GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skuplje žitarice i mliječni proizvodi podigli cijene hrane

Skuplje žitarice i mliječni proizvodi podigli cijene hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2018 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Cijene hrane porasle su u ožujku budući da je poskupljenje pšenice, kukuruza i mliječnih proizvoda nadmašilo pad cijena šećera i većine biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinih naroda FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši prosječnu vrijednost od 172,8 bodova, čime se gotovo izjednačio s vrijednošću iz svibnja prošle godine.

Najviše su u prošlom mjesecu poskupjeli mlijeko i miliječni proizvodi, za 3,3 posto na mjesečnoj razini, zahvaljujući snažnoj globalnoj potražnji koja je podigla cijene maslaca, sira i punomasnog mlijeka u prahu, pokazuje izvješće UN-ove agencije.

Izrazito je porastao i indeks koji mjeri kretanje cijena žitarica, za 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu je cijene pšenice u proteklim tjednima podigla zabrinutost zbog vremenskih uvjeta, uključujući dugotrajnu sušu u Sjedinjenim Državama i hladnoću i padaline u Europi.
Još su izraženije porasle cijene kukuruza, poduprte pogoršanim izgledima uroda, posebno u Argentini, i kontinuirano snažnom globalnom potražnjom.
Šećer je pak u ožujku pojeftinio 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec zbog obilne izvozne ponude. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njegove su cijene niže za 27,5 posto.

Indeks koji mjeri kretanje cijena biljnih ulja blago je pao, prateći niže cijene sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice dok su se cijene palminog ulja stabilizirale zahvaljujući očekivanjima da će Europska unija ponovo početi iz Indonezije uvoziti dizel baziran na toj sirovini.

Cijene mesa u ožujku su gotovo stagnirale u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu su niže cijene govedine bile protuteža višim cijenama ovčetine i svinjetine, potaknutima snažnom potražnjom za uvozom, posebno iz Kine.
Prigušene prognoze ovogodišnjeg uroda žitaricaProšle je godine u svijetu proizvedeno rekordnih gotovo 2,65 milijardi tona žitarica, nekih 1,2 posto više nego u godini ranije, pokazuju najnovije procjene FAO-a, objavljene u odvojenom izvješću.

Za ovu godinu pak u FAO-u predviđaju pad proizvodnje kukuruza i pšenice.

Tako bi se proizvodnja pšenice trebala smanjiti oko jedan posto u odnosu na rekordnu 2017., na 750 milijuna tona, budući da će manja proizvodnja u Kini, Indiji i Ruskoj Federaciji prevagnuti nad oporavkom proizvodnje u SAD-u.
Proizvodnja žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, također bi trebala biti manja u odnosu na prošlogodišnji rekord, i to zbog lošeg vremena u Argentini, okretanja brazilskih proizvođača soji i manjih zasijanih površina u Južnoafričkoj Republici zbog nižih cijena te kulture.

Zalihe žitarica trebale bi pak na kraju tekuće poljoprivredne sezone prema najnovijim procjenama FAO-a dosegnuti rekordnih 748 milijuna tona, čime bi porasle čak četiri posto u odnosu na kraj prošlogodišnje sezone.

Najviše bi prema FAO-vim procjenama trebale porasti zalihe pšenice, što će pomoći ublažiti utjecaj prognoziranog ovogodišnjeg pada globalne proizvodnje te žitarice, napominju u UN-ovoj agenciji.

Tagovi: žitarice, mliječni proizvodi, cijene hrane, hrana, meso, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Podravka najpozitivnija hrvatska kompanija u očima potrošača
ISTRAŽIVANJE
Podravka najpozitivnija hrvatska kompanija u očima potrošača
ZAGREB - Prema istraživanju agencije Ipsos, proizvodnja hrane i pića najbolje je ocijenjena industrija u Hrvatskoj – njoj 73 posto ispitanika u Hrvatskoj daje ocjenu 4 ili 5, a samo šest posto jedinicu.
Franck pokrenuo webshop
POTEZI
Franck pokrenuo webshop
ZAGREB – Franck je predstavio svoj službeni webshop, novi prodajni kanal osmišljen prema potrebama i navikama modernih potrošača.
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza
POREZI
EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

BRUXELLES - Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE