GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća od obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera

Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća od obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera
BOJLERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2018 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec je dužnosnike Ministarstva zaštite okoliša energetike upozorio da hrvatska vlada treba tražiti izuzeće za slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera, kakvi se zahtijevaju uredbom Europske komisije, tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, priopćio je ured zastupnika u utorak.

Na sastanku održanom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec susreo se s ministrom Tomislavom Ćorićem i državnim tajnicima, Ivom Milatićem i Milom Horvatom kako bi raspravljali o problematici gospodarenja otpadom u RH i načinima kako će Hrvatska iskoristiti sredstva iz fondova EU-a za primjenu kružne ekonomije s naglaskom na odvojenom prikupljanju otpada, izvijestio je ured zastupniika.

Škrlec je na sastanku skrenuo pažnju na aktualni problem provođenja Uredbe Europske komisije iz 2015 godine o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća kojom se zabranjuje ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih koji su energetski učinkovitiji i sigurniji, stoji u priopćenju.

"Prilikom razgovora skrenuo sam pažnju na problem ugradnje plinskih bojlera koje je, ukoliko se pokvare, po Uredbi potrebno zamijeniti novima, a to bi moglo uzrokovati veliki trošak kod građana. Stoga apeliram na Vladu RH da zatraži izuzeće od Komisije za pojedine slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, kao što je napravila Njemačka za svoje vikendice i višestambene objekte", poručuje Škrlec.

U Hrvatskoj trenutno postoji oko 75 000 korisnika klasičnih turbo plinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka, osobito u višestambenim zgradama gdje u ovakvim slučajevima svi moraju prijeći na novi sustav.

Državni tajnik Milatić je na sastanku zastupnika Škrleca, osim o pitanjima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, informirao o izradi strategije energetskog razvoja Hrvatske, projektima u plinskom sektoru - LNG terminalu i jadransko-jonskom plinovodu, te promjenama koje će biti u zakonima o tržištu električne energije i obnovljivim izvorima energije, priopćio je Škrlecov ured.

"Dotaknuli smo se problema sanacije Karepovca u Splitu i realizacije centara gospodarenja otpadom s obzirom na potrebnu prenamjenu njihove svrhe, sukladno ciljevima do 2018. godine, odnosno, primjene kružne ekonomije nakon toga razdoblja. Istaknuo sam kako se od 2027. godine napušta tehnologija mehaničko-biološke obrade otpada te da svakako treba iz centara gospodarenja otpadom isključiti bioreaktorska postrojenja za odlaganje biorazgradivog otpada. Razgovarali smo i o prenamjeni dosadašnjeg plana gospodarenja otpadom s fokusom na regionalnim centrima kao što su Babina gora, Lećevica, Pikarac i Biljane Donje. Također, upozorio sam kako će Hrvatska uskoro morati primijeniti princip produžene odgovornosti proizvođača, što znači da će prema pravilima Europske unije gospodarenje posebnim kategorijama otpada za koje se plaća povratna naknada, morati preuzeti neprofitna organizacija koju osnivaju proizvođači i veletrgovci pića te svega što je vezano uz ambalažni otpad", rekao je Škrlec, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Davor Škrlec, plinski bojler, kondenzacijski bojler
PROČITAJ I OVO
Iskra želi preuzeti zagrebačku Elku
AMBICIJE
Iskra želi preuzeti zagrebačku Elku
ZAGREB - Transakcija nije završena. Još traje proces dubinskog snimanja, kaže direktor Iskre.
Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu
SLABO
Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prvom tromjesečju 2021. godine Telekom Slovenije ostvario je prodaju u iznosu od 156,8 milijuna eura, što je 6% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Nikolina Silov Konjevoda nova direktorica Procter&Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju
KARIJERE
Nikolina Silov Konjevoda nova direktorica Procter&Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju
ZAGREB - Procter&Gamble imenovao je Nikolinu Silov Konjevoda za generalnu direktoricu Procter&Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju, objavljeno je iz kompanije.
cargo-partner, Airbus i Air Serbia na panelu u sklopu najvažnijeg regionalnog skupa o zračnom prometu
DOGAĐAJI
cargo-partner, Airbus i Air Serbia na panelu u sklopu najvažnijeg regionalnog skupa o zračnom prometu
ZAGREB - Zrakoplovni summit jugoistočne Europe (SEAS), koji se od 2018. godine organizira kao jedan od najvažnijih skupova o zrakoplovstvu u regiji, održat će se online 18. i 19. svibnja ove godine.
Aktivno 169,3 tisuće poslovnih subjekata
TVRTKE
Aktivno 169,3 tisuće poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem ožujka bio 296.221 registrirani poslovni subjekt, od čega 57,2 posto ili 169.338 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE