GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci u rujnu izlaze na referendum o novoj pruzi prema Kopru

Slovenci u rujnu izlaze na referendum o novoj pruzi prema Kopru
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2017 / 09:57
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji će se 24. rujna održati referendum o gradnji željezničke pruge Koper - Divača koji ima veliko značenje za vladu premijera Miru Cerara čija je većina u parlamentu uspješno odbila prijedlog da se referendum održi kasnije na jesen, zajedno s izborima za predsjednika države čiji datum još nije poznat, kako bi se uštedjelo na troškovima.

Parlament je sa 50 glasova za i 18 protiv odredio da će se referendum održati krajem rujna, a parlamentarna većina najavila je da će birače pozvati da glasuju protiv poništenja posebnog zakona o gradnji te pruge, o čemu se parlament već izjasnio. Nakon burne rasprave, odbijen je prijedlog oporbe da se referendum održi zajedno s predsjedničkim izborima, što bi ga na određeni način pretvorilo u izjašnjavanje birača o politici Cerarove vlade na području investicija koju opozicija smatra neuspješnom.

Parlament je prije dva mjeseca donio zakon o gradnji nove pruge od luke Koper prema zaleđu koji bi osigurao da ona do 2050. godine zadrži svoju konkurentnu prednost u privlačenju tereta u odnosu na druge luke u sjevernom Jadranu.Takav zakon osporava građanska inicijativa koju vodi inženjer Vili Kovačič. Ona je prikupila potrebnih 40.000 glasova za raspisivanje referenduma na kojem bi se zakon stavio izvan snage, pri čemu je dobila i potporu Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.Oni zajedno tvrde kako je izabrana trasa za prugu preko teškog kraškog terena, s nizom vijadukata i mostova, koju je odredila vlada, pogrešna i da poskupljuje cijeli projekt u kojem se očekuje financijska potpora iz europskih fondova, te suradnja s Mađarskom i drugim zemljama srednje Europe, zainteresiranima za prometni koridor prema slovenskoj luci.

Osim toga, tvrde kako će pruga zapravo u konačnici stajati najmanje 1,5 milijardi eura, a ne 900 milijuna kako je izračunala vlada, te da predviđeni plan gradnje ne isključuje moguće klijentelističke veze s politikom u dobivanju poslova na tom projektu.Pripreme za referendmsku kampanju prema planu državne izborne komisije započet će još ovog mjeseca. Poništavanje zakona  o pruzi prema Kopru na referendumu je po mišljenju analitičara upitno jer inicijatori neće uspjeti na glasačka mjesta dovesti najmanje 40 posto ljuudi s pravom glasa, što je prema izmjenama zakona o referendumu uvjet da referendumski rezultat postane pravovaljan.

Upravo zato, opozcija se borila da se referendum održi zajedno s predsjedničkim izborima, kako bi se osigurala potrebna kvota izlaznosti.To je parlamentarna većina uspješno spriječila iako je oporba svoj zahtjev tumačila željom da se uštedi 4 milijuna eura sredstava iz proračnua, koliko će koštati referendum ako se održi u posebnom terminu.Prema zadnjih tjedana objavljenim anketnim ispitivanjima na reprezentativnom uzorku, 45 posto Slovenaca je za gradnju pruge prema vladinom prijedlogu, dok 55 posto smatra da prihvaćeni zakon o gradnji pruge i njenom financiranju nije dobar i da ga treba promijeniti.

Tagovi: pruga Divača-Koper, Luka Koper, Vlada Slovenije, Miro Cerar
PROČITAJ I OVO
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19
ZAJAM
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19

BERLIN - Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo za Covid-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju.

Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
KARIJERE
Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Nadzorni odbor društva Đuro Đaković Grupa d.d., danas je donio odluku o imenovanju člana Uprave, Hrvoja Kekeza, na novo mandatno razdoblje.
Švicarska preplavljena respiratorima nabavljenima u vrijeme pandemije
RESPIRATORI
Švicarska preplavljena respiratorima nabavljenima u vrijeme pandemije
ŽENEVA - Švicarske vlasti razmatraju što učiniti s viškom respiratora koje su kupovale u velikim količinama u vrijeme kada je izbila pandemija koronavirusa.
Boeing prekida proizvodnju modela 747
PREKID
Boeing prekida proizvodnju modela 747
SEATTLE - Kompanija Boeing planira prekinuti proizvodnju svog aviona 747 jumbo jet (preciznije 747-8) za dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE