GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća od obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera

Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća od obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera
BOJLERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2018 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec je dužnosnike Ministarstva zaštite okoliša energetike upozorio da hrvatska vlada treba tražiti izuzeće za slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera, kakvi se zahtijevaju uredbom Europske komisije, tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, priopćio je ured zastupnika u utorak.

Na sastanku održanom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec susreo se s ministrom Tomislavom Ćorićem i državnim tajnicima, Ivom Milatićem i Milom Horvatom kako bi raspravljali o problematici gospodarenja otpadom u RH i načinima kako će Hrvatska iskoristiti sredstva iz fondova EU-a za primjenu kružne ekonomije s naglaskom na odvojenom prikupljanju otpada, izvijestio je ured zastupniika.

Škrlec je na sastanku skrenuo pažnju na aktualni problem provođenja Uredbe Europske komisije iz 2015 godine o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća kojom se zabranjuje ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih koji su energetski učinkovitiji i sigurniji, stoji u priopćenju.

"Prilikom razgovora skrenuo sam pažnju na problem ugradnje plinskih bojlera koje je, ukoliko se pokvare, po Uredbi potrebno zamijeniti novima, a to bi moglo uzrokovati veliki trošak kod građana. Stoga apeliram na Vladu RH da zatraži izuzeće od Komisije za pojedine slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, kao što je napravila Njemačka za svoje vikendice i višestambene objekte", poručuje Škrlec.

U Hrvatskoj trenutno postoji oko 75 000 korisnika klasičnih turbo plinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka, osobito u višestambenim zgradama gdje u ovakvim slučajevima svi moraju prijeći na novi sustav.

Državni tajnik Milatić je na sastanku zastupnika Škrleca, osim o pitanjima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, informirao o izradi strategije energetskog razvoja Hrvatske, projektima u plinskom sektoru - LNG terminalu i jadransko-jonskom plinovodu, te promjenama koje će biti u zakonima o tržištu električne energije i obnovljivim izvorima energije, priopćio je Škrlecov ured.

"Dotaknuli smo se problema sanacije Karepovca u Splitu i realizacije centara gospodarenja otpadom s obzirom na potrebnu prenamjenu njihove svrhe, sukladno ciljevima do 2018. godine, odnosno, primjene kružne ekonomije nakon toga razdoblja. Istaknuo sam kako se od 2027. godine napušta tehnologija mehaničko-biološke obrade otpada te da svakako treba iz centara gospodarenja otpadom isključiti bioreaktorska postrojenja za odlaganje biorazgradivog otpada. Razgovarali smo i o prenamjeni dosadašnjeg plana gospodarenja otpadom s fokusom na regionalnim centrima kao što su Babina gora, Lećevica, Pikarac i Biljane Donje. Također, upozorio sam kako će Hrvatska uskoro morati primijeniti princip produžene odgovornosti proizvođača, što znači da će prema pravilima Europske unije gospodarenje posebnim kategorijama otpada za koje se plaća povratna naknada, morati preuzeti neprofitna organizacija koju osnivaju proizvođači i veletrgovci pića te svega što je vezano uz ambalažni otpad", rekao je Škrlec, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Davor Škrlec, plinski bojler, kondenzacijski bojler
PROČITAJ I OVO
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
Kosovski ministar poništio tender od 110 miliona evra za auto put Priština - Gnjilane
POTEZI
Kosovski ministar poništio tender od 110 miliona evra za auto put Priština - Gnjilane
PRIŠTINA - Ministar Kosova za infrastrukturu i životnu sredinu, Llumir Abdixhiku, poništio je danas tender za auto-put Priština-Gnjilane, vrednosti 110 miliona evra, koji je objavila prethodna vlada bez prethodnog obezbedjivanja sredstava u budžetu Kosova za ovu godinu, kako je to zakonom propisano.
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
KAZNA
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
RIJEKA - Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE