GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikat i dalje bez dogovora s upravom Pošte Slovenije

Sindikat i dalje bez dogovora s upravom Pošte Slovenije
BEZ DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2024 / 19:57
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Sindikat radnika prometa i veza (SDPZ) kritičan je prema upravi Pošte Slovenije s kojom još nisu sklopili sporazum, dok ga je uprava Pošte sklopila s drugim reprezentativnim sindikatom SPD-a.

Time se, smatraju u SDPZ-u, zaposlenicima ne donosi ništa, a ujedno se ometa njihov sindikalni rad.

“Zahtjevi našeg sindikata, koje smo javno izrazili i na našem prosvjednom skupu u Mariboru 14. svibnja, uglavnom su se odnosili na strategiju Pošte Slovenije koju smatramo štetnom za zaposlenike, jer je predviđeno razbijanje Pošte Slovenije. u više pravnih osoba, pri čemu bi jedna nastavila obavljati univerzalnu poštansku uslugu (koja je usluga od javnog interesa i donosi gubitak), a druga dostavu paketa koja donosi dobit", podsjetili su iz SDPZ-a.

Svi zahtjevi prema poslodavcu formulirani su u prijedlog sporazuma koji još nisu uspjeli usuglasiti s upravom Pošte, napisali su u današnjem priopćenju. Jedan od zahtjeva upravi je i zahtjev za poboljšanjem socijalnog dijaloga, jer je upravo njihov sindikat u posljednje vrijeme patio od loše komunikacije.

“I baš sada, kada je poslodavac trebao ispuniti naš zahtjev, opet se dogodilo da je sa Sindikatom poštanskih radnika (drugim reprezentativnim sindikatom) sklopljen poseban sporazum, iako smo na sastanku izričito i jasno zahtijevali da poslodavac pregovara te zajedno koordinirati s oba sindikata", kritični su.

Kako su istaknuli, odgovornost poslodavca je osigurati ravnopravan tretman socijalnih partnera. “Vrlo je pogrešno da je ponovno sklopljen i potpisan sporazum o zajedničkim temama, samo s jednim od dva partnera”, naveli su.

Istaknuli su i da su u sporazumu, koji se do potpisivanja skrivao od njihovog sindikata, a kako su dodali, na izričit zahtjev poslodavca prešućivao sadržaj, među ostalim, sistematizacija i radni učinak, Dogovorena je i učestalost sastanaka sa socijalnim partnerima, suradnja prilikom testiranja promjene organizacije rada.

“SPD je istovremeno dogovorio da će se zalagati da se promjenom sistematizacije ne povećava masa plaća, što barem za neka radna mjesta znači smanjenje plaća, te da ove godine neće postavljati druge zahtjeve. te da će konstruktivno komunicirati sa svojim članstvom i javnošću", dodali su.

U SPD-u su iznenađeni izjavama drugog reprezentativnog sindikata u Pošti. Kako su istaknuli, sami su najavili štrajk, dok SDPZ to nije učinio. “Sama ta činjenica daje povod za poseban sporazum, koji se mora sklopiti sukladno odredbama zakona o štrajku, što SDPZ zna”, napisali su.

Što se tiče svih ostalih pregovora i dijaloga s poslodavcem, a koji se odnose na aktualnu problematiku zaposlenika, SPD također očekuje da će poslodavac voditi dijalog s dva reprezentativna sindikata, navode u priopćenju.

SDPZ je u međuvremenu upozorio da njihovi zahtjevi vezani uz strategiju Pošte Slovenije ostaju, kao i glede isplata nekim zaposlenicima. Ustraju u pregovorima s poslodavcem. "Ako u tome ne uspijemo, nastavit ćemo s drugim pritiscima", najavili su. Iz SDPZ-a su pritom podsjetili da su podržali najavu štrajka SPD-ovog sindikata.

“Obratili smo se nadležnim ministarstvima, Slovenskom državnom holdingu i nadzornom odboru Pošte Slovenije da nam pomognu kao predstavnici zaposlenika. Svakako očekujemo odgovor jer se radi o tvrtki u stopostotnom državnom vlasništvu koja je strateška investicija", zaključili su iz Sindikata prometa i sindikata.

Tagovi: pošta, sindikat, pošta slovenije
PROČITAJ I OVO
Delivery Hero na meti istrage EU
KARTEL?
Delivery Hero na meti istrage EU
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak objavila istragu o mogućim kartelskim aktivnostima njemačke tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero.
Končar i HŽ potpisali ugovor o kupoprodaji šest elektrodizelskih motornih vlakova
ŽELJEZNICA
Končar i HŽ potpisali ugovor o kupoprodaji šest elektrodizelskih motornih vlakova
SPLIT - Danas, 23. srpnja 2024. potpisan je ugovor o kupoprodaji 6 elektrodizelskih motornih vlakova za povezivanje Splita i Zagreba. Vrijednost projekta, koji se financira iz zajma Europske investicijske banke (EIB), iznosi 57,3 milijuna eura.
Sarajevska zračna luka ostvarila je rekordan broj putnika u jednom danu
REKORDI
Sarajevska zračna luka ostvarila je rekordan broj putnika u jednom danu
SARAJEVO - Osoblje Međunarodne zračne luke Sarajevo u ponedjeljak, 22. srpnja, ispratilo je i dočekalo 10.404 putnika i uspješno realiziralo 79 letačkih operacija.
Zračna luka Split primila poruku hakera, traže pregovore
HAKERI
Zračna luka Split primila poruku hakera, traže pregovore
SPLIT - Lukša Novak, predsjednik uprave Zračne luke Split dao je izjavu medijima u kojoj je potvrdio da se stanje na Zračnoj luci Sveti Jeronim, nakon hakerskog napada, polako normalizira.
Bosch preuzima zajedničko ulaganje Johnson Controlsa i Hitachija
AKVIZICIJE
Bosch preuzima zajedničko ulaganje Johnson Controlsa i Hitachija
ESSEN - Njemački industrijski koncern Bosch pristao je preuzeti zajedničko ulaganje američke tvrtke Johnson Controls i japanskog Hitachija, koje proizvodi uređaje za grijanje, ventilaciju i hlađenje zgrada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE