GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sezona dividendi: Najviše razočarao Ericsson NT

Sezona dividendi: Najviše razočarao Ericsson NT
KAKO SU PROŠLI DIONIČARI?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2018 / 09:33
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Uspješne hrvatske kompanije ovih dana donose odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividendi vlasnicima. Zahvaljujući pozitivnim trendovima u poslovanju, većina dioničara trlja ruke, očekujući bogatije nagrade nego lani.

Od 17 kompanija uvrštenih na Zagrebačku burzu, a koje su dosad isplatile ili najavile isplatu dividende, devet ih je povećalo iznos za isplatu dioničarima, a po četiri su smanjile dividendu ili zadržale isti iznos kao lani.

I ove godine najizdašnije nagrade pripremile su turističke zvijezde i dobrostojeće industrijske kompanije. Skromnije isplate mogu očekivati dioničari banaka, kojima je dobit srezana zbog krize u Agrokoru, a praznih džepova ostat će i dioničari većine prehrambenih tvrtki pretjerano izloženih Todorićevu koncernu. I većina vlasnika tvrtki iz sektora građevinarstva i transporta, iscrpljenih dugotrajnom krizom, mora se pomiriti s još jednom sušnom godinom, piše tportal.

Unatoč osjetno smanjenim isplatama, najviše novca će dioničarima podijeliti banke. Najveća, Zagrebačka banka, koja je u odnosu na prošlu godinu prepolovila iznos dividende (s 5,3 na 2,6 kuna po dionici), isplatit će svojim vlasnicima cjelokupnu prošlogodišnju dobit u iznosu od 839 milijuna kuna.
Za razliku od Zabe, Privredna banka Zagreb je vlasnicima isplatila tek manji dio prošlogodišnje dobiti. Od 1,44 milijarde kuna profita, PBZ je za dioničare rasporedio 288,7 milijuna kuna (15,19 kuna), što je znatno manje od lanjskih 25,33 kune.

Hrvatski Telekom ove godine odlučio je isplatiti veći dio ostvarene dobiti nego lani kako bi zadržao dividendu na istoj razini (šest kuna po dionici). Dioničarima će se isplatiti nešto više od 490 milijuna kuna, što predstavlja 58,3 posto prošlogodišnje dobiti.

Turističke perjanice posluju sve bolje, što osjete i dioničari na svojim računima. Vodeća hotelijerska kompanija Valamar Riviera ove godine za dividendu namijenila je 0,9 kuna po dionici, 12,5 posto više nego lani. Rovinjska Adris grupa, koja najviše prihoda ostvaruje od turizma, povećala je dividende. Zahvaljujući dobrim rezultatima Maistre, ali i sve boljem poslovanju Croatia osiguranja i Cromarisa, uprava je predložila isplatu dividende od 17,5 kuna po dionici, pola kune više nego prošle godine.

Od manjih turističkih kompanija, isplatu je povećala biogradska Ilirija, jednak iznos kao prošle godine (58 kuna po dionici) dobili su dioničari zadarskog Turisthotela, a vlasnici HUP-a Zagreb moraju se zadovoljiti skromnijom naknadom.

Izuzetno zadovoljni mogu biti dioničari Končar D&ST-a, kompanije iz sastava Končar grupe, koja ove godine bilježi najveći rast dividende (čak 44 posto, s 56,2 na 81,2 kune po dionici). Umjereniji rast dividende (s 12 na 14 kuna po dionici) najavila je matična kompanija Končar elektroindustrija.
Najveće razočarenje doživjeli su dioničari Ericsson Nikole Tesle, kojima je dividenda srezana s 90 na 32,50 kuna po dionici. Međutim niža naknada mogla se očekivati s obzirom na slabije poslovne rezultate.

Usporedba dividendi prema ostvarenom godišnjem prinosu (omjer dividende i tržišne cijene dionice) pokazuje da je najisplativija kupnja dionica Jadroagenta, a natprosječno visoke prinose osiguravaju i dionice Istarske kreditne banke, čakovečke Tvornice stočne hrane te Zagrebačke banke.

Solidnu zaradu nude dionice Hrvatskog Telekoma, Ericsson Nikole Tesle, Auto Hrvatske i Adrisa, dok su dividendni prinosi na turističke dionice u pravilu skromniji zbog njihovih relativno visokih cijena. Pritom treba naglasiti da je konačna zarada od dividendi manja jer se od nominalnog iznosa odbija 12 posto poreza, plus odgovarajući prirez.

Tagovi: dividenda, Ericsson NT, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Adris Grupa, Jadroagent
PROČITAJ I OVO
Smještajni objekti Plave Lagune dobitnici nagrade TripAdvisor - TRAVELERS` CHOICE WINNERS 2020.
USPJESI
Smještajni objekti Plave Lagune dobitnici nagrade TripAdvisor - TRAVELERS` CHOICE WINNERS 2020.
POREČ - Hoteli Park Plava Laguna, Mediteran Plava Laguna, Albatros Plava Laguna i Parentium Plava Laguna u Poreču te Hotel Sol Sipar for Plava Laguna u Umagu ponosni su vlasnici nagrade TripAdvisora Tripadvisor - TRAVELERS` CHOICE WINNERS 2020.
Wizz Air najavio novu bazu i šrenje poslovanja na Aerodromu Doncaster Sheffield
ŠIRENJE
Wizz Air najavio novu bazu i šrenje poslovanja na Aerodromu Doncaster Sheffield
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je danas najavio novu bazu na Aerodromu Doncaster Sheffield, drugu po redu poslije London Lutona za Wizz Air UK, avio-prijevoznika u okviru ove grupacije koji je registriran sa sjedištem u UK.
British Airways smanjuje promet prema Zagrebu
POTEZI
British Airways smanjuje promet prema Zagrebu
ZAGREB - British Airways, član OneWorld alijanse, smanjit će broj tjednih letova prema Zagrebu u rujnu ove godine.
Telekom Srbija tuži United Group
TUŽBA
Telekom Srbija tuži United Group
BEOGRAD - Telekom Srbija podneće tužbu protiv United Groupa "zbog niza neistina" o toj kompaniji, potvrdio je danas koordinator Telekoma za internet i multimedije Vladimir Lučić.
Tommy s najvećim prihodom u Splitsko-dalmatinskoj županiji
RANGIRANJA
Tommy s najvećim prihodom u Splitsko-dalmatinskoj županiji
SPLIT - Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u 2019. su povećali broj zaposlenih za gotovo šest posto u odnosu na godinu ranije, rasli su im ukupni prihodi i rashodi, a konsolidirani im je rezultat neto dobit od 875,8 milijuna kuna, što je znatno niže nego godinu ranije, pokazuju podaci Fine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE