GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shandong platio koncesiju za autoput Banja Luka-Prijedor

Shandong platio koncesiju za autoput Banja Luka-Prijedor
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2018 / 09:37
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da koncesiona naknada kineske kompanije Shandong za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor uplaćena.

Trninić je novinarima u Banjaluci rekao da je naknada danas uplaćena, nakon što su neki mediji objavili da je Kinezima juče istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona KM za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Vlada Republike Srpske dodijelila je 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji Shandong za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Vlade je dala saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka-Prijedor.

Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5 odsto od vrijednosti investicije, odnosno 4,47 miliona evra i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Vrijednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procijenjena je na 297 miliona evra. Trošak izgradnje po kilometru je sedam miliona evra i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

Komentarišući situaciju u preduzeću "Željeznice Republike Srpske" gdje je Zoran Ilinčić vršilac dužnosti direktora, a njegova supruga vodi Jedinicu za implementaciju projekta, Trninić je rekao da je ona izuzetno sposoban radnik, te da je sticajem okolnosti na mjesto generalnog direktora došao njen suprug.

"Tu nije ništa štimano. Nema tu sukoba interesa. Mene samo interesuje da li uspješno rade posao i da li sprovode plan restrukturiranja kako smo zamislili. Za sada to funkcioniše", rekao je Trninić.

Nadzorni odbor "Željeznica Republike Srpske" 6. novembra je donio jednoglasnu odluku o smjeni generalnog direktora tog preduzeća Dragana Savanovića i imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora Zorana Ilinčića, izvijestio je RTRS.

Tagovi: Shandong, autoput Banja Luka-Prijedor, Neđo Trninić, Željeznice RS
PROČITAJ I OVO
Zadar: Rasprodano cjepivo protiv gripe
CJEPIVO
Zadar: Rasprodano cjepivo protiv gripe
ZADAR - U zadarskim ljekarnama cjepivo protiv gripe trenutačno se ne može kupiti. Doze koje su nedavno stigle odmah su rasprodane i ne zna se točan datum dolaska nove pošiljke.
Transavia ovog vikenda završava s letovima prema hrvatskim zračnim lukama
LETOVI
Transavia ovog vikenda završava s letovima prema hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Niskotarifna nizozemska aviokompanija, tvrtka - kćerka najstarije aviokompanije na svijetu, KLM-a, ujedno članica Air France - KLM grupacije, ovog će vikenda obaviti posljednje letove prema hrvatskim zračnim lukama za ovu godinu.
Bogat program festivala KAKTUS 2020 i premijera filma Kreativni gen
DOGAĐAJI
Bogat program festivala KAKTUS 2020 i premijera filma Kreativni gen
BEOGRAD - Šesti nacionalni festival KAKTUS 2020 ove godine trajaće tri dana.
Fauci: Prva cjepiva bit će dostupna krajem prosinca ili početkom siječnja
NAJAVE
Fauci: Prva cjepiva bit će dostupna krajem prosinca ili početkom siječnja
WASHINGTON - Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
ZELENO SVJETLO
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) danas je konačno odobrio dokapitalizaciju jedne od svojih tvrtki kćeri, Tovorni promet, dajući tako zeleno svjetlo za ulazak češkog logističkog holdinga EP Holding u vlasničku strukturu tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE