GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić ukratko je predstavio poslovanje Mercatora d.d., u proteklih godinu dana i sumirao važne poslovne događaje.

- Uprkos vrlo zahtjevnim uslovima poslovanja, Mercator je ostvario niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Uspjeli smo povećati prihode i smanjiti zaduženost, istovremeno osiguravajući nesmetano snabdijevanje stanovništva osnovnim potrepštinama, osiguravajući konkurentne cijene i prilagođavajući se potrebama kupaca tokom trajanja pandemije, stoga možemo reći da je poslovanje Grupe Mercator u 2020. godini bilo uspješno, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Dioničari su dali razrješnicu Nadzornom odboru i Upravi za financijsku 2020. godinu i glasali da se neto gubitak finansijske godine reprogramira na djelimično pokriće pozitivnom zadržanom dobiti od 16,3 miliona eura, kao i smanjenjem osnovnog kapitala za 36 miliona eura za pokrivanje neto gubitka za financijsku 2020. godinu.

Na gubitak Mercatora u prethodnoj godini najviše su uticali faktori koji nisu povezani sa osnovnom djelatnošću, odnosno umanjenja vrijednosti ulaganja u podružnice i revalorizacija nekretnina. Prošle godine je Poslovni sistem Mercator ostvario 2,1% više prihoda od prodaje nego 2019, dok je trgovina na malo, koja je osnovna djelatnost, zabilježila rast prihoda od 5,1%. Poboljšanje poslovanja rezultat je inicijative Operativnog plana za efikasno poslovanje (Value Creation Plan) u poslovnoj strategiji.

Dioničari su takođe glasali i o nekim drugim izmjenama i dopunama Statuta kompanije, uključujući odredbu koja omogućava dioničarima da prisustvuju Skupštini i glasaju prije ili elektronskim putem bez fizičkog prisustva na Skupštini (elektronska skupština).

Tagovi: Mercator, Tomislav Čizmić, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
POMOĆ
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
DOHA - Qatar Airways dobit će tri milijarde dolara (2,56 milijardi dolara) državne pomoći od velikog gubitka koji je pretrpio zbog pandemije covida-19 i posljedičnog slijetanja aviona.
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
REKORDI
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
KOPENHAGEN - Danski proizvođač kockica Lego ostvario je rekordne prihode i dobit u prvoj polovici ove godine.
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
LETOVI
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
BERLIN - Potražnja za transatlantskim letovima skočila je nakon što je SAD objavio da će ponovno uspostaviti letove za cijepljene putnike iz više od 30 zemalja, uključujući veći dio Europe, objavila je u utorak njemačka Lufthansa.
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
INVESTICIJE
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
LONDON - British American Tobacco Group (BAT) uložit će u novo poslovno središte u Luci Trst u Italiji 500 milijuna eura i otvoriti 2.600 radnih mjesta u narednim godinama, javlja austrijska novinska agencija APA.
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
HOTELI
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
ZAGREB - Arena Hospitality Group izvijestila je u utorak da je za 112 milijuna kuna kupila hotel sa četiri zvjezdice "Franz Ferdinand Mountain Resort" u austrijskom Nassfeldu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE