GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjedinjene Države neće zabraniti izvoz remdesivira

Sjedinjene Države neće zabraniti izvoz remdesivira
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 22:49
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Direktor američkog laboratorija Gileada rekao je u nedjelju da Washington neće zabraniti izvoz eksperimentalnog antivirusnog lijeka remdesivira koji, kako pokazuje veliko kliničko ispitivanje, za nekoliko dana skraćuje oporavak pacijenata s teškim oblikom covida-19.

"Mislim da se slažemo s američkom vladom da moramo biti na usluzi kako pacijentima ovdje u Sjedinjenim Državama" tako i u "zemljama diljem svijeta", rekao je Daniel O'Day za američku mrežu CBS.

"Imate li pravo izvoziti ga?", upitao je novinar. "Da. Izvezli smo tisuće doza za klinička ispitivanja i za one kojima je on potreban", odgovorio je spomenuvši posebne programe za primjenu neodobrenih lijekova.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je u petak odobrenje za izvanrednu primjenu remdesivira. To će bolnicama omogućiti da se njime koriste kod pacijenata s najtežim oblikom covida-19 a da ne moraju sudjelovati u kliničkom ispitivanju.

Gilead je donirao 1,5 milijuna doza tog lijeka.

Tako će se moći liječiti "100.000 do 200.000 pacijenata", ovisno o trajanju liječenja (pet do deset dana), rekao je O'Day. "Donirali smo (američkoj vladi) čitavu zalihu kojom raspolažemo u našem lancu opskrbe", dodao je.

Remdesivir, eksperimentalni lijek koji je bio namijenjen za liječenje hemoragijske groznice ebole, ali nije odobren ni za jednu bolest, prvi je pokazao stanovitu djelotvornost u tako velikom ispitivanju - na više od tisuću pacijenata - premda se njegov učinak smatra skromnim.

Tagovi: Remdesivir, Gilead Sciences, Daniel ODay, Covid-19, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE