GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština vjerovnika Uljanika: Još jedna odgoda

Skupština vjerovnika Uljanika: Još jedna odgoda
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 08:43
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Još jedna Skupština vjerovnika, još jedna odgoda. Pulska brodogradnja i dalje se ne uspijeva riješiti loše karme koja je prati još od bezbroj pokušaja za ulazak u proces restrukturiranja, pa se ista priča s odgodama donošenja odluka ponavlja i u procesu u kojem bi se kroz novu tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856 na navozima ponovno trebala pokrenuti proizvodnja.

Da bi se to dogodilo jedan od nužnih koraka je i odluka da se u novu tvrtku unese i imovina Uljanik Brodogradilišta potrebna za obavljanje brodograđevne djelatnosti u luci Uljanik koju, premda se to očekivalo, jučer u Pazinu ipak nije donijela Skupština vjerovnika.

Odgodu donošenja takve odluke zatražila je zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Puli Nevenka Kovčalija koja je na Skupštini predstavljala Republiku Hrvatsku kao najvećeg vjerovnika s više od 1,2 milijarde kuna potraživanja. Obrazlažući takav stav ona je kazala da je svima poznato da je Vlada Republike Hrvatske 4. lipnja donijela zaključak da se poduzmu sve potrebne pravne radnje da bi se utvrdilo postojanje poslovne opravdanosti za povećanje temeljnog kapitala društva Uljanik brodogradnja 1856 s imovinom na kojoj Republika Hrvatska, kao stečajni i razlučni vjerovnik, ima pravo odvojenog namirenja.

- Tako bi država, kazala je, imala mogućnost ulaska u vlasničku strukturu i stjecanje poslovnog udjela u novom društvu. Vezano za ovaj stečajni postupak, a radi se konkretno o procijenjenoj vrijednosti pokretnina od 50,3 milijuna kuna, stav najvećeg vjerovnika jest da bi transformacija vrijednosti tih pokretnina u financijsku imovinu pa potom njezino unovčenje bila povoljnija varijanta od direktne prodaje. Da bi se takva odluka donijela, potrebno je prethodno ispunjavanje svih zakonskih preduvjeta, a prvi od njih je da na novu tvrtku bude i službeno prenesena koncesija za obavljanje djelatnosti na 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra. Načelno će se ispoštovati zaključak Vlade RH, a ova odgoda izglasana je zato što u hodogramu postupanja neki od pravnih poslova još moraju biti obavljeni da bi se u potpunosti ispoštovali pozitivni propisi RH. Nadam se da ću u obrazloženom podnesku vrlo brzo predložiti sazivanje sljedeće Skupštine na kojoj će planirane odluke biti donesene, kazala je zamjenica ŽDO Pula.

Tijekom trajanja Skupštine do Spomen doma je stigla i informacija da je "nedostajuća" odluka o prijenosu koncesije na tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856 tijekom jutra u Zagrebu potpisana, no Kovčalija zbog toga nije odustala od svog zahtjeva za odgodu donošenja odluke.

- Moram taj dokument zaprimiti službenim putem i proučiti ga jer ne bi bilo primjereno da ga čitamo i o njemu razgovaramo po hodnicima ili kafićima. U svakom slučaju cilj je Vlade i Republike Hrvatske kao stečajnog i razlučnog vjerovnika da se poduzmu sve radnje u cilju nastavka brodogradnje u Puli, kazala je ona. Stečajni upravitelj Loris Rak bio je iznenađen tim prijedlogom s obzirom na to da je Republika Hrvatska kao vjerovnik u stečajnom postupku nad Uljanikom d.d. u već ranije glasala za bezuvjetnu odluku da se imovina te tvrtke unese u temeljni kapital Uljanik brodogradnja 1856.

- Vjerovnicima sam predložio odluku koja je u suglasju sa zaključkom Vlade RH, odnosno u cilju zaštite njihovih interesa, sagledavajući da se tzv. poslovni plan stečajne upraviteljice Marije Ružić mora realizirati u cijelosti, predložio sam da ona bude uvjetna. Taj prijedlog je da dođe do dokapitalizacije društva Uljanik Brodogradnja 1856 kad to budu učinili i svi ostali razlučni vjerovnici. Republika Hrvatska je očito smatrala da ne treba donijeti uvjetnu odluku već da se i prije samog donošenja odluke uvjeti moraju ispuniti. To me malo iznenadilo zbog prethodne bezuvjetne odluke vezano uz dokapitalizaciju nove tvrtke imovinom Uljanika d.d., Međutim, držim da ipak i država kao najveći vjerovnik i ja kao stečajni upravitelj idemo u istom smjeru samo su nam putovi različiti.", kazao je Loris Rak.

Protiv odgađanja donošenja odluke o dokapitalizacije Uljanik brodogradnje 1856 bio je član Vjerovničkog vijeća Samir Hadžić koji je na koncu kazao da izglasavanje takve odluke nije očekivao, ali ga ona nije ni pretjerano iznenadila.

- Izbori su pred vratima, a ovo je ipak jedan veliki pravni zapetljanac u kojem se nalaze dva subjekta u stečaju i jedan u nastajanju pa me i ova odgoda puno manje ljuti od nekih prethodnih. Vjerujem da će se stvari posložiti u naredna dva tjedna, a izbori ne bi trebali ništa poremetiti jer se sve procedure temelje na već donesenim zaključcima. Dakle, proces formiranja nove vlade i eventualne komplikacije oko toga ne zaustavljaju proces u kojem smo mi i ne sprječava skupštinu da za 15 dana nastavi tamo gdje je danas zapela, kazao je Hadžić.

Skupština je jučer donijela odluku o prodaji nekretnina koje su u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta, a izvan su obuhvata pomorskog dobra i nisu nužne za proces oživljavanja brodograđevnih djelatnosti. Radi se o hali u Galižani i u Valici kod Metisa u Šijani, te nekadašnjem restoranu. Prema prijedlogu stečajnog upravitelja te će se nekretnine unovčiti slobodnom prodajom putem javnog prikupljanja ponuda ili dražbom uz sudjelovanje javnog bilježnika, na način i pod uvjetima koje odredi Odbor vjerovnika. Kako je pojasnio Rak, u odnosu na prijedlog uvjeta i načina unovčenja prema postupku koji provodi Financijska agencija, tim će se načinom unovčenja za puno manji postotak smanjivati početne cijene nekretnina, dok će sam postupak biti puno brži što, zaključio je, korespondira načelu hitnosti stečajnog postupka.

Tagovi: uljanik, Uljanik Brodogradilište 1856, Samir Hadžić, Marija Ružić, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE