GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak
STABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 15:42
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa.

Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 18. lipnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d. održati 1. srpnja 2021.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, poslovodstvo tvrtke podsjetilo je okupljene dioničare kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. godine, dovela do globalne gospodarske krize, najveće od Drugoga svjetskog rata. Prekinuti su opskrbni lanci, smanjeno je ili potpuno onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva, a neizvjesnost je utjecala i na pad gospodarskog optimizma. Uz spomenutu gospodarsku krizu, Hrvatsku su u 2020. godini pogodila i dva razorna potresa, što je dovelo do pada GDP za više od osam posto, a znatno je povećan i javni dug.

I u takvim okolnostima, istaknuo je predsjednik Uprave Adrisa, Marko Remenar, poslovni sustav Adrisa zadržao je stabilnost temeljenu na diverzificiranom portfelju sa znatnim potencijalom za daljnji rast i unaprjeđenje u sva tri posla.

Pritom je, naveo je Remenar, konsolidirana EBITDA Adris grupe iznosila gotovo 600 milijuna kuna, što je pad od 40 posto u usporedbi s najboljim Adrisovim godinama, „ali je to rezultat koji je omogućio investicije i tijekom 2020., zadržavanje radnih mjesta i stabilnu neto cash poziciju Grupe te restituciju dividendne politike. Odnosno, takav rezultat omogućio je kontekst potreban za isplatu dividende koja će, sukladno rastućim rezultatima, i u sljedećim godinama biti dio poslovne politike ove Grupe“.

Nakon što su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u osiguranju, turizmu i marikulturi: Davor Tomašković (Croatia osiguranje), Tomislav Popović (Maistra) i Ivan Leko (Cromaris), Remenar je još jednom istaknuo kako su na razini cijelog sustava poslovne aktivnosti tijekom 2020. bile usmjerene na povećanje efikasnosti nužne za realiziranje pozitivnog rezultata, uz fokus na digitalizaciju i inovacije „s ciljem povećanja komparativne prednosti u svim našim poslovima te nastavak intenzivnih priprema za strateški relevantne investicije.

Pri tome, zaduženost sustava je i dalje iznimno niska, jer smo i ovu kriznu godinu završili ispod 1x EBITDA. S druge strane, to je preduvjet za početak realizacije našeg ambicioznog razvojnog plana. Operativni preduvjeti na razini sustava su uspostavljeni, primjerice, uspostavljeno je upravljanje procesom nabave na razini Grupe, centralizirano je upravljanje nekretninama, pomaknuli smo fazu pripreme investicija i donošenja odluke o investicijama za sljedeću sezonu te smo digitalizirali proces praćenja pripreme i izvođenja investicija. Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji iskorak“.

Dividenda 12,5 kn po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. - 2011. godine

U skladu s objavljenim dnevnim redom, nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2020. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2020. godine, odnosno odluku da se lanjska neto dobit, u visini od 3,4 milijuna kuna, rasporedi u zadržanu dobit.
Skupština je potom dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, te donijela odluku o zamjeni Odluke o upotrebi dobiti iz 2019. godine i Odluke o promjeni u rezervama po osnovi pripajanja ovisnog društva novom odlukom.

Glavna skupština odlučila je i da će se dividenda, u iznosu od 12,5 kuna po dionici, ostvarena poslovanjem Društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, isplatiti 30. srpnja 2021. na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 14. srpnja 2021.

Na kraju, donijeta je Odluka o odobrenju Izvješća o primitcima članova Uprave i članova Nadzornog odbora u poslovnoj 2020. godini, te Odluka o imenovanju revizora Društva za 2021. godinu.

Tagovi: Adris Grupa, Marko Remenar, Tomislav Popović, Davor Tomašković, Cromaris, Maistra, dividenda
PROČITAJ I OVO
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE