GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić ukratko je predstavio poslovanje Mercatora d.d., u proteklih godinu dana i sumirao važne poslovne događaje.

- Uprkos vrlo zahtjevnim uslovima poslovanja, Mercator je ostvario niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Uspjeli smo povećati prihode i smanjiti zaduženost, istovremeno osiguravajući nesmetano snabdijevanje stanovništva osnovnim potrepštinama, osiguravajući konkurentne cijene i prilagođavajući se potrebama kupaca tokom trajanja pandemije, stoga možemo reći da je poslovanje Grupe Mercator u 2020. godini bilo uspješno, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Dioničari su dali razrješnicu Nadzornom odboru i Upravi za financijsku 2020. godinu i glasali da se neto gubitak finansijske godine reprogramira na djelimično pokriće pozitivnom zadržanom dobiti od 16,3 miliona eura, kao i smanjenjem osnovnog kapitala za 36 miliona eura za pokrivanje neto gubitka za financijsku 2020. godinu.

Na gubitak Mercatora u prethodnoj godini najviše su uticali faktori koji nisu povezani sa osnovnom djelatnošću, odnosno umanjenja vrijednosti ulaganja u podružnice i revalorizacija nekretnina. Prošle godine je Poslovni sistem Mercator ostvario 2,1% više prihoda od prodaje nego 2019, dok je trgovina na malo, koja je osnovna djelatnost, zabilježila rast prihoda od 5,1%. Poboljšanje poslovanja rezultat je inicijative Operativnog plana za efikasno poslovanje (Value Creation Plan) u poslovnoj strategiji.

Dioničari su takođe glasali i o nekim drugim izmjenama i dopunama Statuta kompanije, uključujući odredbu koja omogućava dioničarima da prisustvuju Skupštini i glasaju prije ili elektronskim putem bez fizičkog prisustva na Skupštini (elektronska skupština).

Tagovi: Mercator, Tomislav Čizmić, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Lidl u Sarajevu počeo gradnju svog prvog maloprodajnog objekta
INVESTICIJE
Lidl u Sarajevu počeo gradnju svog prvog maloprodajnog objekta
SARAJEVO - U sarajevskom naselju Halilovići, na spoju Devete transverzale, počela je izgradnja marketa njemačkog maloprodajnog lanca Lidl.
Unilever otpušta 7.500 radnika
REZOVI
Unilever otpušta 7.500 radnika
LONDON - Unilever će ukinuti oko 7.500 radnih mjesta kako bi u iduće tri godine uštedio oko 684 milijuna funti (800 milijuna eura).
Fraport s rekordnim prihodima i operativnom dobiti
REKORDI
Fraport s rekordnim prihodima i operativnom dobiti
FRANKFURT - Njemački operater zračnih luka Fraport, koji upravlja i Zračnom lukom Jožeta Pučnika u Ljubljani, lani je zabilježio rekordne prihode i dobit iz poslovanja, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.
Ostojić: Istina je, u Vegeti uopće nema domaćeg povrća
POVRĆE
Ostojić: Istina je, u Vegeti uopće nema domaćeg povrća
ZAGREB - Ivan Ostojić, član Uprave Podravke, rekao je u velikom intervjuu za Agroklub da se sušeno povrće za Vegetu u cijelosti uvozi.
Hrvatske turističke kompanije ove godine ne očekuju rast profitabilnosti
OČEKIVANJA
Hrvatske turističke kompanije ove godine ne očekuju rast profitabilnosti
ZAGREB - Domaće turističke kompanije očekuju vrlo dobru sezonu, a čak 95 posto ih u ožujku bilježi veću razinu rezervacija u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE