GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci u rujnu izlaze na referendum o novoj pruzi prema Kopru

Slovenci u rujnu izlaze na referendum o novoj pruzi prema Kopru
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2017 / 09:57
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji će se 24. rujna održati referendum o gradnji željezničke pruge Koper - Divača koji ima veliko značenje za vladu premijera Miru Cerara čija je većina u parlamentu uspješno odbila prijedlog da se referendum održi kasnije na jesen, zajedno s izborima za predsjednika države čiji datum još nije poznat, kako bi se uštedjelo na troškovima.

Parlament je sa 50 glasova za i 18 protiv odredio da će se referendum održati krajem rujna, a parlamentarna većina najavila je da će birače pozvati da glasuju protiv poništenja posebnog zakona o gradnji te pruge, o čemu se parlament već izjasnio. Nakon burne rasprave, odbijen je prijedlog oporbe da se referendum održi zajedno s predsjedničkim izborima, što bi ga na određeni način pretvorilo u izjašnjavanje birača o politici Cerarove vlade na području investicija koju opozicija smatra neuspješnom.

Parlament je prije dva mjeseca donio zakon o gradnji nove pruge od luke Koper prema zaleđu koji bi osigurao da ona do 2050. godine zadrži svoju konkurentnu prednost u privlačenju tereta u odnosu na druge luke u sjevernom Jadranu.Takav zakon osporava građanska inicijativa koju vodi inženjer Vili Kovačič. Ona je prikupila potrebnih 40.000 glasova za raspisivanje referenduma na kojem bi se zakon stavio izvan snage, pri čemu je dobila i potporu Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.Oni zajedno tvrde kako je izabrana trasa za prugu preko teškog kraškog terena, s nizom vijadukata i mostova, koju je odredila vlada, pogrešna i da poskupljuje cijeli projekt u kojem se očekuje financijska potpora iz europskih fondova, te suradnja s Mađarskom i drugim zemljama srednje Europe, zainteresiranima za prometni koridor prema slovenskoj luci.

Osim toga, tvrde kako će pruga zapravo u konačnici stajati najmanje 1,5 milijardi eura, a ne 900 milijuna kako je izračunala vlada, te da predviđeni plan gradnje ne isključuje moguće klijentelističke veze s politikom u dobivanju poslova na tom projektu.Pripreme za referendmsku kampanju prema planu državne izborne komisije započet će još ovog mjeseca. Poništavanje zakona  o pruzi prema Kopru na referendumu je po mišljenju analitičara upitno jer inicijatori neće uspjeti na glasačka mjesta dovesti najmanje 40 posto ljuudi s pravom glasa, što je prema izmjenama zakona o referendumu uvjet da referendumski rezultat postane pravovaljan.

Upravo zato, opozcija se borila da se referendum održi zajedno s predsjedničkim izborima, kako bi se osigurala potrebna kvota izlaznosti.To je parlamentarna većina uspješno spriječila iako je oporba svoj zahtjev tumačila željom da se uštedi 4 milijuna eura sredstava iz proračnua, koliko će koštati referendum ako se održi u posebnom terminu.Prema zadnjih tjedana objavljenim anketnim ispitivanjima na reprezentativnom uzorku, 45 posto Slovenaca je za gradnju pruge prema vladinom prijedlogu, dok 55 posto smatra da prihvaćeni zakon o gradnji pruge i njenom financiranju nije dobar i da ga treba promijeniti.

Tagovi: pruga Divača-Koper, Luka Koper, Vlada Slovenije, Miro Cerar
PROČITAJ I OVO
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
PONUDA
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
ZAGREB – Na današnjoj sjednici Upravnog vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) doneseno je rješenje kojim se utvrđuje da je za Ginu Pastorčića iz Malinske, Igora Borovca iz Kostrene i društvo PIK-ESOP iz Rijeke 13. veljače 2019. nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva PIK d.d. iz Rijeke.
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
BRENDOVI
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
ZAGREB – SMARTIES, globalno popularni konditorski brend vodeće svjetske prehrambene kompanije Nestlé, odsad za svoje proizvode širom svijeta koristi papirnatu ambalažu koja se može reciklirati.
Započela je berba rajčica u Belju
RAJČICE
Započela je berba rajčica u Belju
OSIJEK - Iz staklenika Mitrovac na tržište stižu najfinije domaće rajčice.
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
CJEPIVO
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
NEW YORK - Američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je da je učinkovitost njezina cjepiva protiv koronavirusa na razini od 90 posto protiv svih oblika koronavirusne bolesti i 95 posto učinkovita protiv teških oblika te bolesti.
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
PLANOVI
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus planira postupno povećavati proizvodnju aviona srednjeg doleta, potvrdio je glavni izvršni direktor Guillaume Faury, upućujući na procjene da bi oporavak putovanja trebao krenuti na domaćim i kraćim rutama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE