GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci na nogama: Perutnina seli sjedište iz Slovenije

Slovenci na nogama: Perutnina seli sjedište iz Slovenije
SELIDBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 07:10
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Sve su glasnija nagađanja da će Perutnina Ptuj preseliti svoje sjedište iz Slovenije.

Povezano je to s gotovo sigurnim stvaranjem holding kompanije koja će voditi investicije kompanije u regiji.

Slovensku javnost posebno je uznemirila činjenica da će matična kompanija iz Ptuja time postati tek jedna od tvrtki kćeri novog holdinga.

Već je prije nekoliko mjeseci bilo govora o tome, a ljubljanski Dnevnik je ovih dana objavio informaciju kako su završne pripreme u tijeku.

Perutnina Ptuj i lani je zabilježilo značajan rast proizvodnje i prihoda. Oni su premašili 500 milijuna eura, a tvrtka je također zabilježila visoku dobit.

Kako je na nedavnoj proslavi 50. obljetnice brenda Poli rekao direktor Enver Šišić, ambicije su im još veće. Ciljaju na milijardu eura prihoda.

I dok su 2018. na razini cijele grupacije prodali oko 80.000 tona pilećeg mesa i proizvoda, lani su tu količinu povećali na 132.000 tona. Isto vrijedi i za EBITDA, koja je prije pet godina iznosila oko 30 milijuna eura, a 2023. će biti 90 milijuna eura. Značajno rastu i prihodi Perutnine, koji su lani iznosili 504 milijuna eura, a prije šest godina 200 milijuna eura.

Uprava pod vodstvom Šišića do 2027. želi povećati prihode na milijardu kuna, do kada im je izrađen strateški plan. Planiraju rasti organski i kroz akvizicije. Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) nedavno je dalo dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora. Albanski regulator tržišnog natjecanja odobrio je koncentraciju 19. ožujka.

AMCU je također dao zeleno svjetlo za neizravnu akviziciju, putem novog zajedničkog ulaganja, više od 50% još četiri albanske tvrtke: Driza sh.p.k., Fresh Chicken Albania 2019 sh.p.k., Industria Foragjere (VEAF) sh.a . i Euro Alb 2009 sh.p.k.

Perutnina Ptuj Albanija također namjerava preuzeti imovinu Kompleksi Patos i Qendra Prinderore, koje su u vlasništvu albanskog biznismena Hikmeta Drize.

Osim Albanije, Perutnina ima ambiciju i na zapadu. Naime, prvi čovjek Perutnine u budućnosti želi ulagati i u Austriji.

“Ovime više nećemo biti samo regionalni igrač, već i važan igrač na europskom tržištu. Izgledi su u ovom kontekstu sjajni. Imamo potporu vlasnika i financijsku snagu, kao i ljude koji su to sposobni izvesti", rekao je Šišić.

Podsjetimo, Grupa Perutnina Ptuj u Hrvatskoj gradi tri velike farme koje će imati 16.000 četvornih metara uzgojnog prostora.

Tagovi: perutnina, slovenija, šišić, mhp group, ukrajina, banovina, palfin
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE