GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje

Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 11:57
Autor: SEEbiz
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Naime, ni nakon više mjeseci, još uvijek nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva, s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje koja će smanjiti štetne čestice u zraku.

Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije u priopćenju su istaknuli da sada, kad su se cijene plina spustile i stabilizirale, ne postoji ni jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene te naglasili da svako odgađanje ide izravno na štetu interesa Republike Hrvatske.

"Nažalost, vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD zajedno s više od 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo Petrokemiji i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost RH o uvozu hrane", istaknuli su sindikati.

Istodobno, kažu, Vlada RH još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom.

"Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja – kakva god odluka bila", poručili su.

Sa zajedničke sjednice, održane u petak, zatražili su od Uprave Petrokemije da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće, a od Vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promj ene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije.

Od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže da hitno organizira organizira sastanak na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije jer, kako navode, kao predstavnici radnika Petrokemije imaju pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene.

Sindikalne povjerenike zadužili su da o svemu obavijeste radnike Petrokemije i pripremaju se zajedno s njima za moguće sindikalne akcije, a Radničko vijeće Petrokemije da s Upravom društva organizira centralni Skup radnika na kojem će 1 300 zaposlenih poslati posljednje upozorenje svima i razmotriti buduće zajedničke aktivnosti.

Tagovi: Petrikemija, sindikati Petrokemije, Yildrim, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Pipunić ulaže 25 milijuna eura u privatnu bolnicu u Čepinu
BOLNICA
Pipunić ulaže 25 milijuna eura u privatnu bolnicu u Čepinu
OSIJEK - Ugledni kirurg koji je liječio Račana i Josipovića dao je otkaz u Münchenu i uskoro će postati šef privatne bolnice na 6500 kvadrata.
Što su franšize i jesu li isplativa investicija?
FRANŠIZE
Što su franšize i jesu li isplativa investicija?
ANALIZA - Možda vam se ovaj pojam čini potpuno nepoznatim ili jednostavno imate ideju na što se odnosi, ali gotovo sigurno ste nekada kupili proizvod u trgovini koja posluje "pod franšizom".
Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate
SJAJNE BROJKE
Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate
KOTOR – Luka Kotor završila je prošlu godinu sa prihodom od 4,16 miliona EUR i bruto profitom od 1,45 miliona EUR, najvećim u dosadašnjem poslovanju kompanije, saopštili su njeni predstavnici.
Embraer E–190 četvrti avion u floti Air Montenegra
FLOTA
Embraer E–190 četvrti avion u floti Air Montenegra
PODGORICA – Floti crnogorskog avio-prevoznika, Air Montenegra, pridružio se još jedan avion iz porodice Embraer i to E-190 sa 104 sjedišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE