GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ševarlić: Država davanjem zemljišta PKB u zakup na 20 godina mogla da zaradi 100 miliona evra

Ševarlić: Država davanjem zemljišta PKB u zakup na 20 godina mogla da zaradi 100 miliona evra
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2018 / 18:41
Autor: SEEbiz / Beta

BEOGRAD - Država Srbija je za 10 do 20 godina, samo izdavanjem oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta PKB-a mogla da zaradi 100 miliona evra za koliko je prodata ta firma, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Miladin Ševarlić.

On je za Betu, povodom jučerašnje rasprave opozicije i vlasti u Skupštini Beograda o tome da li je trebalo prodati imovinu PKB-a rekao da bi, u slučaju da je hektar zemljišta izdat u zakup samo po 300 evra, godišnje zarada bila preko pet miliona evra.

Imovina PKB, 16.785 hektara poljoprivrednog zemljišta, mašine, zgrade i četiri zavisna društva, bez stočnog fonda prodati su ćerki firmi Al dahre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata registrovanoj u Irigu za 105,5 miliona evra, samo pola miliona iznad početne cene. Al Dahra je jedina dala ponudu za kupovinu PKB.

„Zemljište PKB je uredjeno i kvalitetno, a takvo se izdaje u zakup i po 500 evra po hektaru, što znači da bi zarada zakupa na period od deset godina bila veća od cene po kojoj je prodata celokupna imovina", rekao je Ševarlić.

Dodao je da je neshvatljivo i da se parcijalno procenjuje zemljište, mašine i zgrade od stočnog fonda.

„Celokupna imovina je morala biti procenjena istovremeno", rekao je Ševarlić.

Istakao je da je neprihvatljivo da se hektar najuredjenijeg zemljišta u Evropi, kakvo koristi PKB, proda u proseku za 4.500 evra po hektaru i podsetio da je na svim naučnim skupovima poslednjih godina zaključeno da taj poljoprivredni kombinat ne treba prodavati.

Po rečima Ševarlića nezakonit je način prodaje imovine PKB-a na tenderu na kome je učestvovala samo jedna firma i postupak kojim je finansijska ponuda otvorena tek nekoliko dana posle saopštavanja imena.

Takva procedura, prema njegovim rečima, omogućava da se cena dogovori sa investitorima.

„Tražio sam pre prodaje PKB-a da se izdvoji parcela od 1.800 hektara koje je država pre 60 godina dodelila Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu za ogledno dobro i sva nadležna ministarstva su to ignorisala", rekao je Ševarlić.

Ocenio je da je nelogično da agronomi praktičnu nastavu u dualnom sistemu obrazovanja sprovode virtuelno, a IT stručnjacima se otvaraju inkubator centri gde će realizovati svoje ideje.

Tagovi: Miladin Ševarlić, Poljoprivredna korporacija Beograd, Al Dahra
PROČITAJ I OVO
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji
POTEZI
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji

ČAKOVEC - Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju uvela je neobičnu praksu; svakom radniku kojem bude određena samoizolacija smanjit će plaću za 10 posto. To im je u dopisu priopćio direktor kompanije Đuro Horvat.

Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE