GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Širi se zagrebačka obilaznica

Širi se zagrebačka obilaznica
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2020 / 10:04
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Do ovogodišnje turističke sezone zagrebačka obilaznica trebala bi dobiti treći prometni trak. Hrvatske autoceste krenule su, naime, u provedbu pokusnog projekta pretvaranja zaustavnog traka u vozni na tom najprometnijem dijelu hrvatske autocestovne mreže.

Kako piše Večernji list, u HAC-u kažu da do ljeta planiraju na obilaznici zaustavni tak pretvoriti u vozni na dijelu od Jakuševca do Ivanje Reke u oba smjera, odnosno u dužini od 11 kilometara, dok bi se treći vozni trak na 13,5 kilometara obilaznice od Jankomira do Jakuševca uveo nakon turističke sezone.

U HAC-u ističu da će se treći trak dobiti na postojećoj širini kolnika, što znači da će se što manjim iznosom investicije povećati protočnost do 50 posto. Postojeći zaustavni trak pretvorit će se u spori trak za kamione, srednji trak bit će namijenjen za kamione, autobuse i automobile, a lijevi trak samo za automobile i autobuse.

Pritom će na sporom i srednjem traku ograničenje brzine biti 80 kilometara na sat, uz uvjet da se srednjim trakom u idealnim uvjetima vozila moraju kretati najmanjom brzinom od 70 km/h. Brzina na lijevom traku bit će ograničena na 100 km/h. U HAC-u kažu da je širina kolnika na najužem dijelu obilaznice 10,80 metara, što je dovoljna širina da se izvedu tri prometna traka plus rubni trakovi.

Postojeći zaustavni trak širok je 2,5 metara pa će pri preuređenju u vozni trak biti proširen na 3,25 metara. Postojeći vozni trakovi, pak, široki su po 3,75 metara pa će se širina srednjeg smanjiti na 3,25, a lijevog na 3,5 metara. Lijevi rubni trak uz razdjelni pojas bit će širok 0,50 metara, a onaj uz krajnji desni trak, 0,30 metara. U HAC-u objašnjavaju da se tim širinama prilagođavaju brzine sukladno zakonskim propisima. Za uvođenje trećeg traka, napominju, potrebno je prilagoditi horizontalnu, vertikalnu i promjenjivu signalizaciju, a procijenjena vrijednost tih radova na dijelu od Jakuševca do Ivanje Reke je 4,5 milijuna kuna.

Tagovi: zagrebačka obilaznica, Hrvatske autoceste, Ivanja Reka
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn traži 25.000 radnika
U ZAMAHU
Deutsche Bahn traži 25.000 radnika
BERLIN - Deutsche Bahn, njemačka tvrtka koja upravlja željezničkim prometom u najvećoj europskoj ekonomiji, objavila je jučer da je u siječnju njihovim vlakovima putovalo 1,2 milijuna ljudi više nego u siječnju prošle godine.
Iskra preuzela dubrovački G&V Line
BRODARI
Iskra preuzela dubrovački G&V Line
LJUBLJANA - Ljubljanska Iskra u vlasništvu obitelji Šešok ovih je dana dovršila preuzimanje dubrovačkog linijskog brodara G&V Line.
Visa i Accor Grupa postali strateški partneri
PARTNERI
Visa i Accor Grupa postali strateški partneri
NEW YORK - Accor, vodeća svjetska ugostiteljska grupa, i Visa, globalni lider u digitalnom plaćanju, najavili su globalno partnerstvo kako bi svim članovima programa ALL-Accor Live Limitless lojalnosti donijeli nova iskustva s plaćanjem.
Air Baltic uvodi novu liniju za Rijeku
LETOVI
Air Baltic uvodi novu liniju za Rijeku
RIJEKA - Air Baltic, koji je ove godine u svoj itinerer letova uvrstio i direktnu avioliniju Rijeka - Vilnius, uvodi još jednu liniju iz ovoga grada prema riječkoj Zračnoj luci.
Pošta Slovenije najavljuje nastavak širenja u regiji
STRATEŠKI
Pošta Slovenije najavljuje nastavak širenja u regiji
LJUBLJANA - Za naredne godine plan je daljnje širenje na tržišta jugoistočne Europe i ulaganje ukupno 195 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE