GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skočio teretni i putnički promet u lukama Srbije

Skočio teretni i putnički promet u lukama Srbije
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2018 / 15:18
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Agencija Srbije za upravljanje lukama predvidja da će se do kraja godine u lukama pretovariti rekordnih 12 miliona tona tereta, i da će Srbiju u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni posetiti više od 1.100 stranih brodova za krstarenje.

Agencija je danas saopštila da je za devet meseci ove godine porastao obim teretnog saobraćaja na rekama u Srbiji.

Pretovareno je 8,65 miliona tona robe, što je za 1,75 miliona tona više nego u istom periodu prošle godine, te je , uprkos niskom vodostaju, pretovar robe za 25,35 odsto veći nego u prošlogodišnjih devet meseci.

Većina tereta je šljunak, pesak i mleveni kamen, na drugom mestu je ruda, zahvaljujući, kako se navodi, većoj aktivnosti luke u Smederevu.

Nafta i naftni derivati su treća najčešća vrsta robe, dok je opala količina žitarica u transportu rekom, te su one na četvrtom mestu.

"Skoro 72 odsto tereta pretovareno je u proglašenim lučkim područjima, kao rezultat dosledne primene zakonske regulative i sprovodjenja Akcionog plana Vlade Srbije za razvoj vodnog saobraćaja", ističe se u saopštenju.

Agencija za upravljanje lukama navodi da su u šest medjunarodnih putničkih pristaništa za devet meseci ove godine uplovila 1.034 strana broda za krstarenje, što je 16,5 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, dok je broj putnika bio veći za 21 odsto.

Najviše pristajanja brodova za krstarenje bilo je u Beogradu (530), Novom Sadu (314) i Donjem Milanovcu (131).

U medjunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje radi od aprila ove godine, do kraja septembra su pristala 34 broda za krstarenje.
Putnički saobraćaj je učestvovao sa 12 odsto u ukupno prihodu od naplate lučkih i pristanišnih naknada.

Tagovi: teretni i putnički promet u lukama Srbije, Luka Novi Sad, Luka Beograd
PROČITAJ I OVO
JGL Grupa u 2020. ostvarila rekordne prihode
REKORDI
JGL Grupa u 2020. ostvarila rekordne prihode
RIJEKA - Jadran Galenski Laboratorij (JGL) je prošle godine ostvario ukupne konsolidirane prihode od 1,02 milijarde kuna, čime je ostvaren rekord u dosadašnjem poslovanju, objavili su u ponedjeljak iz te farmaceutske kompanije.
Kraš značajno poboljšao profitabilnost i marže
ANALITIČARI
Kraš značajno poboljšao profitabilnost i marže
ANALIZA - U 2020. godini Kraš je zabilježio pad prodaje od 4,7% na godišnjoj razini, što je nadoknađeno većim ostalim prihodima iz poslovanja. Kao rezultat toga, poslovni prihodi ostali su na istoj razini u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 1,03 milijarde kuna.
Franck otvara poslovni put mladim talentima
PRILIKE
Franck otvara poslovni put mladim talentima
ZAGREB – Franck kontinuirano potiče poslovni razvoj i stjecanje novih znanja, kako svojih postojećih zaposlenika, tako i mladih ljudi po završetku fakulteta.
Austrijsko-slovenski prijelaz Karavanke zatvoren zbog tehničkih problema
GUŽVE
Austrijsko-slovenski prijelaz Karavanke zatvoren zbog tehničkih problema
MARIBOR - Tunel Karavanke, glavni cestovni granični prijelaz između Slovenije i Austrije, zatvoren je za promet u oba smjera od ranog jutra zbog tehničkih problema, a pred tunelom je sa slovenske strane kolona teretnih vozila od oko 5 kilometara, objavili su u ponedjeljak ujutro slovenski prometni servisi.
Kafići i restorani otvaraju terase, dopušteni treninzi u zatvorenom
OTVARANJE
Kafići i restorani otvaraju terase, dopušteni treninzi u zatvorenom
ZAGREB - U Hrvatskoj se danas popuštaju protuepidemijske mjere. Otvaraju se terase kafića i restorana, a sportaši se vraćaju u dvorane. No sve to kreće uz stroga ograničenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE