GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati Petrokemije pisali ministru Filipoviću, moguće i akcije

Sindikati Petrokemije pisali ministru Filipoviću, moguće i akcije
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 20:35
Autor: SEEbiz
KUTINA - Nezadovoljni prekidom proizvodnje i zastojem u prijenosu vlasništva Petrokemije na Yildirim Grupu, sindikati EKN-a i DEMOS-HUS-a u ponedjeljak su ministru gospodarstva Davoru Filipoviću poslali pismo u kojem poručuju da će moguće akcije na koje su spremni biti njegova odgovornost.

U pismu ministru, koje je uime dvaju sindikata potpisao Davor Rakić, navodi se kako ga žele podsjetiti na činjenicu da se problemi nejasnog vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije koji su predmet moguće kupoprodaje negativno odražavaju na tvrtku.

"Posebno se to odnosi na radnike Petrokemije i sposobnost buduće proizvodnje. Molimo Vas, stoga, da žurno sazovete sastanak svih aktera uključenih u moguću kupoprodajnu transakciju te da se ova neodrživa situacija 'vlasničkog vakuuma' okonča", stoji u pismu.

Potpisnici se nadaju da je ministar svjestan kako sindikati Petrokemije neće unedogled čekati da se odluke koje je već trebalo donijeti – kakve god one bile – zaista i donesu.

"Kroz nekoliko dana morat ćemo odlučiti o poduzimanju aktivnosti koje ne bismo željeli, a uvjereni smo - ne biste ni Vi. Bez hitnog rješenja problema, sve naše moguće akcije bit će isključivo Vaša odgovornost", poručuju sindikati u pismu.

S obzirom na to da su se javno u medijima oglasili i potencijalni prodavatelji INA i PPD te potencijalni kupac Yildirim Group i budući da su, valjda, sada svima jasna njihova stajališta – preostaje još samo da Ministarstvo donese odluke koje će, na ovaj ili onaj način, završiti ovu priču i omogućiti dotok zraka u sadašnji vakuum, stoji u pismu.

Turska Yildirim Grupa u ponedjeljak je u priopćenju ustvrdila kako je ispunila sve što je od nje tražilo Ministarstvo gospodarstva,

"Želimo kupiti Petrokemiju i obvezujemo se realizirati sve projekte u okviru investicijskog plana koji još nisu realizirani. Mi točno znamo kako napraviti preokret. Povećat ćemo kvalitetu proizvoda, izvrsnost u procesima i svijest o zaštiti okoliša kroz naše investicije", stoji u priopćenju Yildirim Grupe, iz koje ističu da su uspješan preokret već napravili u tvornici za proizvodnju umjetnih gnojiva Gemlik u Turskoj, a preuzeli su i belgijsko-nizozemski Rosier, koji je također bio na rubu stečaja.

Tagovi: Petrokemija, Terra Mineralna Gnojiva, Centar za restrukturiranje i prodaju, Fortenova grupa, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Yildrim, Hrvoje Glavaš
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE