GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća od obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera

Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća od obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera
BOJLERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2018 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec je dužnosnike Ministarstva zaštite okoliša energetike upozorio da hrvatska vlada treba tražiti izuzeće za slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera, kakvi se zahtijevaju uredbom Europske komisije, tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, priopćio je ured zastupnika u utorak.

Na sastanku održanom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec susreo se s ministrom Tomislavom Ćorićem i državnim tajnicima, Ivom Milatićem i Milom Horvatom kako bi raspravljali o problematici gospodarenja otpadom u RH i načinima kako će Hrvatska iskoristiti sredstva iz fondova EU-a za primjenu kružne ekonomije s naglaskom na odvojenom prikupljanju otpada, izvijestio je ured zastupniika.

Škrlec je na sastanku skrenuo pažnju na aktualni problem provođenja Uredbe Europske komisije iz 2015 godine o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća kojom se zabranjuje ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih koji su energetski učinkovitiji i sigurniji, stoji u priopćenju.

"Prilikom razgovora skrenuo sam pažnju na problem ugradnje plinskih bojlera koje je, ukoliko se pokvare, po Uredbi potrebno zamijeniti novima, a to bi moglo uzrokovati veliki trošak kod građana. Stoga apeliram na Vladu RH da zatraži izuzeće od Komisije za pojedine slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, kao što je napravila Njemačka za svoje vikendice i višestambene objekte", poručuje Škrlec.

U Hrvatskoj trenutno postoji oko 75 000 korisnika klasičnih turbo plinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka, osobito u višestambenim zgradama gdje u ovakvim slučajevima svi moraju prijeći na novi sustav.

Državni tajnik Milatić je na sastanku zastupnika Škrleca, osim o pitanjima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, informirao o izradi strategije energetskog razvoja Hrvatske, projektima u plinskom sektoru - LNG terminalu i jadransko-jonskom plinovodu, te promjenama koje će biti u zakonima o tržištu električne energije i obnovljivim izvorima energije, priopćio je Škrlecov ured.

"Dotaknuli smo se problema sanacije Karepovca u Splitu i realizacije centara gospodarenja otpadom s obzirom na potrebnu prenamjenu njihove svrhe, sukladno ciljevima do 2018. godine, odnosno, primjene kružne ekonomije nakon toga razdoblja. Istaknuo sam kako se od 2027. godine napušta tehnologija mehaničko-biološke obrade otpada te da svakako treba iz centara gospodarenja otpadom isključiti bioreaktorska postrojenja za odlaganje biorazgradivog otpada. Razgovarali smo i o prenamjeni dosadašnjeg plana gospodarenja otpadom s fokusom na regionalnim centrima kao što su Babina gora, Lećevica, Pikarac i Biljane Donje. Također, upozorio sam kako će Hrvatska uskoro morati primijeniti princip produžene odgovornosti proizvođača, što znači da će prema pravilima Europske unije gospodarenje posebnim kategorijama otpada za koje se plaća povratna naknada, morati preuzeti neprofitna organizacija koju osnivaju proizvođači i veletrgovci pića te svega što je vezano uz ambalažni otpad", rekao je Škrlec, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Davor Škrlec, plinski bojler, kondenzacijski bojler
PROČITAJ I OVO
HUP: Produljiti mjere pomoći dok traju posljedice krize uzrokovane pandemijom
MJERE
HUP: Produljiti mjere pomoći dok traju posljedice krize uzrokovane pandemijom
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je poručila da mjere pomoći gospodarstvu treba produljiti dok god traju posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.
PEVEX ponosni sponzor atletičarke Klare Andrijašević
SPONZORI
PEVEX ponosni sponzor atletičarke Klare Andrijašević
ZAGREB - „Kao svaki mladi sportaš u usponu i ja sam prošla onaj osjećaj kada se zapitate ima li sve ovo smisla, vidi li tko moje treninge po kiši, buri i mraku te hoće li mi se ikada isplatiti sva moja odricanja u želji za što boljim rezultatom.“ , rekla je mlada sportašica.
Forum IZAZOV 2021 početkom aprila u Beogradu
DOGAĐAJI
Forum IZAZOV 2021 početkom aprila u Beogradu
BEOGRAD – Reč je o interaktivnom poslovnom događaju, prvom ovog tipa u regionu, namenjenom isključivo profesionalcima iz oblasti marketinga, odnosa s javnošću i digitalnih komunikacija iz kompanija i agencija.
Mastercard nakon Brexita peterostruko poskupio naknade za Britance
NAKNADE
Mastercard nakon Brexita peterostruko poskupio naknade za Britance
LONDON - Mastercard je priopćio da će se kupcima iz Velike Britanije koji kupuju iz EU sada naplaćivati pet puta više nego što je bilo prije Brexita, u takozvanim "naknadama za međurazmjenu" na kreditnim karticama, prema izvještajima.
AstraZeneca u Japanu će proizvesti 90 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
AstraZeneca u Japanu će proizvesti 90 milijuna doza cjepiva
TOKYO - AstraZeneca će u Japanu proizvesti više od 90 milijuna doza cjepiva, izjavio je u četvrtak glasnogovornik vlade u trenutku kada vlada zabrinutost da li će zemlja imati dovoljno doza da započne odgođenu kampanju cijepljenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE