GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju
ČEKANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U jugoistočnoj Sloveniji, koja je među ugroženijima epidemijom koronavirusa u susjednoj državi, zaposleno je skoro 700 hrvatskih državljana koji tamo rade kao dnevni migranti, a sada su na jednoj vrsti čekanja kod kuće dok se stanje s epidemijom ne smiri.

Prema podacima regionalne gospodarske komore iz Novoga Mesta, na područje pokrajina Dolenjska i Bela Krajina do nedavno se svaki dan na posao preko granice vozilo i vraćalo natrag u mjesto prebivanja u Hrvatskoj oko 650 hrvatskih državljana.

Uz problem jer su zatvoreni svi malogranični prijelazi, njima je odlazak na posao onemogućen i na snazi je zabrana rada za dnevne migrante na tom području, gdje je trenutačno zabilježeno preko 60 slučajeva infekcije koronavirusom, a nekima je određena i karantena.

Najviše zaposlenih Hrvata dnevnih migranata radi u pograničnoj Metliki (292), zatim u Črnomelju (140) i Novom Mestu (174), ali i u drugim mjestima.

Kako prenose slovenski mediji, poduzeća u kojima nije došlo do privremenog prekida proizvodnja sada odsutnost hrvatskih zaposlenika
pokušavaju riješiti organizacijskim mjerama i osigurati siguran radni proces kako bi se ispunili zahtjevi i narudžbe kupaca.

Veći problem s ispadom rada dnevnih migranata ima u Metliki više manjih poduzeća i onih srednje veličine jer se radi o specifičnim poslovima i pozivima koji su i inače deficitarni, pa ih je teško na brzinu kadrovski nadomjestiti.

U općoj bolnici u Novom Mestu kažu da su tamo zaposlena samo dva stručna radnika iz Hrvatske, rentgenolog koji sada posao nastavlja radom kod kuće, te kardiologinja čiji izostanak u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji mogu izdržati.

U općoj bolnici Brežice, u općini koja spada u regiju Posavje, koja je za sada koronavirusu bila manje izložena, kažu da kod njih radi šest hrvatskih liječnika koji se svaki dan voze na posao iz Hrvatske i da ih do sada nitko nije obavijestio da ne bi mogli i dalje dolaziti na posao. Ako bi do takve situacije došlo, spremni su na rješenje po kojemu bi ih, u dogovoru s općinskim vlastima smjestili u samoj bolnici ili u apartmanima kojima raspolaže općina, kazala je ravnateljica te bolnice Anica Hribar, prenose mediji.

Tagovi: hrvatski radnici u Sloveniji, Revoz, Metlika, Novo Mesto
PROČITAJ I OVO
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju
LETOVI
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju

PARIZ - Grupa Air France-KLM od idućeg će tjedna obnoviti letove za Italiju, nakon što je ta zemlja počela s postepenim popuštanjem restriktivnih mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
LETOVI
Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
BEOGRAD - Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air saopštila je danas da će uvesti nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salzburga od 2. i 3. jula, kao i da će od 2. jula leteti za Tuzlu.
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
RESTORANI
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
NOVALJA - U sklopu akcije unutar koje se svim hrvatskim restoranima što su zahvaljujući svojoj kvaliteti dobili neku od prestižnih oznaka najutjecajnijeg svjetskog gastronomskog vodiča, znanog Michelina, danas je svoju prestižnu oznaku dobio i restoran Boškinac iz Novalje.
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE