GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sezona rekordna, ali su plaće u turizmu rasle manje od državnog prosjeka

Sezona rekordna, ali su plaće u turizmu rasle manje od državnog prosjeka
SLIKA HRVATSKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2019 / 08:30
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Prosječna plaća u Hrvatskoj je u rujnu ove godine pala u odnosu na kolovoz, ali je u odnosu na isti mjesec prošle godine rasla.

Rujanska neto plaća je bila 6.418 kuna i realno je niža za 1,1 posto nego u kolovozu dok je 2,8 posto viša nego u u rujnu prošle godine, objavio je jučer Državni zavod za statistiku (DZS). Medijalna neto plaća je bila 5.539 kuna,š to znači da je polovina radnika u Hrvatskoj imala plaću nižu od tog iznosa, dok je druga polovina primala plaću koja je bila veća od toga.

Pad plaća u rujnu u odnosu na kolovoz uobičajena je sezonska pojava još od 2009. godine, napominju Hrvatskoj gospodarskoj komori godine, a jednako tako je očekivan i rast plaća u odnosu na prošlogodišnji rujan, s obzirom na to da je nastavljen gospodarski rast,a a zadržana su i pozitivna kretanja na tržištu rada. Pritisak nedostataka radnika određenih struka utječe na povećanje plaća, napominju iz HGK.

No, zanimljivo je da su se na nedostatak radnika najviše žalili iz sektora ugostiteljstva i turizma, a da u trećem kvartalu ove godine, odnosno u vrijeme turističke sezone, kad je bila najveća potražnja za radnicima, u tom su sektoru plaće rasle po najnižim stopama među svim djelatnostima koje ističe DZS.
Neto plaća u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane rasla je, prema podacima DZS-a, 2,3 posto u trećem tromjesečju ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Taj je rast u sezoni koja je bila rekordna i po broju gostiju i po prihodu, te po nedostatku radne snage, manji od državnog prosjeka za sve djelatnosti jer je prosječna plaća u trećem tromjesečju rasla 3,3 posto.

Rast plaća znatno je manji od osnovnih pokazatelja rasta u turističkoj djelatnosti. Manje stope rasta zabilježile su tek u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, u rudarstvu i poslovanju s u nekretninama.

U razdoblju od siječnja do rujna najveći je rast plaća bio u Informacijskim uslužnim djelatnostima, čak 9,8 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka gdje je rast nešto manji, 9,6 posto.

Iz Hrvatske gospodarske komore očekuju nastavka rasta plaća na što će između ostaloga utjecati i situacija na tržištu rada, ali i nova porezna rasterećenja koja na snagu

stupaju sljedeće godine.
Poticaj za rast plaća daje najava povećanja plaća u javnom sektoru te podizanje minimalne plaće na 3.250 kuna.
Iz HGK ističu da je rast plaća prisutan i u drugim zemljama te daju podatke za usporedive države.
Tako je prosječna plaća u Sloveniji 1.712 eura što znači da je za 537 eura ili za 45 posto veća nego u Hrvatskoj (1175 eura). Gotovo istu prosječnu plaću kao i Hrvati imaju Poljaci jer je u njihovoj državi ona 1.168 eura, u slovačkoj je 1 127 eura Rumunjskoj 1 064 eura, dok je primjerice u Crnoj Gori 775 eura, Bosna i Hercegovina 723 eura, Bugarskoj 647 eura, a u Makedoniji 615 eura.

Tagovi: hrvatski turizam, plaće u turizmu, uvoz radne snage, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Pragusa tvrdi da će od lipnja iz Dubrovnika letjeti za New York, Peking i Tokio?!
HRABRE NAJAVE
Pragusa tvrdi da će od lipnja iz Dubrovnika letjeti za New York, Peking i Tokio?!
ZAGREB - Kompanija pod imenom Pragusa (kombinacija imena Praga i Dubrovnika - Ragusa) planira u predstojećem ljetnom redu letenja pokrenuti zanimljiv program - u planu je baziranje dva širokotrupna zrakoplova u oba spomenuta grada i pokretanje linija prema svjetski poznatim odredištima.
Erjavec postao pomoćnik direktora Iskratela
KARIJERE
Erjavec postao pomoćnik direktora Iskratela
LJUBLJANA – Bivši slovenski ministar vanjskih poslova i lider DeSUS-a, Karl Erjavec, imenovan je za pomoćnika direktora za strana tržišta kompanije Iskratel iz Kranja, potvrdila je danas ta kompanija.
Osnovano čak 40% manje tvrtki nego prije godinu dana
OŠTAR PAD
Osnovano čak 40% manje tvrtki nego prije godinu dana
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice veljače 2021.
United Grupa imenovala Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom Forthneta
KARIJERE
United Grupa imenovala Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom Forthneta
ZAGREB – United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operator u jugoistočnoj Europi, objavila je danas imenovanje Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom svoje grčke jedinice Forthnet, pružatelja telekomunikacijskih i pay-TV usluga i to od 1. travnja 2021. godine.
H&M obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru
POTEZI
H&M obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru
KOPENHAGEN - Švedski lanac trgovina odjeće H&M potvrdio je u ponedjeljak da je obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru nakon vojnog puča i nasilnog suzbijanja prosvjeda građana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE