GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šest zainteresiranih za preuzimanje RTL-a Hrvatska

Šest zainteresiranih za preuzimanje RTL-a Hrvatska
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što je RTL Grupa, najveći europski televizijski nakladnik, u nekoliko zemalja već provela različite procese konsolidacije, u posljednjih mjesec dana ozbiljno razmatra i opcije za svoje poslovanje u Hrvatskoj.

To su opisali kao reviziju strateških opcija koja ne mora nužno voditi nekom sporazumu o partnerstvu ili transakciji, a sada nam potvrđuju da je njihov poziv i te kako izazvao pažnju. Ne kažu kada će na iskazane interese odgovoriti, a prije se neslužbeno spominjala mogućnost da će to biti već do kraja ove godine.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su primili čak šest ponuda medijskih igrača koji su prisutni na domaćem, ali i europskom tržištu te barem jednog financijskog investitora. No, oko cijelog procesa, koji može rezultirati i prodajom, što je bio slučaj s njihovom kompanijom u Belgiji, u RTL Grupi nisu zasad razgovorljivi.

U ovoj godini, inače, iz hrvatskog RTL-a su objavili da imaju snažan oporavak prihoda nakon pandemijskog pada te je čak bolji u odnosu na 2019. Prilagođena EBITDA (dobit prije kamata i poreza) za prvih šest mjeseci ove godine bila je tri milijuna eura, a prihod 22 milijuna eura. RTL Hrvatska ima 351 zaposlenika, od kojih 97 urednika i novinara.

Irina Mettner-Isfort, direktorica za medije i odnose s ulagačima RTL Grupe, u odgovoru na naša pitanja o tome kako se odvija proces revizije strateških opcija i kakav su interes detektirali, poslala je samo dvije kratke rečenice: "Oko istraživanja opcija za i s RTL Hrvatska vidimo snažan interes na tržištu. Međutim, molimo da razumijete da ne možemo komentirati više od toga".

Prema nepotvrđenim informacijama na tržištu, izazvali su pažnju Adria Media Grupe iz Beograda u vlasništvu Igora Žeželja, koja kroz Adria Media Zagreb u Hrvatskoj publicira devet časopisa i devet internet izdanja, od Cosmopolitana i Ellea do Storyja i National Geographica. U Srbiji su, među ostalim, izdavači tabloida Kurir. Iz zagrebačke kompanije glavna direktorica Ivana Krajinović odgovara da "grupacija u ovome trenutku nema u planu širenje na hrvatskom tržištu kroz akvizicije drugih medija. Okrenuti smo organskom razvoju i investiciji u poslovanje Adria Media Zagreb fokusom na naše ključne brendove".

Dodaje kako vjeruju da se mogu izdvojiti "kao jedna od danas rijetkih medijskih kuća u Hrvatskoj koja, unatoč izazovnim okolnostima poslovanja, intenzivno zapošljava i jača resurse u područjima koje jačaju našu konkurentnost na tržištu" te zaključuje da, "kao i dosad, ostajemo otvoreni i vjerujemo u zdrava strateška i sinergijska partnerstva i suradnju s drugim medijima". Znači li to da su poslali i ponudu za RTL Hrvatska, nisu potvrdili niti demantirali. Slično su se ponijeli i u Telegram Media Grupi, izdavaču portala Telegram.hr, Telesport i Super 1, koja se predstavlja kao najveći digital-only izdavač u Hrvatskoj.

Na naš upit je li točna informacija da su među zainteresiranima za partnerstvo/suradnju s RTL-om Hrvatska te jesu li dali ponudu, kao i na našu molbu da komentiraju očekivanja te imaju li za ponudu neke partnere, direktor Miran Pavić odgovorio je samo da Telegram Media Grupa "nema praksu komentiranja svojih poslovnih planova ni pregovora, kako u ovom tako ni u ostalim slučajevima". Ta je grupa 2019. godine prodala portal Net.hr upravo RTL-u Hrvatska.

Tada je Pavić izjavio kako su "u RTL-u Hrvatska prepoznali pravog partnera za sljedeću fazu razvoja Net.hr-a, a i Telegram Media Grupe". Iz austrijskog sjedišta Styria Media Grupe, koja je u Hrvatskoj prisutna kroz novine 24 sata, Večernji list i Poslovni dnevnik, zahvalili su na interesu, ali i poručili da "ne mogu komentirati glasine".

Kao jedan od mogućih financijskih partnera spominje se, također neslužbeno, češki fond PPF koji u Srbiji drži mobilnu mrežu Telenor, ali i iz Praga su odgovorili da ne komentiraju "tržišne spekulacije". Na RTL Hrvatska bacile su oko, navodno, i kompanije iz Mađarske te Grčke.

RTL Grupa poslovne poteze i saveze, koje sklapa ove godine, uglavnom objašnjava kao odgovor na sve snažniju konkurenciju globalnih (američkih) tehnoloških platformi, a navode pritom da su usmjereni na povećanje broadcasting biznisa i stvaranje "međumedijskih nacionalnih šampiona".

U Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj već su dogovorili dealove s medijskim partnerima, a u Belgiji su se odlučili na prodaju lokalnim medijskim kompanijama DPG Media i Groupe Rossel, što je transakcija "teška" 250 milijuna eura koja bi se trebala realizirati 2022.

U listopadu su, pak, objavili suradnju s tvrtkom Amobee, koja je u sektoru oglašavanja, kako bi "ojačali oglašivačko-tehnološki biznis u kontinentalnoj Europi".

Tagovi: RTL Hrvatska, Styria Media Grupa, Adria Media Group, Igor Žeželj, Telenor, PPF Group, Styria, Telegram Media Grupa
PROČITAJ I OVO
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
PRODAJA
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
NEW YORK - SoftBank je u ponedjeljak objavio da je prodao svoj preostali udio u američkom divu za usluge prijevoza Uberu. Japanski konglomerat nastoji prikupiti novac usred rastućih gubitaka u svojoj investicijskoj jedinici.
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
MINUSI
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
ESSEN - Njemački Siemens Energy upozorio je danas da u 2022. godini očekuje za 200 milijuna eura veći neto gubitak od prethodno procijenjenog.
Mađarska kaznila Ryanair
KAZNA
Mađarska kaznila Ryanair
BUDIMPEŠTA - Mađarska je kaznila irskog zrakoplovnog prijevoznika Ryanair s 300 milijuna forinti (761.000 eura) jer je na klijente prebacila trošak posebnog poreza koji je Budimpešta nametnula nekim tvrtkama zbog rastuće inflacije. Ryanair je već najavio žalbu, javlja francuska novinska agencija AFP.
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
POTEZI
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
LAPOVO - Njemački diskonter Lidl je otvorio svoj drugi logistički centar u Srbiji, te će preuzeti opskrbu dijela trgovina i osigurati uvjete za daljnje širenje svoje maloprodajne mreže.
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
BIZARNO
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
SYDNEY - Australski zračni prijevoznik Qantas zatražio je od zaposlenika najvišeg rukovodstva da rade kao "rukovatelji prtljage" tri mjeseca dok se tvrtka pokušava nositi s akutnim nedostatkom radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE