansa američkih kockarnica na početku 2021.
KOCKANJE
Renesansa američkih kockarnica na početku 2021.
LAS VEGAS - Američke kockarnice izjednačile su se s najboljim tromjesečjem po zaradi u prva tri mjeseca ove godine, jer su se kockari vratili u kockarnice usred pandemije, a internetsko klađenje također je pomoglo povećanju prihoda.
Sally Buzbee prva žena na čelu Washington Posta
GLAVNA UREDNICA
Sally Buzbee prva žena na čelu Washington Posta
WASHINGTON - Sally Buzbee, iskusna novinarka američke agencije Associated Press, imenovana je glavnom urednicom Washington Posta i tako postala prva žena na toj dužnosti u uglednom dnevniku saveznog glavnog grada, objavio je list u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE