GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajni rezultati Atlantske plovidbe u 2021.

Sjajni rezultati Atlantske plovidbe u 2021.
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz / intercapital
ANALIZA - Atlantska plovidba zabilježila je u 2021. godini rast prihoda od 147 posto, uzlet EBITDA od 663 posto, te neto dobit od 447,7 milijuna kuna.

U 2021. Atlantska plovidba prevezla je 7,01 milijuna tona tereta, što je povećanje od 4,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Od tog tereta 63,6% činio je ugljen, 25,2% manji rasuti teret, 9,3% željezna ruda, dok je žito činilo preostalih 1,86%.

Tvrtka trenutno upravlja s 12 plovila, od kojih je pet klasificirano kao Panamax, pet kao Supramax, a dva kao Handy. Od toga je četiri zaposleno na dugoročni najam (> 1 godine), dok je 8 zaposleno u kratkoročni najam (< 1 godine). Tijekom 2021. godine iskorištenost flote iznosila je 95,4%.

Prema podacima Društva, prosječna dnevna vozarina u 2021. stalno je rasla tijekom cijele godine, da bi tek u prosincu 2021. počela opadati. To znači da je u siječnju 2021. iznosila 11.428 USD, dok je na najvišoj točki, u studenom 2021., iznosila iznosio je 23.428 USD, što predstavlja povećanje od 105%, pa je u prosincu pao na 22.529 USD, što i dalje predstavlja veliki porast od 97% u odnosu na početak godine. To bi značilo da je prosječna dnevna vozarina u 2021. godini iznosila 17.062 USD.

Tvrtka je napomenula da je od početka 2021. oporavak tržišta, posebno potaknut kineskim gospodarstvom (i potražnjom za ugljenom i željeznom rudom) pozitivno utjecao na njezino poslovanje. Odluka o zabrani uvoza ugljena iz Australije izazvala je veća kašnjenja i preusmjeravanje izvoza prema Indoneziji. To se najviše očituje u prosječnim dnevnim cijenama na spot tržištu, pri čemu kategorija Capesize dostiže 87.000 USD, Panamax 38.000 USD, Supramax 32.000 USD i Handysize 30.000 USD. U kombinaciji s povećanjem cijene otpada s 400 USD/l na 600 USD/l zbog viših vozarina, to je utjecalo na odluku Društva da započne pregovore o izgradnji dva nova broda, u kategoriji Kamsarmax.

Tagovi: Atlantska plovidba, brodari, brodarsko tržište, vozarine
PROČITAJ I OVO
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE