GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajna godina za Savu i Triglav

Sjajna godina za Savu i Triglav
OSIGURAVATELJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 21:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dva najjača slovenska osiguravatelja sjajno su poslovala u prvoj polovici ove godine.

U prvom polugodištu Sava Insurance Group ostvarila je neto dobit od 43,5 milijuna eura, što je 35,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pozitivni rezultati zabilježeni su i u Triglav grupi, gdje su prvu polovicu ove godine završili s neto dobiti od 47 milijuna eura, što je 41 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom polugodištu Sava Insurance Group ostvarila je neto dobit od 43,5 milijuna eura, što je 35,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Grupa je prikupila 414,5 milijuna eura bruto premije, što predstavlja povećanje od 10,9%. Do rasta je uglavnom došlo uključivanjem Vite u skupinu koja je prikupila 54,7 milijuna eura bruto premije.

Osim utjecaja stjecanja Vite i većih bruto premija, na veće prihode utjecali su i prihodi od transakcija FOS -a iz polica, koji su sklopljeni prošle godine, no prihod od ovih osiguranja priznaje se 2021. godine zbog datuma zaključak, također je utjecao na bolje performanse mirovinskog odjela i upravljanje imovinom.

Najveći udio prihoda predstavlja segment nekretnina, 197 milijuna eura, zatim segment života (93,1 milijun eura), reosiguranje (50 milijuna eura) i odjel za upravljanje mirovinama i imovinom (2,1 milijun eura).

Bruto potraživanja na kraju lipnja iznosila su 196,6 milijuna eura, što je 2,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su neto rashodi potraživanja iznosili 201,4 milijuna eura, što je 0,1 posto manje.

Prema podacima Uprave, plan prihoda Grupe bit će postignut do kraja godine, a plan neto dobiti malo će biti premašen. Očekuje se da će se prihodi na kraju godine zaustaviti na 685 milijuna eura, kao i prikupljene bruto premije. Na dobit će utjecati neki veliki katastrofalni gubici u trećem tromjesečju: oluje i poplave u zapadnoj Europi, osobito u Njemačkoj, Belgiji i Kini, te požari i tuča u Grčkoj i regiji Adria. Prema prvim procjenama, ova će šteta premašiti ukupno 10 milijuna eura na razini grupe. Budući da godišnji plan uključuje i velike gubitke koji se nisu dogodili u prvoj polovici godine, grupa za osiguranje procjenjuje da će neto dobit grupe premašiti do sada poznate događaje i druge prognoze, što je 13 posto više od prvotno planiranog plana.

Grupa Triglav povećala je neto dobit za 41 posto u prvoj polovici godine

Grupa Triglav prvu je polovicu ove godine završila s neto dobiti od 47 milijuna eura, što je 41 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim bruto premijama iznosio je 731 milijun eura, što je povećanje od 9%. "Zadovoljni smo postignutim", rekao je Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav.

Grupa oko Zavarovalnice Triglav postigla je rast zaračunatih premija na svim tržištima i u sva tri segmenta osiguranja, objavila je Zavarovalnica Triglav. U Sloveniji je rast iznosio sedam posto, što je četiri postotna boda iznad tržišta, a na tržištima izvan Slovenije 16 posto.

Bruto potraživanja iznosila su 347,6 milijuna eura, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine i četiri posto više nego godinu prije. Njihov rast posljedica je rasta portfelja u svim područjima osiguranja posljednjih godina i isplate šteta, za koje je Triglav Grupa već krajem prošle godine imala odgovarajuće rezervacije. Tu se ističe potres u Hrvatskoj. Za razliku od prvog tromjesečja, u drugom tromjesečju bilo je i masovnih gubitaka, procijenjene vrijednosti šest milijuna eura.

U prvom polugodištu dobit neživotnih osiguranja porasla je za 23% na 42,6 milijuna eura, dobit životnog i mirovinskog osiguranja iznosila je 5 milijuna eura, a zdravstveno osiguranje 5,2 milijuna eura. Operativna dobit društava koja se ne bave osiguranjem Grupe dosegla je 3,5 milijuna eura.

U upravljanju imovinom klijenata u zajedničkim fondovima i putem individualnog upravljanja, Grupa je povećala obujam imovine pod upravljanjem za 20 posto na 1,39 milijardi eura u odnosu na kraj 2020. godine.

"Na temelju tekućeg poslovanja i uzimajući u obzir predviđeno stanje do kraja godine, procjenjujemo da ćemo ostvariti godišnju dobit u planiranom rasponu između 85 i 95 milijuna eura", naglasio je Slapar. sta, am

Tagovi: Sava, Sava Re, Sava Insrance Group, Triglav, Andrej Slapar, Zavarovalnica Triglav
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE