GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju
ČEKANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U jugoistočnoj Sloveniji, koja je među ugroženijima epidemijom koronavirusa u susjednoj državi, zaposleno je skoro 700 hrvatskih državljana koji tamo rade kao dnevni migranti, a sada su na jednoj vrsti čekanja kod kuće dok se stanje s epidemijom ne smiri.

Prema podacima regionalne gospodarske komore iz Novoga Mesta, na područje pokrajina Dolenjska i Bela Krajina do nedavno se svaki dan na posao preko granice vozilo i vraćalo natrag u mjesto prebivanja u Hrvatskoj oko 650 hrvatskih državljana.

Uz problem jer su zatvoreni svi malogranični prijelazi, njima je odlazak na posao onemogućen i na snazi je zabrana rada za dnevne migrante na tom području, gdje je trenutačno zabilježeno preko 60 slučajeva infekcije koronavirusom, a nekima je određena i karantena.

Najviše zaposlenih Hrvata dnevnih migranata radi u pograničnoj Metliki (292), zatim u Črnomelju (140) i Novom Mestu (174), ali i u drugim mjestima.

Kako prenose slovenski mediji, poduzeća u kojima nije došlo do privremenog prekida proizvodnja sada odsutnost hrvatskih zaposlenika
pokušavaju riješiti organizacijskim mjerama i osigurati siguran radni proces kako bi se ispunili zahtjevi i narudžbe kupaca.

Veći problem s ispadom rada dnevnih migranata ima u Metliki više manjih poduzeća i onih srednje veličine jer se radi o specifičnim poslovima i pozivima koji su i inače deficitarni, pa ih je teško na brzinu kadrovski nadomjestiti.

U općoj bolnici u Novom Mestu kažu da su tamo zaposlena samo dva stručna radnika iz Hrvatske, rentgenolog koji sada posao nastavlja radom kod kuće, te kardiologinja čiji izostanak u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji mogu izdržati.

U općoj bolnici Brežice, u općini koja spada u regiju Posavje, koja je za sada koronavirusu bila manje izložena, kažu da kod njih radi šest hrvatskih liječnika koji se svaki dan voze na posao iz Hrvatske i da ih do sada nitko nije obavijestio da ne bi mogli i dalje dolaziti na posao. Ako bi do takve situacije došlo, spremni su na rješenje po kojemu bi ih, u dogovoru s općinskim vlastima smjestili u samoj bolnici ili u apartmanima kojima raspolaže općina, kazala je ravnateljica te bolnice Anica Hribar, prenose mediji.

Tagovi: hrvatski radnici u Sloveniji, Revoz, Metlika, Novo Mesto
PROČITAJ I OVO
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE