GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta

Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta
POSLJEDICE POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 19:51
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Nedavni potres nije srušio samo tisuće kuća u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, već je nanio i ozbiljne udarce infrastrukturi.

Ukupne štete na državnim cestama i mostovima procjenjuju se na 75 milijuna kuna kada govorimo o ove tri županije, rekao je u kratkom razgovoru za SEEbiz Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

- Moguće je da će one biti i veće jer su uzastopni potresi doveli do aktiviranja klizišta čiju ćemo veličinu znati tek nakon detaljnijih ispitivanja tla na područjima znatno širim od naših cesta. Najveća oštećenja nastala su na državnim cestama DC37 Sisak – Petrinja - Glina, potom na DC36 Karlovac – Pokupsko – Sisak - Popovača, na DC30 Velika Gorica – Petrinja - Hrvatska Kostajnica i na DC6 Karlovac – Vojnić – Glina – Dvor, kaže Škorić.

Posebna su strahovanja lokalnog stanovništva, ali i svih onih dobronamjernika koji se trude osigurati svu potrebnu pomoć, izazvale štete na mostovima. Dobra je vijest što niti jedan od oštećenih mostova nije onesposobljen za promet.

- Manja oštećenja zabilježili smo na čitavom nizu mostova na zahvaćenom području, međutim treba se osvrnuti na stanje triju velikih mostova koji su ključni za život stanovnika Petrinje i Siska: to su most preko Kupe u Brestu, most Gromova u Sisku i most Galdovo preko Save, također u Sisku. Zanimljivo je da niti na jednom od ovih mostova nije stradala glavna nosiva konstrukcija, većinom su oštećeni oslonci i ceste na prilazima mostovima. Stručnjaci za mostove odmah su izašli na teren zajedno sa zaposlenicima Hrvatskih cesta i utvrdili da su oštećenja takva da se mogu popraviti, a do tog vremena na mostovima će se prometovati uz mjere opreza. Najviše je stradao most u Brestu, gdje su oštećeni ležajevi na srednjem stupištu, a značajno su stradale i pristupne ceste, odnosno nasipi na prilazima mostu. Na mostu Gromova u Sisku u trenutku potresa trajali su radovi na sanaciji. Novi oslonci mosta, obnovljeni tijekom radova koji još traju, podnijeli su potres bez oštećenja. Otkrivene su manje pukotine na stupovima prilaznih vijadukata i drugim elementima, no radi se o oštećenjima koja će biti popravljena u sklopu radova na sanaciji koji su - kao što je navedeno - u tijeku. Čelično - betonska konstrukcija mosta Galdovo se pomaknula tijekom potresa, ali sama nije oštećena. Oštećeni ležajevi mosta i prijelazne naprave biti će obnovljeni, a promet preko mosta se odvija, otkriva Škorić.

Posljedice potresa koje će se najdulje otklanjati odnose se na sanaciju klizišta. Geotektonski poremećaji uzrokuju otvaranje novih i aktiviranje postojećih klizišta, pojava koje se saniraju godinama, uz značajne troškove, upozorava predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

- Na pojedinim lokacijama zbog klizišta je uvedena i posebna regulacija prometa. Na žalost, kod ovih pojava mogućnost interventnih zahvata je vrlo ograničena.  Neke hitne mjere ipak su započele, a detaljni pregledi i ispitivanja provode se kontinuirano – prema prioritetu. Od ostalih oštećenja na cestama, značajne su pukotine na kolniku, koje su uočene na većim potezima državnih cesta, neovisno o oštećenjima koja su se dogodila na gore navedenim lokacijama. Nakon preliminarnog pregleda procjenjuje se da će u tri županije biti potrebno sanirati oko 200 km pukotina u asfaltnom zastoru, što je zahvat koji se procjenjuje na oko 3,5 milijuna kuna, kaže Škorić.

Stručnjaci Hrvatskih cesta ovih su dana napravili i preliminarnu procjenju oštećenja na državnim cestama i mostovima.

Za sada imamo procjenu oštećenja koja će biti revidirana kada se izradi projektna dokumentacija za zahvate kojima će se otkloniti oštećenja od potresa na našim cestama i mostovima. Trenutna projekcija iznosa sredstava za popravke i rekonstrukcije nakon potresa, na državnim cestama po županijama iznosi:

Sisačko – moslavačka županija: 37 milijuna kuna
Zagrebačka županija: 27 milijuna kuna
Karlovačka županija: 11 milijuna kuna

što ukupno čini 75 milijuna kuna šteta.

- Hrvatske ceste su od prvog dana razornog potresa prisutne na terenu u cilju provođenja sigurnog odvijanja prometa državnih cesta te je istoga dana i Uprava društva nadležnim tijelima stavila na raspolaganje sve potrebite resurse u cilju pomoći pri hitnom otklanjanju posljedica potresa u Petrinji, zaključuje Škorić.


Tagovi: Josip Škorić, Hrvatske ceste, državne ceste, potres u Petrinji, potres u Sisku, most Gromova, klizišta
PROČITAJ I OVO
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
NAMETI
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow naplatit će putnicima dodatnih 8,90 funti (12,40 dolara) u pokušaju da podmiri troškove jer kriza s koronavirusom "ubija" zračni prijevoz.
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PRODAJA
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PARIZ - Danone je u nedjelju priopćio kako je pokrenuo prve korake za prodaju svog poslovanja u Kini.
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE