GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ševarlić: Država davanjem zemljišta PKB u zakup na 20 godina mogla da zaradi 100 miliona evra

Ševarlić: Država davanjem zemljišta PKB u zakup na 20 godina mogla da zaradi 100 miliona evra
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2018 / 18:41
Autor: SEEbiz / Beta

BEOGRAD - Država Srbija je za 10 do 20 godina, samo izdavanjem oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta PKB-a mogla da zaradi 100 miliona evra za koliko je prodata ta firma, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Miladin Ševarlić.

On je za Betu, povodom jučerašnje rasprave opozicije i vlasti u Skupštini Beograda o tome da li je trebalo prodati imovinu PKB-a rekao da bi, u slučaju da je hektar zemljišta izdat u zakup samo po 300 evra, godišnje zarada bila preko pet miliona evra.

Imovina PKB, 16.785 hektara poljoprivrednog zemljišta, mašine, zgrade i četiri zavisna društva, bez stočnog fonda prodati su ćerki firmi Al dahre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata registrovanoj u Irigu za 105,5 miliona evra, samo pola miliona iznad početne cene. Al Dahra je jedina dala ponudu za kupovinu PKB.

„Zemljište PKB je uredjeno i kvalitetno, a takvo se izdaje u zakup i po 500 evra po hektaru, što znači da bi zarada zakupa na period od deset godina bila veća od cene po kojoj je prodata celokupna imovina", rekao je Ševarlić.

Dodao je da je neshvatljivo i da se parcijalno procenjuje zemljište, mašine i zgrade od stočnog fonda.

„Celokupna imovina je morala biti procenjena istovremeno", rekao je Ševarlić.

Istakao je da je neprihvatljivo da se hektar najuredjenijeg zemljišta u Evropi, kakvo koristi PKB, proda u proseku za 4.500 evra po hektaru i podsetio da je na svim naučnim skupovima poslednjih godina zaključeno da taj poljoprivredni kombinat ne treba prodavati.

Po rečima Ševarlića nezakonit je način prodaje imovine PKB-a na tenderu na kome je učestvovala samo jedna firma i postupak kojim je finansijska ponuda otvorena tek nekoliko dana posle saopštavanja imena.

Takva procedura, prema njegovim rečima, omogućava da se cena dogovori sa investitorima.

„Tražio sam pre prodaje PKB-a da se izdvoji parcela od 1.800 hektara koje je država pre 60 godina dodelila Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu za ogledno dobro i sva nadležna ministarstva su to ignorisala", rekao je Ševarlić.

Ocenio je da je nelogično da agronomi praktičnu nastavu u dualnom sistemu obrazovanja sprovode virtuelno, a IT stručnjacima se otvaraju inkubator centri gde će realizovati svoje ideje.

Tagovi: Miladin Ševarlić, Poljoprivredna korporacija Beograd, Al Dahra
PROČITAJ I OVO
Hisense preuzima japanskog proizvođača klima uređaja za automobile
ŠIRENJE
Hisense preuzima japanskog proizvođača klima uređaja za automobile
PEKING - Hisense Home Appliances planiraju preuzeti većinski udjel, oko 75%, u japanskoj korporaciji Sanden, koja, između ostalog, proizvodi sustave za grijanje i hlađenje automobila.
BAT ostaje u Kanfanaru nakon povećanja trošarina na grijani duhan?
NESLUŽBENO
BAT ostaje u Kanfanaru nakon povećanja trošarina na grijani duhan?
ZAGREB - Oni koji su glavni igrači na tržištu grijanog duhana, a riječ je prvenstveno o Philipu Morrisu, nisu zadovoljni Vladinom odlukom, pa su tako poslali poruku da je povećanje trošarina na grijane duhanske proizvode pretjerano.
Donat Mg u novoj ambalaži
AMBALAŽA
Donat Mg u novoj ambalaži
LJUBLJANA - Donat slijedi svoje održive obveze s novom ambalažom - sa 100 % recikliranim bocama, koje će se naći na tržištu u ožujku 2021. Nove boce, između ostalog, znače smanjenje emisije CO2 u okoliš za 90%.
Tramontana: Dići ćemo kredit radi izbjegavanja stečaja Hrvatske brodogradnje Trogir
KREDITI
Tramontana: Dići ćemo kredit radi izbjegavanja stečaja Hrvatske brodogradnje Trogir
TROGIR - Direktor Brodotrogira Mateo Tramontana u utorak je najavio da će Brodotrogir dići kredit kako bi izmirio dug tvrtke-kćeri Hrvatska brodogradnja Trogir od oko 3,7 milijun kuna, zbog kojeg je ona u blokadi 126 dana te je Fina podnijela prijedlog Trgovačkom sudu u Splitu za otvaranje stečaja.
Marbo Product donirala računarsku i drugu tehničku opremu i uređaje javnim ustanovama opštine Bački Petrovac
DONACIJE
Marbo Product donirala računarsku i drugu tehničku opremu i uređaje javnim ustanovama opštine Bački Petrovac
BEOGRAD - Kompanija Marbo Product, koja u okviru multinacionalne kompanije PepsiCo posluje već 13 godina na tržištima Zapadnog Balkana, u okviru svog društveno odgovornog doprinosa lokalnoj zajednici, donirala je računarsku i drugu tehničku opremu i uređaje javnim ustanovama opštine Bački Petrovac.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE