GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikalni odbor traži jamstva za gradnju brodova u 3. maju

Sindikalni odbor traži jamstva za gradnju brodova u 3. maju
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2018 / 15:46
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Članovi novog Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja u srijedu su zahvalili Vladi i nadležnim ministarstvima na dosad iskazanoj podršci, te zatražili da se brodovlasnicima naručiteljima brodova u gradnji u riječkom brodogradilištu daju jamstva da će se njihovi brodovi sagraditi do kraja.

Juraj Šoljić je izrazio zahvalnost ministru gospodarstva Darku Horvatu na iskazanoj potpori i razumijevanju situacije u riječkom i pulskom brodogradilištu.

"Nadležno ministartvo je konačno shvatilo o kojem se problemu radi, naveo je Šoljić. Tražimo da se što prije stupi u kontakt sa svim brodovlasnicima i da im se da određeno jamstvo da će se ti brodovi završiti u 3. maju, jer je to jedino jamstvo opstojnosti brodogradilišta i 1600 radnih mjesta u njemu", rekao je Šoljić.

Očekujemo aktivno sudjelovanje Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija u rješavanju gorućeg problema Uljanik grupe, Uljanik brodogradilišta i 3. maja, naglasio je.

Šoljić je izrazio nadu da će se nakon nekog razdoblja naći strateški partner za 3. maj i nastaviti poslovanje odvojeno od Uljanik grupe te osigurati zaposlenost radnicima. Predrag Knežević je na pitanje kako komentira da su sve četiri otkazane novogradnje u 3. maju, a nijedna u Uljaniku, kazao da ne zna što se može na to reći, s obzirom na to da je Uprava Uljanika reagirala kao da je odradila dobar posao.

"Ja se pitam kao radnik 3. maja, što je ta Uprava uopće i za koga ona radi i što je radila tolike godine. Sustavno uništava Uljanik a posebno 3. maj i to na mafijaški način", izjavio je Knežević.

"Želimo raditi i zaraditi svoje plaće, ne želimo da nam se samo isplaćuju", naveo je Elvis Dizdarević.

"Zahvaljujemo Vladi na dosadašnjoj pomoći ali očekujemo da će odraditi najbitniji dio posla, da se razriješi ova vrlo neugodna situaciju, možda i gora od one u Agrokoru", kazao je. Na pitanje koliko brzo može policija, koja je počela izvide, utvrditi je li bilo u poslovanju kažnjivih djela, Dizdarević je ocijenio da policiji ne treba mnogo vremena, ako želi raditi svoj posao. Brzo će doći do svih odgovora i potrebnih dokaza, rekao je.

Boris Bučanac je naglasio da u 3. maju traže odvajanja od Uljanik grupe, odnosno, kako je rekao, broda koji tone i ne želimo da i nas potegne. Osvrnuo se na, kako je rekao teze da sindikalistima i radnicima 3. maja upravlja politika.

"To nije točno, Zamolili smo Vladu i lokalnu samoupravu da se angažira jače, a to je naš apel i način da iskoristimo politiku koja jedina može i mora riješiti ovu situaciju", kazao je Bučanac.

No, naglasio je, u Puli je drugačije, tamo je politika angažirala pojedine strukture, i to među sindikatima, koje su na žalost sudjelovale u ovim procesima. Nije želio imenovati na koga konkretno misli, rekavši da će za sad ostati na tvrdnji da je riječ o sindikatima.

"Ako idemo analizirati situaciju unazad, možemo vidjeti tko je gdje bio involviran i tko je kakve informacije trebao imati ili imao. Na žalost sad ispaštaju radnici i Uljanika i 3. maja", rekao je.

Na pitanje smatra li dogovornim sindikalista Đina Šverka koji je član Nadzornog odbora Uljanika d.d, rekao da ga apsolutno smatraju odgovornim, jer se odgovornost može ravnopravno podijeliti na sve pa i na njega, kako je naveo. Šoljić je na opasku da je on član NO 3. maja, kazao da je on još u listopadu 2017. izašao u javnost upozoravajući na stanje te su se njegove prognoze obistinile. Aposlutno mislim da se Uprave 3. maja i Uljanik d.d. moraju smijeniti jer su gurali glavu u pijesak više godina.

"Tražim da na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora 3. maja. predsjednik Veljko Grbac da nedvojbenu informaciju, kolika šteta nastaje za 3. maj otkazivanjem gradnji, koje su daljnje smjernice s brodovlasnicima i što sadašnji vlasnik Uljanik kani raditi s 3. majem", istaknuo je Šoljić.

Tagovi: 3. maj, Juraj Šoljić, Uljanik, Darko Horvat, Boris Bučanac
PROČITAJ I OVO
Triglav neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Triglav neće isplatiti dividendu
LJUBLJANA - Na Glavnoj skupštini Zavarovalnice Triglav mali su dioničari zahtijevali isplatu dividendi, ali država je, kao većinski vlasnik, odlučila da ne isplati prošlogodišnju dobit dioničarima.
Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
GUBITAK
Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvom kvartalu ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 milijuna kn koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 110,5 milijuna kn.
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
OTKAZI
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
VELENJE - Završen je popis viške radnika u Gorenju. U prvom valu oko 40 zaposlenika dobit će obavijest o otkazu. To je manje od prvobitnih predviđanja da će 155 ljudi izgubiti posao.
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BAZA
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BEOGRAD - Wizz Air, najveća niskobudžetna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas da je ponovo otvorila svoju beogradsku bazu sa rutama do nekih od najpopularnijih destinacija u Evropi.
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
HOTELI
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
PULA - Arena Hospitality Group izvijestila je da je dana sklopila Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad hotelom Riviera za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE