GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SIX i Euronext zainteresirani za Madridsku burzu

SIX i Euronext zainteresirani za Madridsku burzu
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2019 / 15:42
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Paneuropski burzovni operater Euronext i švicarski SIX u ponedjeljak su započeli borbu za preuzimanje Madridske burze (BME), u nastojanju da se domognu te, jedne od rijetkih burzi u Europi koja još samostalno djeluje.

S obzirom da su lideri europskog sektora Deutsche Boerse i London Stock Exchange (LSE) preveliki da bi mogli kupovati burze bez da izazovu zabrinutost u vezi slobodne tržišne utakmice, spajanje burzi fokusira se na manje igrače, s tim da je Euronext već preuzeo burze u Dublinu i Oslu.

SIX je za kupnju Madridske burze ponudio 34 eura po dionici, čime njezinu ukupnu vrijednost procjenjuje na 2,843 milijarde eura, čime nudi izdašnu premija na tržišnu kapitalizaciju Madridske burze koja je iznosila svega nešto iznad dvije milijarde eura prije nego je ta ponuda objavljena.
Madridska burza objavila je da švicarska ponuda razumno odražava njenu trenutnu vrijednost. Dionice Madridske burze, jedne od najmanjih u Europi, poskočile su tako u prijepodnevnom trgovanju za 37 posto, na 34,8 eura.

SIX-ova ponuda za španjolsku burzu uvelike je fokusirana na povećanje prihoda obje burze, rekao je izvršni direktor SIX-a Jos Dijsselhof u ponedjeljak novinarima.
Euronext, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko pet milijardi eura, u razgovorima je s BME o potencijalnoj ponudi.
Preuzimanje BME-a neće dramatično pormijeniti cjelokupno burzovno okruženje, ali će poduprijeti poslovanje SIX-a ili Euronexta, primjećuje Reuters.
Euronext je vrlo malen u usporedbi s burzama LSE i Deutsche Bourse, koje obje imaju tržišnu kapitalizaciju osjetno veću od 20 milijardi eura. No, postupno je jačao u segmentu trgovanja dionicama pa sada upravlja burzama u Norveškoj, Nizozemskoj, Belgiji, Portugalu, Francuskoj i Irskoj, a Španjolska mu u tom nizu očito nedostaje.

Dionice Euronexta ojačale su 1,5 posto, na 72,95 eura.
SIX je fokusiran na Švicarsku i kupnja BME-a bi mu omogućila bazu unutar EU-a. SIX, čija je ponuda za BME prijateljska, objavio je da će planirana ponuda biti financirana kombinacijom postojećih izvora sredstava i putem tržišta kapitala.

Madridska vlada vjerojatno će trebati jamstva da neće biti gubitka radnih mjesta u Španjolskoj ako se trgovanje dionicama španjolskih kompanija prebaci na središnju platformu kojom bi upravljali SIX ili Euronext.

Iz BME-a su poručili da će zadržati postojeće poslovne aktivnosti, sjedište u Španjolskoj i lokalnu strategiju tijekom barem četverogodišnjeg prijelaznog razdoblja.

Tagovi: Madridska burza, Euronext, Deutsche Boerse, London Stock Exchange
PROČITAJ I OVO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
ATLANTA - Coca-Cola je u trećem tromjesečju ove godine poslovala s manjom dobiti i prihodima nego u trećem tromjesečju prošle godine, ali poslovni su rezultati i dalje bili bolji nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
POMOĆ
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
BEOGRAD - Vlada Srbije je, na današnjoj sednici, usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19.
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama
RAD OD KUĆE
Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama

ZAGREB - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada je zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.

Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
PROMENE
Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
BEOGRAD - Pandemija je do sada pokazala da posao može da se obavi i izvan kancelarije sa istim nivoom produktivnosti, a najnovijim istraživanjima potvrđeno je i da su zaposleni voljni da rade na daljinu, jer im to omogućava veću fleksibilnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE